Kovaľčuk sa s Devils opäť dohodol, na rade je NHL

Iľja Kovaľčuk je opäť bližšie k vysnívanému kontraktu.
Iľja Kovaľčuk je opäť bližšie k vysnívanému kontraktu. (Autor: ap)
Tomáš Prokop, SITA|28. aug 2010 o 21:51

Ruský kanonier asi ostane v NHL. Zástupcovia New Jersey mu ponúkli zmluvu na 15 rokov v hodnote 100 miliónov dolárov. O platnosti kontraktu však musí rozhodnúť vedenie profiligy.

Agentúrny článok bol nahradený autorským 29.8 o 10.10

Ruský kanonier asi zostane v NHL. Zástupcovia New Jersey mu ponúkli zmluvu na 15 rokov v hodnote 100 miliónov dolárov. O platnosti kontraktu však musí rozhodnúť vedenie profiligy.

BRATISLAVA. Sága medzi novým kontraktom pre Iľju Kovaľčuka a vedením NHL trvá už dva mesiace. Zdá sa však, že po dlhotrvajúcich rokovaniach sa skončí a hviezdny Rus sa dočká dlhodobej zmluvy s New Jersey.

Po tom ako pred pár týždňami zamietol nezávislý arbiter megakontrakt na sedemnásť rokov v hodnote 102 miliónov dolárov nasvedčovalo veľa vecí tomu, že 27-ročný Kovaľčuk z NHL odíde.

Do KHL má dvere otvorené

Dôkazom toho boli aj slová šéfa KHL Alexandra Medvedeva, ktorý pre ruské médiá vyhlásil: „Ak sa Iľja rozhodne odísť do KHL, môže si vybrať klub podľa svojho presvedčenia." Kovaľčukov návrat domov naznačil aj nedávny summit NHL a Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF), kde mu mal Medvedev správu osobne odkázať.

Ešte na začiatku prestupového obdobia ponúkal SKA Petrohrad rodákovi z Tveru 15 miliónov dolárov na sezónu.

Generálny manažér New Jersey Lou Lamoriello sa však šance na podpísanie jednej z najväčších ofenzívnych hviezd súčasnosti nechce vzdať. „Aj po zamietnutí pôvodného kontraktu spravíme všetko preto, aby sme sa dohodli," citovala Lamoriella stránka faceoff.com.

20100110_032128_GAJA111.jpg

Iľja Kovaľčuk prežil najlepšie roky v drese Atlanty, kde bol aj kapitánom

Podľa najnovších informácií sa manažment Devils dohodol s Kovaľčukom aj druhýkrát. Zmluva znie na pätnásť rokov a New Jersey mu vyplatí 100 miliónov dolárov.

NHL má teraz päť dní na to, aby kontrakt potvrdila, alebo zamietla. Ak sa rozhodne pre druhú možnosť, všetko by opäť putovalo do rúk nezávislého arbitra, ktorý by vydal konečné rozhodnutie a asi aj spečatil definitívny osud dvojnásobného majstra sveta v NHL.

Novú zmluvu NHL skúma

"Novú dohodu skúmame. Konečné rozhodnutie dosiahneme v stanovenom termíne," uviedol v emailovej správe pre americké médiá zástupca komisára NHL Bill Daly. Rusov agent Jurij Nikolajev na to reagoval vyhlásením, že ak vedenie profiligy zmluvu nepotvrdí do 48 hodín, jeho klient bude reálne uvažovať nad odchodom do Petrohradu.

Podľa denníka New Yorku Post najužší manažment NHL upozornil už pred dohodou Devils s Kovaľčukom, že uzná zmluvu na maximálne trinásť rokov.

Preto v tejto chvíli veľmi záleží na tom ako budú rozdelené peniaze v novom kontrakte. Ten pôvodný stroskotal na tom, že manažéri Devils chceli jasne obísť platový strop, keď by Rusovi vyplatili v prvých desiatich sezónach 95 miliónov dolárov a v ďalších siedmich len sedem.

„Ak by prešla Kovaľčukova megazmluva, vedenie ligy by vyšlo nasmiech," skonštatoval tesne po zamietnutí prvej zmluvy pre SME hráčsky agent Peter Neveriš. Pôvodne by sa rátalo Devils do platového stropu priemerne okolo 6 miliónov dolárov z Rusovho kontraktu, takto by to bolo 6,6 milióna.

Je otázne ako celá kauza dopadne. Kovaľčuk je síce výborný hokejista a v jeho prospech hovoria aj individuálne štatistiky. V posledných šiestich sezónach vždy dokázal streliť 40 a viac gólov. Ale už dávnejšie deklaroval, že svoje kvality si uvedomuje možno až príliš, keď vyhlásil, že chce podpísať kontrakt na úrovni Alexa Ovečkina, ktorý poberá v priemere 9 miliónov dolárov po dobu desiatich sezón.

Ak by však Kovaľčuk napokon z NHL odišiel do KHL, stalo by sa prvýkrát, čo by zámorská profiliga stratila svoju hviezdu v najlepších rokoch na úkor ruskej súťaže.

Kovaľčukove zmluvy s New Jersey

Prvú zmluvu Iľju Kovaľčuka s New Jersey zamietol arbiter preto, lebo rozdelenie peňazí bolo neadekvátne. Rus mal dostať za prvých desať rokov sedemnásťročného kontraktu 95 miliónov dolárov a v zostávajúcich rokoch už len sedem. To by znamenalo, že by ho klub hocikedy mohol vyplatiť zo zmluvy, lebo do 44 rokoch by s veľkou pravdepodobnosťou nehral.

V novej zmluve preto musia byť financie prerozdelené inak, aby nevznikol obrovský nepomer medzi začiatkom a koncom kontraktu.

Najčítanejšie
Najnovšie
4 hod
24 hod
7 dní
Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Kovaľčuk sa s Devils opäť dohodol, na rade je NHL