Haló, ja trénujem s Hamšíkom, volal rozrušene domov Gruzínec z Podbrezovej

Marek Hamšík na tréningu Podbrezovej
Marek Hamšík na tréningu Podbrezovej (Zdroj: Facebook FK Železiarne Podbrezová)
Titanilla Bőd|25. feb 2021 o 17:45

Kapitán slovenskej reprezentácie sa pripravuje s druholigistom.

PODBREZOVÁ. Viedli ho tréneri ako Maurizio Sarri, Walter Mazzarri či Rafael Benítez. Jeho spoluhráčmi boli Edinson Cavani, Gonzalo Higuaín či Lorenzo Insigne.

Osemnásobný Futbalista roka Marek Hamšík sa však týchto dňoch pripravuje s druholigovou Podbrezovou.

Radosť sa pozerať

„Asi nikoho zo svojich bývalých zverencov neurazím, ale je to najlepší hráč, akého som v živote trénoval. Je radosť sledovať, ako pracuje na tréningu,“ vyhlásil Mikuláš Radványi, tréner Podbrezovej. Mužstvo prevzal v zimnej prestávke.

Pre Hamšíka nie je toto prostredie nové. Aj predchádzajúcich rokoch strávil v Podbrezovej týždeň či dva pred odchodom do Číny. Hamšík od roku 2019 pôsobí v tamojšom tíme Ta-lien Pro.

Teraz sa obdobie domácej prípravy môže predĺžiť. Situáciu komplikuje koronavírus. Štart čínskej ligy je naplánovaný na štvrtého apríla, ale už predtým čaká slovenskú reprezentáciu dôležitý kvalifikačný zraz.

Hamšík naposledy hral súťažný zápas na klubovej úrovni vlani v septembri. Potom ešte šesťkrát nastúpil za slovenskú reprezentáciu. Aj preto sa pridal k Podbrezovej, aby bol pred stretnutiami na Cypre a doma s Maltou a Ruskom vo forme.

„Príde asi tri-štyrikrát za týždeň. Niekedy s nami absolvuje herný tréning a na druhý deň má kondičný blok. Vtedy s nami netrénuje,“ vysvetľoval Radványi.

Marek Hamšík zapadol do kolektívu.
Marek Hamšík zapadol do kolektívu. (Zdroj: Facebook FK Železiarne Podbrezová)

Vždy na sto percent

Podľa neho bude Hamšík na začiatok kvalifikácie na svetový šampionát pripravený.

„Pripravuje sa veľmi tvrdo. Na tréningoch robí všetko s plným nasadením. Samozrejme, medzinárodný futbal je niekde inde, ale je to skúsený hráč a na každom tréningu ide na sto percent. Vie, že keď príde dôležitý zápas, tak sa od neho bude očakávať výkon na najvyššej úrovni. Zápasová prax sa síce nedá nahradiť ničím iným, ale myslím si, že bude v dobrej forme,“ tvrdí Radványi.

Jeho názor zdieľa aj 20-ročný stredopoliar Podbrezovej Mikuláš Bakala. Hrá na tom istom poste, ako Hamšík, spoločné tréningy sú preňho ešte väčším zážitkom.

„Keď prvý raz prišiel, nevedel som, že sa tu má objaviť. Všimol som si len luxusné auto pred štadiónom. Keď som videl, že je to Marek Hamšík, bol som z toho trošku mimo,“ prezradil futbalista Podbrezovej.

Novú posilu z Gruzínska Davita Natchkebiu šokoval príchod Hamšíka ešte viac.

„Hneď sa s ním chcel fotiť, rozrušene volal domov, že trénuje s Hamšíkom. Sleduje taliansky futbal, takže preňho to bol extra zážitok,“ dodal Bakala.

Podľa neho Hamšík bude prínosom pre reprezentáciu aj bez zápasovej praxe. „Dokáže do toho priniesť kvalitu. Vidíme, aký je na seba náročný. Je to skúsený hráč a určite bude vo veľkej forme,“ myslí si stredopoliar Podbrezovej.

