Mawar to, bohužiaľ, vôbec nepochopil (komentár)

Slovenský MMA zápasník Marco Novák (vpravo) a Čech Tadeáš Růžička v zápase miešaných bojových umení Oktagon Underground v Brne.
Slovenský MMA zápasník Marco Novák (vpravo) a Čech Tadeáš Růžička v zápase miešaných bojových umení Oktagon Underground v Brne. (Autor: TASR)
Svet MMA|7. aug 2023 o 17:58

Tadeáš Růžička ma zdá sa k oľutovaniu svojich činov ešte ďaleko.


Pripomeňme si, čo sa udialo v inkriminovanom videu, ktoré obletelo celú domácu bojovú scénu.

Tadeáš “Mawar” Růžička stojí nad nehybným zakrvaveným telom. Vulgárne mu nadáva, vysmieva sa a rozdáva ešte niekoľko tvrdých faciek.

Dotyčný podľa neovereným informácií ostáva neskôr dokonca v kóme, na videu je s určitosťou minimálne v bezvedomí.

Sám Růžička potom víťazoslávne zavesí video na internet. A nastalo zemetrasenie…

Drvivá väčšina verejnosti, vrátane tých najväčších hviezd, tento incident spravodlivo odsúdila a trvalo pár týždňov, kým sa k situácii vyjadril sám Růžička.

Kto by čakal, že bojovník za svoje činy bude ochotný prijať trest, prípadne aspoň sám vyvodí osobnú zodpovednosť, tomu ostali oči pre plač. Z Mawarových vyjadrení totiž nič také nebadať.

Vysvetlime si v kontexte pár jeho výrokov:

Minulost nezměním, ale především chci říct, že jsem sportovec.

To, že niekto robí šport neznamená, že je športovec. K tomuto potrebuje zastávať aj hodnoty športovca, ktorými sú v prvom rade Fair Play. Na videu to malo od férovosti veľmi ďaleko.

Chci dělat to, co umím nejlépe. Nejsem žádný násilník.

Okrem inkriminovaného videa na verejnosť prenikli aj zábery, ktoré ukazujú agresivitu Růžičku k mladej žene, ktorá sa jasne bojovníka bojí a uteká od neho. Rovnako je známe, že Mawar nemá problém mimo svojej profesionálnej kariéry ani s bitkami chuligánov.

Tohle rozhodně nepromuji a neztotožňuji se s tím.”

Voľne dostupné je taktiež video, ako Růžička promuje zvláštnym spôsobom jeden zo zápasov, kde agresívne hovorí, že súperovi poskáče po hlave.

Je mi líto, že tohle vůbec vytáhli.

Táto črta je veľmi bežná u ľudí, ktorých chytia pri čine, ktorý neľutujú. Nemajú žiadnu sebareflexiu, ale za všetko vinia okolie. Najprv to boli reči, že to paparazzi všetko narafičili, teraz to niekto vytiahol. Naozaj treba Růžičkovi dokola pripomínať, kto to video zverejnil?

Své sociální sítě jsem předal svému týmu, abych nemusel číst ty zrůdnosti.

Poslať do kómy mladého človeka a zavesiť to na net je v poriadku, no čítať si o tom, že je to totálne za čiarou je už zrúdnost. Zvláštny dvojitý meter.

“Budu vás nadále motivovat.”

Keď bola táto veta myslená ako žart, tak bol veľmi zlý, ak to žart nebol, tak je to ešte oveľa horšie. Dúfajme, že tou motiváciou myslel iba na športový výkon vo férovom súboji.

Růžička priznal, že ho táto situácia mrzí a chce sa vrátiť naspäť do boja. Aj keď z jeho prejavu bolo možno cítiť skutočne ľútosť, alebo možno sebaľútosť, je to málo.

Veď už iba veta, že sa snažil dotyčnému ozvať a ospravedlniť sa, prípadne by aspoň prisľúbil, že s bitkami na ulici je koniec, by naznačili aký - taký pokrok. Nestalo sa tak...

Aby Růžička verejnosť presvedčil, že si naozaj zaslúži druhú šancu, musí podniknúť podstatne radikálnejšie kroky. Otázkou ale je, či mu to jeho ego dovolí. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Mawar to, bohužiaľ, vôbec nepochopil (komentár)