Symbol tvrdej práce a odhodlania. Čo znamená úspech Adama Hagaru?

Medailisti v súťaži juniorov vo finále Grand Prix v Pekingu: strieborný Kórejčan Hjung-jeom Kim, víťaz Rio Nakata z Japonska a bronzový Adam Hagara.

Symbol tvrdej práce a odhodlania. Čo znamená úspech Adama Hagaru?

Medailisti v súťaži juniorov vo finále Grand Prix v Pekingu: strieborný Kórejčan Hjung-jeom Kim, víťaz Rio Nakata z Japonska a bronzový Adam Hagara. (Autor: Reuters)
Medailisti v súťaži juniorov vo finále Grand Prix v Pekingu: strieborný Kórejčan Hjung-jeom Kim, víťaz Rio Nakata z Japonska a bronzový Adam Hagara.
Medailisti v súťaži juniorov vo finále Grand Prix v Pekingu: strieborný Kórejčan Hjung-jeom Kim, víťaz Rio Nakata z Japonska a bronzový Adam Hagara. (Autor: Reuters)
Titanilla Bőd|10. dec 2023 o 07:00

Ďalším cieľom je top 10 na ME.

BRATISLAVA. Najväčší úspech slovenského krasokorčuľovania v ére samostatnosti. Takto okomentoval tretie miesto Adama Hagaru vo finále juniorskej Grand Prix predseda zväzu Jozef Beständig.

Nepreháňal. Hagara dosiahol historický výsledok už tým, že sa kvalifikoval do pekinského finále. Pred ním sa žiadny slovenský pretekár nedostal do finále prestížnej série Grand Prix, či už na juniorskej alebo seniorskej úrovni.

V článku sa dočítate:

  • Ako reagoval Hagara, keď sa dozvedel, že získal medailu?
  • Aká bola jeho príprava na finále Grand Prix?
  • Čo sa stalo pri trojitom axli, keď spravil menšiu chybu?
  • Aké boli doposiaľ najväčšie úspechy slovenského krasokorčuľovania?
  • Aké úspechy dosiahli Slováci medzi juniormi a aký bol ich ďalší osud?
  • Ako dopadli bývalí medailisti z juniorskej Grand Prix?
  • Aký program čaká Hagaru v ďalšej časti sezóny?

Sedemnásťročný slovenský pretekár bol vo finále po krátkom programe na treťom mieste a tretie miesto obsadil aj v konečnom hodnotení, hoci poradie pred ním sa zmenilo.

Bezprostredne po svojej jazde tak nevedel, či bude mať medailu, potvrdilo sa to až po voľnej jazde ďalšieho pretekára.

Zahltilo ho šťastie

„Po jazde som mal pocity celkom dobré, opadol zo mňa stres, ale tiež som bol aj trocha nešťastný z chyby v axli. Keď som sa dozvedel, že som získal medailu, tak ma zahltilo šťastie,“ uviedol Hagara z Pekingu pre Sportnet.

V Číne bol prvý raz, a keďže medzi krátkym programom a voľnou jazdou mal deň voľna, mal možnosť trochu spoznať okolie.

VIDEO: Krátky program v podaní Adama Hagaru vo finále JPG

„Voľný deň som strávil tréningom a poobede sme boli pozrieť olympijské centrum, v ktorom sa nachádza aj štadión, na ktorom súťažíme,“ prezradil.

„Na preteky v Číne som sa pripravoval veľmi tvrdo. Pracovali sme na technických prvkoch, ale aj na prezentácii. Trénoval som v Bratislave s pánom trénerom Vladimirom Dvojnikovom a choreografom pánom Liborom Hlaváčkom a v Trnave s mojou sestrou Alexandrou Hagarovou. Bol som tiež týždeň a pol pred odchodom do Číny čistiť jazdy s Jorikom Hendrickxom v Belgicku,“ opísal svoju prípravu.

Hagara je veľmi konzistentný v skokoch, čo potvrdil aj v Pekingu. Jediné menšie zaváhania mal pri dopade po sólovom trojitom axli v krátkom programe i vo voľnej jazde.

„V krátkom programe neviem presne, čo sa udialo pri axli. Vo voľnej jazde som utiekol z nohy pri odraze a tým pádom som ho nemal šancu ustáť,“ vysvetľoval Hagara.

Pred pretekmi si nedal konkrétny cieľ v podobe bodového zisku, preteky si chcel užiť. To sa mu maximálne podarilo.

„Celkovo som so svojimi jazdami spokojný. Určite tam boli drobné chybičky, ale celkovo som program odviedol dobre,“ zhodnotil svoj výkon.

„Medaila pre mňa znamená veľmi veľa. Je pre mňa určitým symbolom tvrdej práce a odhodlania,“ zdôraznil.

Gratulantom nevedel odpísať

Hagara má za sebou zatiaľ výbornú sezónu. Na prvom podujatí juniorskej Grand Prix, v Linzi zvíťazil, v Budapešti bol štvrtý. Vďaka tomu sa kvalifikoval do finále, kam sa dostane šesť najlepších pretekárov z každej kategórie.

Medzitým štartoval aj na seniorských pretekoch. Získal skvelé piate miesto na Nepelovom memoriáli a vo Varšave skončil ôsmy. Na menšej medzinárodnej súťaži v Trnave bol druhý.

Keď zvíťazil v Linzi, pri odovzdávaní cien a následnom fotení bol ešte v rozpakoch a nevedel, ako presne má pózovať s vlajkou. V Pekingu už to zvládol skúsene a s prehľadom.

„Keďže to bolo veľké podujatie a moc sme nerozumeli čínskym usporiadateľom, tak tam bol trocha zmätok. Bol som ale veľmi nadšený z toho, že som získal bronz,“ uviedol Hagara.

VIDEO: Voľná jazda Adama Hagaru vo finále JGP

Slovenského pretekára pozvali organizátori aj na nedeľňajšiu exhibíciu. Aj to svedčí o tom, že zaujal, keďže na exhibícii vystúpia spomedzi juniorov iba víťazi a okrem Hagaru ešte druhý najlepší tanečný pár.

„Som z toho veľmi nadšený a pôjdem si ju užiť,“ vyhlásil slovenský pretekár.

Jeho výsledok ide do sveta. Hagara dostal veľa gratulačných správ.

„Gratulovala mi rodina, tréneri aj rôzni ľudia z krasokorčuliarskeho sveta. Veľmi veľa ľudí aj cez sociálne siete, ale žiaľ, väčšine neviem odpísať, keďže som v Číne,“ poznamenal.

V Číne sú niektoré populárne internetové platformy blokované alebo obmedzené.

Nabitý program

Nádejný krasokorčuliar nebude mať veľa času na oddych, už budúci víkend ho čakajú spoločné majstrovstvá Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska v českom Turnove.

„Myslím, že to patrí k sezóne. Budem sa snažiť tam zajazdiť čo najlepšie,“ zdôraznil Hagara. V čom budú tieto preteky dôležité?

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Symbol tvrdej práce a odhodlania. Čo znamená úspech Adama Hagaru?