Marián Hossa si zmení po roku vo finále dres

(Autor: TASR/AP)
SITA|28. máj 2009 o 11:39

Po postupe Detroitu do finále play-off zámorskej hokejovej NHL nastala pre slovenského útočníka Mariána Hossu špecifická situácia.

DETROIT. Po roku sa totiž opäť predstaví vo finálovej sérii medzi Detroitom a Pittsburghom, tentoraz však nebude mať na sebe dres Penguins, ale Red Wings. Aj preto po rozhodujúcom stretnutí s Chicagom pútal pozornosť médií napriek tomu, že v ňom nebodoval.

Detroit nemá veľa času na oddych, od soboty veľké finále

Napriek tomu, že hráči klubu zámorskej hokejovej NHL Detroit Red Wings zvíťazili vo finálovej sérii play-off Západnej konferencie nad svojím súperom zo Chicaga v 5 zápasoch, nebudú mať veľa času na oddych a doliečenie zranení. Už v sobotu v noci sa totiž začne ich finálová séria o pohár lorda Stanleyho s Pittsburghom. Úradujúci držiteľ prestížnej trofeje sa predstaví pred domácimi tribúnami Joe Louis Areny, hneď na nedeľu je naplánovaný aj duel číslo 2. Pôvodne mala repríza lanského finále začať až o týždeň neskôr, zmenu si vyžiadala televízia NBC, ktorá bude prvé dva súboje vysielať. Skorší termín však nie je výhodou ani pre súpera zverencov Mika Babcocka. "Tučniaci" ukončili svoj súboj s Carolinou tiež iba v utorok. Red Wings majú zranené dve zo svojich najväčších hviezd, a preto im zmena termínu predsa len zahrala do karát menej ako "tučniakom". Svoje zranenia si ešte stále doliečujú kapitán michiganského tímu Nicklas Lidström a tiež najproduktívnejší hráč mužstva v základnej časti Pavel Daciuk.

"Budeme sa s tým musieť vyrovnať. V play-off sa nám už podarilo prehrýzť sa cez rôzne veci. Budeme na tento súboj pripravení," reagoval na správu o skoršom začiatku finálovej série pre internetovú stránku mlive.com gólman historicky najúspešnejšieho amerického tímu v profilige Chris Osgood. "Za normálnych okolností máte chvíľu čas na regeneráciu, keď vyhráte sériu v piatich súbojoch," nie veľmi nadšene uviedol tréner 11-násobného držiteľa Stanley Cupu Mike Babcock. Obaja súperi, Detroit i Pittsburgh, čaká náročný úvod bojov o strieborný pohár, tretie stretnutie sa odohrá už v utorok, hostiteľmi budú Penguins. "Nechcite poznať môj názor na celú záležitosť," nahnevane sa vyjadril 47-ročný veterán Chris Chelios. Niektorí jeho spoluhráči ale posun vítajú. "Je to lepšie ako čakať ďalší týždeň. Chceme sa dostať tam, kde sme boli pred rokom. Nemyslím si, že by sa niekto tešil na ďalších sedem, osem dní tréningu," poznamenal kanadský obranca Brad Stuart. "Je to rovnaké ako v základnej časti," dodal Kirk Maltby.

Pred touto sezónou prišiel do Detroitu práve z Pittsburghu, ako hlavný dôvod uviedol v súčasnosti už 30-ročný odchovanec trenčianskeho hokeja väčšiu šancu získať Stanleyho pohár s "červenými krídlami". Najneskôr 12. júna tak vyjde najavo, či sa jeho plány naplnia. "Je to špecifická situácia, nestáva sa to často," poznamenal po postupe Hossa a doplnil: "Ak by sa mi podarilo získať Stanleyho pohár s Detroitom víťazstvom práve nad Pittsburghom, bolo by to trochu ironické. Hrať proti Pittsburghu mi nedodá motiváciu navyše. Tou je samotný fakt, že ide o finále."

