Na pase či rodnej reči (niekedy) nezáleží. Partneri na ľade sa hľadajú aj cez zoznamku

Minerva Fabienne Haseová a Nikita Volodin na majstrovstvách sveta v Montreale.
Minerva Fabienne Haseová a Nikita Volodin na majstrovstvách sveta v Montreale. (Autor: REUTERS)
Titanilla Bőd|4. apr 2024 o 07:00

Obe slovenské tanečníčky jazdia s partnermi z Ruska.

BRATISLAVA. Obaja sa narodili v Miláne a reprezentujú spolu Česko.

Ona sa narodila v Moskve, on v Petrohrade, reprezentujú spolu Maďarsko.

Športové dvojice Federica Simioliová, Alessandro Zarbo a Maria Pavlovová, Alexej Sviatčenko súťažili na nedávnych majstrovstvách sveta v krasokorčuľovaní a mnoho fanúšikov sa pýtalo, ako je možné, že nastupujú za krajiny, s ktorými nemajú zdanlivo nič spoločné.

V tomto športe a obzvlášť v párových disciplínach však vôbec nie je neobvyklé, že korčuliari nastúpia za inú krajinu, než v ktorej sa narodili. Niektorí dokonca počas kariéry reprezentovali tri či štyri rôzne krajiny.

Pas len na olympiádu

Krasokorčuľovanie je nákladný a náročný šport a v menších krajinách je často problém nájsť naraz muža aj ženu, ktorí sú na podobnej výkonnostnej úrovni, hodia sa k sebe a mohli by vytvoriť športovú dvojicu alebo tanečný pár.

Aj preto vznikla internetová zoznamka IcePartnerSearch, kde si záujemcovia môžu hľadať podľa rôznych kritérií.

Na tejto stránke si našla partnera aj slovenská tanečníčka na ľade Mária Sofia Pucherová, ktorá súťaží s Nikitom Lysakom. Lysak sa narodil v meste Klin, ktoré sa nachádza 85 kilometrov od Moskvy.

So slovenskou korčuliarkou sa dali dokopy v roku 2021 počas covidového lockdownu.

Aj druhá slovenská tanečníčka na ľade, Anna Šimová má partnera z Ruska. Kirill Aksenov sa narodil v Moskve a s korčuľovaním začal pomerne neskôr, až v desiatich.

Trénoval sám bez partnerky v Taliansku, keď Šimová hľadala nového partnera. Dal ich dokopy tréner Matteo Zanni v marci 2021.

Pravidlá Medzinárodnej korčuliarskej únie umožňujú pretekárovi reprezentovať inú krajinu, aj keď nemá občianstvo príslušného štátu, ak spĺňa podmienky pobytu v danej krajine a ubehlo minimálne 12 mesiacov od jeho posledných medzinárodných pretekov vo farbách inej krajiny.

Na podujatiach, ktoré patria pod Medzinárodný olympijský výbor, ako sú olympijské hry ale napríklad aj univerziáda, už potrebujú všetci účastníci pas príslušnej krajiny.

Za bronz dostane občianstvo?

V niektorých krajinách je pre elitných športovcov proces pri získaní občianstva jednoduchší, v iných neplatia žiadne výnimky.

Slovenský tanečník na ľade Lukáš Csölley mohol reprezentovať svoju krajinu na univerziáde v roku 2013 s rodenou Taliankou Federicou Testovou, lebo získala slovenský pas.

Ten dostala aj jeho ďalšia partnerka, Češka Lucie Myslivečková, s ktorou súťažili na olympiáde v Pjongčangu.

Napríklad Litva má však veľmi prísne kritériá na zisk občianstva. Bývalý tanečník na ľade Deividas Stagniunas vybojoval olympijskú miestenku pre svoju krajinu už s partnerkou Katherine Copelyovou, tá však občianstvo nedostala a miestenka pre Litvu na ZOH 2010 vo Vancouvri ostala nevyužitá.

Keď Copelyová pre zranenie ukončila kariéru, Stagniunas sa dal dokopy s inou Američankou, s Isabellou Tobiasovou. Tá napokon tesne pred zimnou olympiádou v Soči vytúžený litovský pas dostala. Stagniunas na otváracom ceremoniáli niesol litovskú vlajku.

V neľahkej situácii je aj ďalší litovský pár, bronzový z aktuálnych majstrovstiev Európy Saulius Ambrulevičius s Allison Reedovou.

Reedová sa tiež narodila v Spojených štátoch a počas kariéry reprezentovala aj Gruzínsko a Izrael. V gruzínskych farbách dokonca štartovala na olympiáde vo Vancouvri.

Už šesť rokov tvorí pár s Ambrulevičiusom, litovské občianstvo však stále nemá. Nemohli sa tak predstaviť ani na ZOH 2022 v Pekingu, hoci miestenku mali. Tú využil iný litovský tanečný pár, ktorý výkonnostne značne zaostáva.

Na tohtoročnom európskom šampionáte Ambrulevičiusovi s Reedovou po zisku medaily tlieskala celá zaplnená hala Žalgiris v Kaunase, kde boli prítomní aj politickí predstavitelia krajiny. Reedová neskôr na sociálnej sieti oznámila, že si znovu podala žiadosť o litovské občianstvo.

Rusi v maďarských farbách

O občianstvo sa asi nebudú musieť obávať reprezentanti Maďarska Maria Pavlovová s Alexejom Sviatčenkom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Na pase či rodnej reči (niekedy) nezáleží. Partneri na ľade sa hľadajú aj cez zoznamku