Šampión F1 priznal chybu. Asi starnem, vraví

Sebastian Vettel (v strede) vyhral VC Bahrajnu.
Sebastian Vettel (v strede) vyhral VC Bahrajnu. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|16. apr 2017 o 21:57

Tím Mercedes sa musí vyrovnať s novou situáciou. Tri roky nemal v šampionáte F1 súpera, teraz ho má a z troch pretekov vyhral len raz.

BRATISLAVA. "Pozor na Ferrari. Tento rok budú nebezpeční," vravel Niki Lauda pred začiatkom sezóny. Lenže Mercedesy v posledných troch rokoch vyhrali všetko.

Ak by bol Mercedes futbalovým tímom, tak by vyhrával spôsobom, že nielenže by nedostal gól, ale súpera by celý rok nepustil ani len k lopte. Z formuly 1 zmizli súboje.

Od začiatku roka bolo jasné, že titul získa Mercedes. Otázkou bolo iba, ktorý z dvoch jazdcov to dokáže. Skutočne napínavé tak mohli byť iba posledné preteky sezóny.

Je skvelé, že sme potvrdili, že naše víťazstvo v Austrálii nebola žiadna náhoda.


Sergio Marchionne, šéf Ferrari

Lenže tento rok dostal Mercedes vo dvoch pretekoch už dva góly. Formula 1 je opäť napínavá. Na Veľkej cene Bahrajnu sa tešil Sebastian Vettel na Ferrari. Nemec vyhral už druhé preteky sezóny. Po troch rokoch nie je na čele hodnotenia šampionátu nemecká značka, ale talianska.

Hamilton: Urobil som chybu. Asi starnem

„Je to 2:1 pre Ferrari. Teraz sa musíme pokúsiť vyrovnať. Súboj medzi nami sa mi páči, no bol by som radšej, keby bolo opačné skóre,“ hovoril Lauda, ktorý je poradcom v tíme Mercedes.

Pre tím, ktorý nevedel, čo je to veľká prehra, je to nová situácia. „Je bolestné, že sme stratili body, ale tak to je. Asi starnem...“ vravel Lewis Hamilton, ktorý skončil druhý. Po pretekoch priznal chybu, ktorá ho prišla draho.

Pri výmene pneumatík v boxoch zámerne pribrzdil Daniela Ricciarda, aby ho zdržal. Dostal za to päťsekundovú penalizáciu. Bez nej by bol boj o prvé miesto napínavejší. Nemusel skončiť priamo víťazstvom Hamiltona, ale isto by oň priamo bojoval a výsledok by bol oveľa tesnejší.

„Bola to moja chyba. Mrzí ma to. Robil som, čo sa dalo, aby som to dobehol. Teraz budeme makať ešte viac, nevzdávame sa,“ dodal Hamilton.

Pozrite si radosť Sebastiana Vettela po výhre na VC Bahrajnu: fotogaléria

17.4.2017

Po troch pretekoch je lídrom šampionátu Sebastian Vettel. Zatiaľ len o sedem bodov. No prvé preteky naznačujú, že táto sezóna bude mať na rozdiel od tých predchádzajúcich napínavejšiu zápletku.

A Vettel vie veľmi dobre, aké to je bojovať o titul. Štyri razy ho získal. Lenže ten posledný už pred štyrmi rokmi. Potom sa začal trápiť. „Potrebujem novú motiváciu,“ vravel. Našiel ju vo Ferarri a tento rok bude opäť bojovať o titul.

"Skvelá tímová práca. Všetko nám vyšlo. Hoci keď bol na trati safety car, tak mi hneď napadlo, že je to stratené. Nakoniec sme vyhrali," tešil sa po výhre v Bahrajne.

„Je skvelé, že sme potvrdili, že naše víťazstvo v Austrálii nebola žiadna náhoda. Máme monopost, s ktorým môžeme bojovať o titul,“ vravel šéf Ferrari Sergio Marchionne pre ESPN.

Frustrovaný Alonso vynechá Monako

Kým Ferrari sa po niekoľkých rokoch podarilo vrátiť, ďalší silný tím z minulosti sa trápi. McLaren v deväťdesiatych rokoch získal štyri tituly a vždy patril medzi najsilnejších. Teraz je tento tím na dne.

„Nepamätám si, že by som mal slabší monopost,“ hovoril po Veľkej cene Bahrajnu Fernando Alonso. Keď ho v jednom kole predbehol Esteban Ocon z Force India, neveriacky sa pýtal do vysielačky: „Nebol na cieľovej rovinke tristo metrov za mnou?“

Alonso svoju frustráciu ani neskrýval. Dvojnásobný majster sveta má rok čo rok horší a horší monopost. V Bahrajne tuho bojoval, no aj tak jazdil až v druhej desiatke. Preteky nedokončil pre poruchu motora.

Sklamanie Alonsa je také veľké, že vynechá minimálne jednu veľkú cenu. Miesto toho, aby v máji štartoval v Monaku, si radšej odskočí do americkej série Indi na slávne preteky 500 míľ Indianapolis. V pretekoch F1 ho nahradí Jenson Button.

Jenson Button (vľavo) a Fernando Alonso.
Jenson Button (vľavo) a Fernando Alonso. (Autor: TASR/AP)

„Ak by sme bojovali o titul, bolo by nemysliteľné, aby sme prišli o 25 bodov. Lenže my o titul nebojujeme,“ vravel Alonso. Americké preteky v Indianapolis ho fascinujú. S tímom sa dohodol, že môže Veľkú cenu Monaka vynechať.

Šampionát F1 pokračuje Veľkou cenou Ruska v Soči 30. apríla.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Šampión F1 priznal chybu. Asi starnem, vraví