Bénes je stopercentný profík, na reprezentáciu nezanevrel, tvrdí jeho mentor

Bénes pravidelne nastupuje v základnej zostave Augsburgu.
Bénes pravidelne nastupuje v základnej zostave Augsburgu. (Zdroj: TASR/dpa)
Titanilla Bőd|29. mar 2021 o 18:25

Igor Demo pomáhal Lászlóovi Bénesovi po príchode do Bundesligy.

V Mönchengladbachu má prezývku Fussballgott, futbalový boh. Dokonale pozná prostredie Bundesligy i národného mužstva. V Borussii pôsobil šesť sezón, za slovenskú reprezentáciu odohral 24 zápasov, v ktorých strelil štyri góly.

IGOR DEMO pomáhal Lászlóovi Bénesovi po príchode do Mönchegladbachu ako mentor a jeho kariéru naďalej sleduje. Pre Sportnet porozprával o tom, ako vnímal udalosti uplynulých dní.

Viacero fanúšikov i odborníkov čakalo, že Bénes bude hrať v kvalifikačnom zápase na Cypre, no nakoniec v zostave chýbal. Prekvapilo vás to?

Áno, prekvapilo. Myslím si, že by vedel pomôcť tímu, ale konečné rozhodnutie je vždy na trénerovi, či už v reprezentácii alebo na klubovej úrovni. Keď sa tréner rozhodne, že ho nevyužije, je to vyslovene v jeho kompetencii.

Boli ste s Bénesom v kontakte pred zrazom, keď sa riešilo, či budú môcť prísť hráči z Bundesligy a na koľko zápasov?

Pred zrazom nie, bol som s ním v kontakte vtedy, keď sa mu podarilo hosťovanie v Augsburgu. Chcel tam ísť, aby sa pred majstrovstvami Európy dostal do formy a pravidelne hrával. Preto sa tak rozhodli spoločne Borussia a Laci, že najlepšie riešenie je pravidelne hrávať od začiatku zápasu. To sa docielilo, Laci hrá v základnej zostave v Bundeslige.

Zmenila podľa vás pandémia postoj bundesligových klubov k reprezentácii?

V žiadnom štáte nie je situácia ľahká. Pre pandémiu sa môžu veci zmeniť veľmi rýchlo. Bundesligové, ale aj ostatné mužstvá, sú veľmi opatrné. Ide o to, v akej pandemickej situácii je tá-ktorá krajina. Nakoniec sa však vyriešilo, že hráči z Bundesligy mohli ísť na Cyprus.

Čo hovoríte na slová reprezentačného trénera Tarkoviča, že sa Bénes ospravedlnil, že už na zápas s Ruskom nepríde?

Viem len z televízie, že mal debatu s Marekom Mintálom, ale neviem, aká bola. Preto sa k tomu ani nemôžem vyjadriť. Viem len to, že v piatok Laci odohral za klub prípravný zápas.

Myslíte si, že keď nehral proti Cypru, mal by reálnu šancu byť v zostave s Ruskom?

Neviem na to odpovedať. Neviem, aký rozhovor viedli s Marekom Mintálom. Viem iba to, že Laci je stopercentný profík a určite by bol posilou pre reprezentačné mužstvo.

Ako ho vnímate ako futbalistu a človeka? Raz ste v jednom rozhovore o ňom povedali, že žije futbalom 25 hodín denne.

Keď som ho spoznal v roku 2016, mal 18 rokov, ale už vtedy bol profesionál. A už to nie je chlapec, ale zrelý muž, ktorý futbalu dáva totálne maximum. Všetka obeta, ktorú robí pre futbal, sa mu určite vráti na sto percent. Samozrejme, keď sa nezraní.

Igor Demo (vpravo) s Ladislavom Jurkemikom.
Igor Demo (vpravo) s Ladislavom Jurkemikom. (Zdroj: TASR)

Myslíte si, že má potenciál byť stabilným členom reprezentácie a možno aj jej lídrom?

Všetko je o komunikácii medzi ľuďmi. Myslím si, že Laci môže byť jeden z ťahúňov reprezentácie. Teraz hráva pravidelne, dostáva sa do hernej pohody, má hernú prax, čo je vo futbale veľmi dôležité. Nie je starý, je na vzostupe. Opakujem sa, Laci robí pre futbal všetko, je stopercentný profík.

Z toho, čo odznelo na tlačovej konferencii, celá situácia vyznela rozpačito. Môže to negatívne ovplyvniť Bénesovu ďalšiu budúcnosť v reprezentácii?

Vážim si a rešpektujem Ladislava Jurkemika ako trénerskú a hráčsku legendu. Keď viedol reprezentáciu, tiež sme mali na niečo iný názor, ale super sme si to vysvetlili. Rešpektujeme sa navzájom, vážime si jeden druhého. No a Laco Jurkemik ma potom urobil kapitánom proti Anglicku.

O futbale sa musí veľa rozprávať. Samozrejme nie na ihrisku, tam sa musí behať! Ale všetko je o komunikácii. Som presvedčený, že Laci na reprezentáciu určite nezanevrel. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Bénes je stopercentný profík, na reprezentáciu nezanevrel, tvrdí jeho mentor