Lipany majú majstra sveta v speedbadmintone

(Autor: ilustračné - archív)
Sportnet|24. sep 2015 o 00:00

Hoci speedbedminton je pomerne mladý šport s obmedzenou členskou základňou, predsa sa jeho aktéri činia.

Z nášho regiónu vynikajú predovšetkým členovia SbK Lipany. Presvedčili o tom aj na ostatných majstrovstvách sveta v Berlíne (účasť si vybojovali desiati), kde sa podieľali na zisku piatich medailí Slovákov tromi cennými kovmi.

LIPANY. Aj zásluhou východniarov sa slovenská výprava so štrnástimi športovcami stala štvrtou najúspešnejšou v konkurencii takmer tridsiatich krajín.

Išlo v poradí o tretí svetový šampionát (koná sa každé dva roky), ktorého dejisko je stále Berlín. Nemci tento šport priviedli na svet, sídli tu medzinárodná federácia a hoci ME sa konajú v rôznych mestách, MS si Nemecko pustiť nechce

Hlavná vec, že aj vonku sa pretekárom SbK mimoriadne darí. „Toto bol najúspešnejší šampionát pre našich členov,“ podotkol Vladimír Pjecha, prezident klubu.

Ščavnický má zlato

Ostatné medailové vystúpenia nadviazali na predošlé úspechy (Pjecha so Ščavnickým boli na MS pred dvoma rokmi vo štvorhre bronzoví, Ščavnická skončila v dvojhre tiež tretia do 18 rokov a rovnaké umiestnenie dosiahla aj na premiérových MS v kategórii do 14 rokov). Tentoraz sa najviac vyznamenal Ján Ščavnický nad 40 rokov, ktorý vybojoval zlato.

„Nebolo to však až také veľké prekvapenie, lebo sme mu verili vzhľadom na to, že bol jedným z favoritov. Prvý raz sa predstavil v tejto kategórii a pokračoval tak v ťažení z majstrovstiev Európy, kde v hlavnej súťaži open bol už raz bronzový.“

Určite jeho výhodou bolo, že iba teraz dovŕšil vekovú hranicu na súboje štyridsaťročných a mal teda dostatok „pary“ aj elánu. Najprv si poradil so súpermi v základnej skupine, kde porazil troch rivalov a bol víťazom skupiny.

Potom nasledoval k. o. systém a tam si počínal úspešne v ďalších štyroch dueloch, čo ho vynieslo až do finále. „Najťažším orieškom preňho nebolo meranie síl o prvenstvo, ale semifinále. Tam narazil na domáceho hráča, pričom to bolo ťahanie sa o každý bod a duel trval poldruha hodiny, čo je naozaj nevšedné. Prvý set prehral, ale potom to dokázal otočiť.“

Spravidla zápasy trvajú v priemere pol hodiny, toto bola dráma, lebo súper bol obranár, od ktorého sa všetky údery odrážali ako od steny. Takže to chcelo pevné nervy a trpezlivosť.

Syn v šľapajach otca

Hovorí sa, že jablko nepadá ďaleko od stromu a synovia idú neraz v šľapajach svojich otcov. Tentoraz to platilo naozaj do bodky, lebo na „bedňu“ pre medailistov sa postavil aj Ján Ščavnický ml.

Jeho výkony boli príjemným prekvapením, lebo má iba osem rokov a zápolil so staršími juniormi do 12 rokov. Tejto konkurencie sa nezľakol a dekorovali ho bronzovým „metálom“.

„Hrá s nami odmalička, vybojoval si účasť na svojom prvom šampionáte sveta, pričom veľkú zásluhu na jeho hernom raste má práve jeho otec. Po ňom má aj vhodné dispozície.“ Mladý speedbedmintonista mal ťažkú skupinu a porazil aj takých protihráčov, ktorých predtým na medzinárodnom podujatí v Prahe nezdolal.

Svoj hetrik bronzových vavrínov z MS skompletizovala Kristína Ščavnická vo štvorhre junioriek do 18 rokov, kde sa činila vedno s Bariakovou z Podbrezovej.

„Dievčatá mohli dopadnúť ešte lepšie, dúfali sme v striebro, ale prehrali s Češkami, pričom výkonnostne na ne mali,“ dodal V. Pjecha, ktorý rovnako štartoval v hlavnej kategórii, ale ako nasadený 22. hráč štartovného poľa podľa svojich slov zaostal za svojimi možnosťami i ambíciami.

Umiestnenie ďalších pretekárov z Lipian – muži hlavná kategória: 39. Pjecha, 100. Puškáš, nad 40 rokov: 38. Mochňák (tiež postúpil zo skupiny a vypadol v k. o. bojoch), 55. Lukáč, 57. Koribský. Štvorhra: 10. Ščavnický – Pjecha, 49. Puškáš – Mochňák, Ženy - nad 35 rokov: 27. A. Lukáčová, juniorky do 18. rokov: 7. Ščavnická (postúpila z prvej priečky, ale vypadla v 1. kole vyraďovačky), 9. T. Lukáčová.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Lipany majú majstra sveta v speedbadmintone