Usmieva sa, aj poradí

Hamšík podľa Podbrezovčanov nemá žiadne hviezdne maniere. „Je inteligentný a usmievavý. Akoby bol jeden z nášho kádra,“ vyzdvihuje Radványi.

„Skôr je tichší, pozdraví sa, na každého sa usmeje. Milý človek, ale rieši si svoje veci, keď sa ide rozcvičiť. Ak sa ho niekto na niečo spýta, tak sa s ním dá naozaj dobre porozprávať. Je úplne v pohode, nie je stredobodom kabíny, ale proste normálny chalan,“ dodáva Bakala.

On sám sa na rozdiel od iných hráčov Hamšíka ešte nič nespýtal, ale všíma si každý jeho pohyb na tréningu. Takto sa chce zdokonaľovať.

Rozhovory s kapitánom reprezentácie sú podnetné aj pre trénera Radványiho. „Určite sa ho ešte chcem spýtať aj na ďalšie veci, veď spolupracoval s trénermi svetového formátu,“ uviedol kouč.

Pokora, pokora a ešte raz pokora

Radványi mal Hamšíka vždy rád. „Pre mňa bol vždy bez debaty najlepší slovenský futbalista. Keď hral v Neapole, nevynechal som ani jeden jeho zápas. Som rád, že som ho osobne spoznal. Teraz vidím na vlastné oči, s akou pokorou pristupuje k futbalu,“ zdôraznil Radványi.

Najčastejšie slovo v rozhovore o Hamšíkovi bola pokora. „Svojím hráčom som vždy zdôrazňoval, že k futbalu majú pristupovať s pokorou. Na Marekovi to vidím na sto percent. Pri každom jednom cviku na ňom vidno lásku k futbalu a pokoru, s akou pracuje. Je to fantastické, fascinuje ma to,“ povedal tréner druholigistu.

Hamšíkov prístup motivuje celý tím. „Mladí hráči vidia z bezprostrednej blízkosti, ako trénuje svetová hviezda. Potvrdzuje ma v tom, že s pokorou človek môže dosiahnuť veľa. Samozrejme k tomu treba talent a veľmi veľa práce,“ tvrdí Radványi.

Víťaznú mentalitu Hamšík v sebe nezaprie. Aj keď mužstvo hrá na rozcvičku hádzanú, vždy chce vyhrať.

„Zažil som už veľakrát, že niektorým hráčom sa do týchto hier nechce, robia to bez nálady, ale na Marekovi vidno radosť, že má loptu a hráme sa,“ dodal kouč Podbrezovej.

Spoluhráči obdivujú jeho techniku.
Spoluhráči obdivujú jeho techniku. (Zdroj: Facebook FK Železiarne Podbrezová)

V detailoch je rozdiel

Hráčom Podbrezovej sa naskytla jedinečná príležitosť pozorovať futbalistu svetového rangu počas bežných tréningov. V čom vidia jeho výnimočnosť?

„Každý jeho dotyk je výborný, vie, čo chce s loptou robiť, už keď ju prijíma. Má vynikajúcu techniku, skvelé rezané lopty. V každej jednej hre ukazuje svoju kvalitu. Je jedno, či hrá pravou alebo ľavou nohou, dá takú istú loptu oboma nohami. Stále je v pohybe, dá loptu a hneď si hľadá druhé miesto. V týchto detailoch je rozdiel, a my, mladší hráči sa od neho môžeme len učiť,“ povedal Mikuláš Bakala.

„Aj keď hráme na dva dotyky, on chce často hrať na jeden dotyk, ako vo veľkých zápasoch. Niekedy nastanú situácie, že by si človek povedal, že toto už asi nevyrieši a on dá parádnu krížnu prihrávku. Všímam si, ako rýchlo rozmýšľa. Na ihrisku totiž nestačí byť rýchly, treba aj rýchlo rozmýšľať. On je vždy popredu o niekoľko desatín sekundy,“ dodal uznanlivo Radványi.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Haló, ja trénujem s Hamšíkom, volal rozrušene domov Gruzínec z Podbrezovej