Londýnska olympiáda zmobilizovala aj matadorov činky

Martin Tešovič počas prípravy na OH v Aténach v roku 2004.
Martin Tešovič počas prípravy na OH v Aténach v roku 2004. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|6. apr 2012 o 15:42

Dopingovými prípadmi zdecimovaná vzpieračská reprezentácia sa na ME pokúsi zachovať olympijskú kontinuitu.

BRATISLAVA. Slovenské vzpieranie malo v ére samostatnosti zastúpenie na každej olympiáde. Poslednú šancu dostať sa aj do Londýna mu núka európsky šampionát, ktorý sa vo veľkonočný pondelok začne v tureckej Antalyi.

Z 260 vzpieračských miest si 38 krajín rozdelilo už 189. Zo zvyšných pripadne Európe len trinásť: po jednej pre každú krajinu z dosiaľ nekvalifikovaných, čo na ME skončí v bodovaní u mužov do siedmeho a u žien do šiesteho miesta.

„Budeme to mať ťažké,“ priznáva šéftréner Rudolf Lukáč. „Bez miestenky sú aj krajiny ako Bulharsko, Grécko, Moldavsko, Litva, Lotyšsko, Španielsko, Česko, Maďarsko či Taliansko.“

Podľa jeho prepočtov na základe nahlásených výkonov to u mužov aj u žien vyzerá na ôsme miesta: „Rozdiely sú však tesné, na miestenky reálne kandiduje minimálne jedenásť krajín. Všetci pôjdu na istotu a imperatívom bude dodvíhať, čiže nezaváhať.“

Lukáčovu predstavu o tíme zdecimovali pozitívne dopingové testy medailistu lanských majstrovstiev Európy Richarda Tkáča (jeho zložitý prípad uzatvorí svetová federácia v máji) a Karola Samka (dostal štvorročný dištanc).

Okrem exmajstra sveta a Európy Martina Tešoviča, ktorý bude na ME dvíhať už dvanásty raz, na poslednú chvíľu nominoval aj ďalšieho vzpierača ročníka 1974: Miroslava Janíčka, olympionika z Atén 2004. Najmladší z poltucta Matej Kováč naopak nemá ešte ani dvadsať. „Od neho a od žien čakám aj osobné rekordy,“ poznamenal šéftréner.

Ženské kvarteto sa bude spoliehať najmä na Luciu Trojčákovú. Prvou dámou je však exmajsterka Európy Dagmar Kutlíková (34), deviata v Sydney 2000, ktorá sa k činke vrátila po desaťročí: „Som jej povďačný, že pomáha tímu, verím, že si v Antalyi zlepší druhokariérne rekordy - na tréningu už trhla 70 a nadhodila 87 kg,“ vraví Lukáč.

(mo)

ico

Nominácia

Muži: Michal Palkovič (do 56 kg), Miroslav Janíček (69), Matej Kováč (94), Martin Tešovič, Lukáš Kožienka (do 105), Ondrej Kružel (nad 105 kg).

Ženy: Dagmar Kutlíková (58), Lucia Trojčáková, Eleonóra Gogorová (do 75), Zuzana Svrčková (nad 75 kg)


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Londýnska olympiáda zmobilizovala aj matadorov činky