Košický maratón drží krok so špičkou

Graf výkonnosti MMM vs. svet. Porovnanie výkonnosti víťaza MMM oproti výkonnosti víťaza najkvalitnejšieho maratónu v roku, je vyjadrená oranžovou krivkou. Porovnanie výkonnosti Top 5 pretekárov je vyjadrené v modrých stĺpcoch.
Graf výkonnosti MMM vs. svet. Porovnanie výkonnosti víťaza MMM oproti výkonnosti víťaza najkvalitnejšieho maratónu v roku, je vyjadrená oranžovou krivkou. Porovnanie výkonnosti Top 5 pretekárov je vyjadrené v modrých stĺpcoch. (Autor: archív MMM)
Sportnet|22. feb 2017 o 00:00

Medzinárodný maratón mieru sa môže porovnávať s najlepšími na svete.

KOŠICE. Analýza športových výsledkov hovorí, že Medzinárodný maratón mieru (MMM) v Košiciach sa dosahovanými časmi, najmä v pretekoch mužov, môže v poslednom období porovnávať s najlepšími na svete.

V najúspešnejšom roku poslednej éry košický maratón dosiahol 96 % z hodnoty výsledku svetového lídra.

Analýza zachytáva športové výsledky MMM v jeho posledných 10 ročníkoch. V priloženom grafe sú umiestnené dáta, ktoré ukazujú akú výkonnosť dosahovali v tomto období preteky mužov MMM oproti pretekom, ktoré v danom roku získali najvyššie skóre podľa portálu All Athletics.

Pri tomto porovnávaní boli skúmané dva parametre. Jednak skóre celej elitnej skupiny atlétov, do ktorej sa podľa metodiky započítava 5 najlepších výkonov a jednak skóre víťaza MMM oproti skóre víťaza maratónu, ktorý bol v danom roku svetovým lídrom.

Najlepšie čísla dosiahol MMM v roku 2012

V zmienenom období bol najkvalitnejší rok 2012, kedy skóre MMM dosiahlo 95,6 % zo skóre lídra, ktorým bol v danom roku maratón v Dubaji.

Aj pri porovnaní výkonnosti víťaza MMM oproti výkonnosti víťaza najkvalitnejšieho maratónu, vyšiel pre košický maratón ako najpriaznivejší rok 2012.

Vtedy Lawrence Kimaiyo dosiahol na MMM za čas 2:07:01 skóre 1215 bodov, čo predstavovalo 96, 12 % hodnoty zo skóre víťaza maratónu v Dubaji. Tým bol Ayele Abshero, ktorý za čas 2:04:23 dosiahol 1264 bodov.

V úspešnom roku 2012 sa MMM vo svetovom rebríčku All Athletics v danom roku umiestnil na 13. mieste (vyhral maratón v Dubaji), v európskom bol na 9. priečke (top bol maratón v Berlíne).

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Košický maratón drží krok so špičkou