Šatan: Detroit je pre nás veľká výzva

Obaja súperi, Pittsburgh Penguins a Detroit Red Wings, si svoju miestenku zabezpečili v krátkom čase, a tak sa finálová séria začne takmer o týždeň skôr oproti pôvodnému plánu. Penguins nedali šancu Caroline a vyhrali 4:0 zápasy, "červené krídla" potrebovali na potvrdenie pozície najlepšieho tímu Západnej konferencie v súboji so Chicagom iba o jeden duel viac. Detroit je nositeľom najvyššej kvality už niekoľko sezón a výkony "tučniakov" v poslednom období sľubujú od soboty vynikajúce hokejové divadlo. "Čaká nás súboj s úradujúcim šampiónom. Je to pre nás veľká výzva," poznamenal slovenský útočník v službách Pittsburghu Miroslav Šatan, ktorý do tímu prišiel iba pred touto sezónou. Pens sa budú spoliehať najmá na vysokoproduktívnu dvojicu Sidney Crosby - Jevgenij Malkin. "Detroit v poslednom čase získal túto trofej niekoľkokrát, teraz je čas pre náš tím. Stále však máme čo zlepšovať, aby sme proti silnému tímu, akým Detroit je, mohli uspieť," poznamenal kapitán Pittsburghu Crosby.

Už pred finále istota Stanleyho pohára pre Slováka

Po postupe Detroitu do finále play-off zámorskej hokejovej NHL je isté, že prestížny Stanleyho pohár získa minimálne jeden slovenský hokejista. Rovnako ako pred rokom sa totiž vo finálovej sérii stretnú Red Wings s Pittsburghom. Na jednej strane môže Stanley Cup získať dvojica útočníkov "červených krídel" Marián Hossa a Tomáš Kopecký, na strane druhej "tučniak" Miroslav Šatan.

S istotou tak medzi víťazov pribudne nové meno Slováka, ich počet sa rozrastie na päť. V minulosti sa Stanleyho pohár podarilo uchopiť legendárnemu slovenskému rodákovi Stanovi Mikitovi v roku 1961 so Chicagom, v roku 2003 triumfoval s New Jersey Jiří Bicek, o rok neskôr Martin Cibák s Tampou Bay a zatiaľ naposledy sa z jeho zisku radoval Tomáš Kopecký. Ak by sa Detroitu podarilo obhájiť triumf v zámorskej profilige, Tomáš Kopecký by sa stal prvým slovenským hokejistom v histórii, ktorý tento titul získal dvakrát.

Prehľad Slovákov so Stanleyho pohárom:

1961 - Stan Mikita (Chicago)

2003 - Jiří Bicek (New Jersey)

2004 - Martin Cibák (Tampa Bay)

2008 - Tomáš Kopecký (Detroit)

2009 - ??? (Marián Hossa a Tomáš Kopecký resp. Miroslav Šatan)

Program finálovej série play-off zámorskej hokejovej NHL

1. zápas (sobota 30. mája):

Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins (20.00 h miestneho času/2.00 h SELČ)

2. zápas (nedeľa 31. mája):

Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins (bližšie neurčený čas)

3. zápas (utorok 2. júna):

Pittsburgh Penguins - Detroit Red Wings (20.00 h miestneho času/2.00 h SELČ)

4. zápas (štvrtok 4. júna):

Pittsburgh Penguins - Detroit Red Wings (20.00 h miestneho času/2.00 h SELČ)

prípadný 5. zápas (sobota 6. júna):

Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins (20.00 h miestneho času/2.00 h SELČ)

prípadný 6. zápas (utorok 9. júna):

Pittsburgh Penguins - Detroit Red Wings (20.00 h miestneho času/2.00 h SELČ)

prípadný 7. zápas (piatok 12. júna):

Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins (20.00 h miestneho času/2.00 h SELČ)

SITA
Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Marián Hossa si zmení po roku vo finále dres