Fantastický výsledok mladého Slováka. Hagara má bronz z finále juniorskej Grand Prix

Radosť Adama Hagaru, keď sa dozvedel, že bude na pódiu vo finále juniorskej Grand Prix. Gratuluje mu šéf zväzu Jozef Beständig.
Radosť Adama Hagaru, keď sa dozvedel, že bude na pódiu vo finále juniorskej Grand Prix. Gratuluje mu šéf zväzu Jozef Beständig. (Autor: Judith Dombrowski / Golden Skate)
Titanilla Bőd, TASR|9. dec 2023 o 10:06 (aktualizované 9. dec 2023 o 11:57)

Bol to môj sen, vravel slovenský pretekár.

Finále juniorskej Grand Prix - juniori

1. Rio Nakata 

Japonsko

227,77 bodov

2. Hyungyeom Kim

Kórejská rep.

223,61 b

3. Adam Hagara

Slovensko

213,26 b

4.Juheon Lim

Kórejská rep.

209,99 b 

5. Francois Pitot

Francúzsko

197,31 b

6. Daniel Martynov

USA

183,47 b

BRATISLAVA, PEKING. Skromný úsmev na konci jazdy. Adam Hagara vo voľnej jazde finále juniorskej Grand Prix krasokorčuliarov v Pekingu odviedol svoj štandard.

Bezprostredne po jazde ešte nemal istotu medaily, no napokon slovenský reprezentant získal vynikajúcu bronzovú medailu.

Hagara bol prvý Slovák, ktorý sa kvalifikoval do finále Grand Prix (či už medzi juniormi alebo seniormi) a hneď pri premiérovej účasti získal medailu.

Súťaž vyhral Japonec Rio Nakata, ktorý bol po krátkom programe na štvrtom mieste.

Hagara bol po krátkom programe tretí a tak na ľad vstúpil práve po skvelom výkone japonského pretekára.

"Vnímal som, že zajazdil výborne," prezradil 17-ročný slovenský pretekár.

Nakata si vylepšil sezónne maximum o viac ako desať bodov a napokon celú súťaž vyhral.

Hagara bol právom hrdý

Hagara začal svoju voľnú jazdu na pieseň Dream On od kapely Aerosmith kombináciou trojitého axla s dvojitým tulupom. Nasledoval samostatný trojitý axel, pri ktorom dopad nebol ideálny.

Ostatné skoky zvládol Hagara výborne, vrátane dvoch hodnotných kombinácií trojitého flipa s trojitým tulupom a trojitého flipa s dvoma dvojitými axlami, čo bol vôbec jeho najhodnotnejší prvok. Skvelé boli aj piruety, všetky tri dostali najvyšší možný level 4.

Hagara za svoju voľnú jazdu dostal 141,83 bodu, čím zaostal za svojím sezónnym maximom. S celkovým skóre 213,26 bol priebežne druhý a čakal, ako zajazdia dvaja ďalší pretekári.

"Myslím si, že som zajazdil dobre. Pri axli som bol trošku mimo, ale okrem toho to bolo dobré. Išiel som do každého elementu s nasadením a dal som do toho všetko. Som na to hrdý," okomentoval svoju jazdu v zákulisí Hagara.

Splnil si sen

Medzitým jedným očkom sledoval, že Kórejčan Džu-Heon Lim, ktorý mal po krátkom programe pred Hagarom náskok 2,29 bodu, viackrát vo svojej voľnej jazde zaváhal. Keď sa objavilo jeho skóre, už bolo isté, že končí za slovenským pretekárom, Hagara teda mal istotu medaily.

"Som veľmi šťastný, bol to môj sen, stáť tu na pódiu, a podarilo sa mi to," uviedol Hagara pre Sportnet prostredníctvom Golden Skate.

Na veľké oslavy si nepotrpí. "Oslávim to asi spánkom," vravel so smiechom. "Už sa teším domov," doplnil.

Koncom budúceho týždňa čaká Hagaru spoločný šampionát Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska v českom Turnove.

Najväčší úspech v samostatnosti

"Je to najväčší úspech nášho športu od vzniku samostatného Slovenska. Už len dostať sa do finále Grand Prix, kde štartuje šestica najlepších juniorov alebo dospelých, a navyše na svojom prvom získať bronzovú medailu, je niečo neslýchané.

Takto sme si to my ani Adam na začiatku sezóny neplánovali, ale podarilo sa. Adam zajazdil voľnú jazdu s dvoma malými drobnými chybičkami a hoci ho predbehol Japonec, ktorý bol po krátkom programe štvrtý, udržal si tretiu priečku," povedal pre TASR prezident Slovenského krasokorčuliarskeho zväzu Jozef Beständig.

Ten prezradil aj to, že organizátori zavolali Hagaru na nedeľňajšiu exhibíciu, kam z juniorov idú zvyčajne iba víťazi.

"Je to ďalšia skvelá správa, zanechal veľmi dobrý dojem a má to veľmi dobre rozbehnuté. Čo viac si priať pre náš šport. Ako predseda zväzu môžem povedať, že máme obrovskú, obrovskú radosť."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Fantastický výsledok mladého Slováka. Hagara má bronz z finále juniorskej Grand Prix