Na ľade Gruzínka, inak stále tá istá ruská Nasťa. Zmena krajiny priniesla triumf

Anastasija Gubanovová.
Anastasija Gubanovová. (Autor: TASR/AP)
Titanilla Bőd|28. jan 2023 o 21:30

Topfavoritka Loena Hendrickxová dvakrát spadla.

ESPOO. Narodila sa v Togliatti, trénuje v Petrohrade. Pred tromi rokmi ešte reprezentovala Rusko.

V juniorskom veku mala pozoruhodné výsledky, hneď vo svojej úvodnej sezóne v seriáli juniorských Grand Prix vyhrala obe svoje súťaže a kvalifikovala sa do finále, kde skončila druhá.

Na majstrovstvách Ruska však bola najvyššie na štvrtom mieste medzi juniorkami. Medzi ženami bolo jej najlepším výsledkom šieste miesto v sezóne 2017/2018. Keď na ruskom šampionáte štartovala naposledy, skončila desiata.

Medzi mladučkými skokankami sa nedokázala presadiť: výnimočná muzikalita nenahrádza chýbajúce body za štvorité skoky.

Anastasija Gubanovová napriek tomu túžila po veľkých podujatiach. Chcela súťažiť na majstrovstvách Európy či sveta.

Preto dlho neváhala, keď jej ponúkli možnosť reprezentovať Gruzínsko.

Z Espoo

píše reportérka Titanilla Bőd

Na svojom druhom európskom šampionáte v drese novej krajiny získala Anastasia Gubanovová vytúženú zlatú medailu.

Historické zlato

V Espoo bola najlepšia v krátkom programe i vo voľnej jazde. Vo voľnej jazde korčuľovala na indickú hudbu a skočila šesť bezchybných trojitých skokov. Jedno zaváhanie pri trojitom flipe nemohlo ohroziť jej víťazstvo.

„Vrcholom mojej jazdy bol jej koniec,“ smiala sa 20-ročná korčuliarka. „Psychicky to boli pre mňa veľmi náročné preteky. Bola som šťastná, že som to zvládla,“ žiarila šťastím.

Gruzínsko získalo prvú zlatú medailu v kategórii žien na veľkom medzinárodnom podujatí. Na ME 2010 v Tallinne a o dva roky neskôr v Sheffielde bola Elene Gedevanišvili tretia.

Vo svete krasokorčuľovania je mnoho rodákov z Ruska, ktorí reprezentujú iné krajiny.

Aj na majstrovstvách Európy v Espoo bolo viac ako dvadsať takýchto pretekárov.

Poľsko reprezentovali iba rodáci z Ruska, aj vo výprave Gruzínska a Maďarska ich bolo viac, než domácich.

Strácala motiváciu

Gubanovová mohla získať iné občianstvo už skôr, dostala ponuku z Bieloruska. Vtedy však ešte neuvažovala o zmene štátnej príslušnosti.

Časom však čoraz viac strácala motiváciu. „V Rusku je obrovská konkurencia, bola som limitovaná, zúčastnila som sa len na menších, lokálnych pretekoch. Stále som milovala tento šport, ale nebolo ľahké nájsť motiváciu,“ prezradila.

Predstavitelia gruzínskeho zväzu sa ozvali jej trénerovi Vladimírovi Rukavicinovi. Odvtedy Gubanovová žartovne hovorieva, že všetkým radí, aby dvíhali neznáme čísla.

Gubanovová pomaly spoznáva krajinu, ktorú reprezentuje, pred sezónou navštívila Tbilisi. Pochvaľuje si gruzínsku kuchyňu, zaujíma sa o kultúru.

Zároveň tvrdí: „Na ľade som Gruzínka, no mimo neho stále tá istá ruská Nasťa ako predtým.“

V Petrohrade trénuje v skupine spolu s majstrom Európy z roku 2020 Dmitrijom Alijevom. „Pred šampionátom sme sa rozprávali o jeho skúsenostiach a veľmi mi pomohol,“ uviedla Gubanovová.

Topfavoritka zlyhala

Pri neprítomnosti ruských pretekárok patrila Gubanovová k favoritkám, no topfavoritkou bola strieborná z minuloročných majstrovstiev sveta Loena Hendrickxová z Belgicka.

Po chybe v krátkom programe bola 23-ročná pretekárka na druhom mieste, a hoci voľnú jazdu začala veľmi pôsobivo, v druhej časti jazdy dvakrát spadla. Jej sklamanie bolo evidentné, hoci na pódiu nasadila povinný úsmev.

„Možno nie som dostatočne mentálne silná,“ povedala bezprostredne po svojej jazde.

Ľudia z jej okolia potvrdili, že počas celej sezóny pociťovala veľký tlak a zodpovednosť. Korčuľovanie jej v tomto období prinášalo menej radosti ako v minulosti.

Chybám sa nevyhla ani vo finále Grand Prix, kde skončila tretia.

Bronzový debut

Za to bronzová medailistka nemohla byť šťastnejšia. Pre 16-ročnú Švajčiarku Kimmy Repondovú to boli prvé majstrovstvá Európy v kariére a jej cieľom bolo umiestniť sa v top desiatke.

Ani po krátkom programe nechcela veriť, že je na treťom mieste. Následne zajazdila druhú najlepšiu voľnú jazdu a v celkovom hodnotení obsadila tretiu priečku.

„Nikdy som nevystupovala pred takým veľkým publikom, užívala som si celý program. Vôbec som nečakala, že by som mohla získať medailu,“ uviedla.

V kategórii žien získalo Švajčiarsko medailu po roku 2011, keď sa Sarah Meierová stala majsterkou Európy.

Zároveň si Švajčiari odnášajú z Espoo dve medaily, v súťaži mužov bol taktiež tretí Lukas Britschgi.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Na ľade Gruzínka, inak stále tá istá ruská Nasťa. Zmena krajiny priniesla triumf