Košická exhibícia spojila generácie, pre Crows je postup jasnou métou

(Autor: Korzár/Judita Čermáková)
Patrik Fotta, Judita Čermáková|8. nov 2018 o 13:03

Shejbal: Hrať po štyridsiatke je ťažké, Antl je výnimočný prípad.

Exhibícia hádzanárov Košice Crows - TJ VSŽ: fotogaléria

8.11.2018

KOŠICE. Exhibícia hádzanárov TJ VSŽ a Košice Crows skončila tesným víťazstvom starých pánov 22:21.

Napriek tomu, že sa už viacerí z nich hádzanej aktívne nevenujú, ukázali, že ju majú stále v krvi a divákov bavili podarenými akciami a efektnými gólmi.

Pred samotným zápasom bola slávnostne pokrstená hala po bývalom košickom hádzanárovi, trénerovi a riaditeľovi športového gymnázia Slavomírovi Šipošovi.

Cez polčasovú prestávku navyše odovzdali zástupcovia klubu Košice Crows pamätné plakety bývalým hráčom, trénerom a funkcionárom za ich dlhoročnú prácu a oddanosť v rámci košickej hádzanej.

Plaketu si prevzal aj bývalý reprezentant František Tomčík, ktorý bol vo veku 86 rokov najstarším spomedzi ocenených.

„Je to veľká a významná udalosť pre košickú hádzanú, ktorá bola liahňou reprezentantov. Som rád, že sa tu opäť začína niečo nové budovať a osobne prajem týmto ambicióznym ľuďom veľa síl a chuti do práce, pretože hádzaná v Košiciach si zaslúži vrátiť sa späť na popredné priečky,“ povedal Tomčík.

Štochl vedie hádzanársky krúžok

V bráne si za TJ VSŽ zachytal Richard Štochl, ktorý len nedávno ukončil aktívnu kariéru a začal sa venovať mládeži.

„Veľmi dobre spomínam na Slavomíra Šipoša, ktorý bol mojím trénerom v klube aj v reprezentácii. Urobil veľa pre košickú a slovenskú hádzanú. Som rád, že hala ponesie jeho meno. Odohral som tu množstvo zápasov a celkovo na pôsobenie v Košiciach mám krásne spomienky. O rok to bude dvadsať rokov od posledného titulu, ktorý sme vybojovali proti Bratislave. Prvé dva zápasy sme vyhrali doma a následne sme uspeli aj v hlavnom meste a domov sme sa vracali s pohárom,“ zaspomínal si Štochl.

Legendárny brankár vidí, že hádzaná je v Košiciach na vzostupe. Na druhej strane si uvedomuje, že ju ešte čaká dlhá cesta.

„Je vidieť, že nejaké zmeny sa už stihli spraviť aj v hale, ale chcelo by to ešte popracovať na ďalších veciach ako sú šatne a podobne. Uvidíme, ako sa to bude ďalej vyvíjať,“ skonštatoval Štochl, ktorý aj po skončení hráčskej kariéry ostal verný hádzanej. „Venujem sa deťom na základnej škole, kde vediem hádzanársky krúžok, takže od hádzanej som úplne neodišiel.“

V bráne Shejbal veľa vody nenamútil

Súčasný tréner Košice Crows Jiří Shejbal si v exhibícii najskôr zachytal za VSŽ a po polčase už opäť viedol svojich zverencov z lavičky.

„Som rád, že ľudia mohli spoznať nielen nových hráčov z mladej generácie, ale zaspomínať si aj na vynikajúcich bývalých hráčov a košických odchovancov. Čo sa mňa týka, v bráne už veľa vody nenamútim, keďže sú tam mladší chlapci ako Štochl, Olejár či Kolpak,“ povedal Shejbal.

Starí páni ukázali, že hádzanú hrať nezabudli, no miesto v zostave by si už zrejme nevybojovali.

„Oni sú veľmi sebakritickí. Po štyridsiatke je to už veľmi ťažké. Možno ešte pri pravidelnom tréningu sa to dá, ale to sú výnimočné prípady ako Rado Antl. Popri zamestnaní je to skutočne náročné a videl som to aj na sebe,“ uviedol Shejbal.

Šipošová: Je to pocta

Čestným hosťom exhibičného zápasu bola manželka Slavomíra Šipoša, ktorá pred zápasom prestrihla pásku a pokrstila tak halu, ktorá ponesie meno Hádzanárska hala Slavomíra Šipoša.

„Som veľmi rada, že ľudia vyzdvihli a ocenili trénerskú prácu s mládežou môjho manžela. Pre košickú hádzanú toho urobil veľmi veľa. Skutočne si to nesmierne vážim a je to pocta, že hala ponesie jeho meno. Myslím si, že je vidieť, ako sa ju podarilo vynoviť, aj keď samozrejme je tu ešte stále dosť práce,“ uviedla Šipošová, ktorej sa exhibičný zápas páčil.

„Bolo to milé vidieť mladých chlapcov v zápase s ich bývalými trénermi. Priznám sa, že ja som bola na hádzanej po mnohých rokoch, odkedy môj manžel zomrel. K hádzanej mám stále blízko, to sa nedá len tak vykoreniť. Odteraz budem chodiť na zápasy častejšie a budem držať košickým chlapcom palce.“

Sedemdesiatnici predvádzali otočky

S akciou bol nadmieru spokojný prezident Košice Crows Filip Fabišík.

„Chcel by som poďakovať všetkým aktérom, ktorí prijali pozvanie, či už to boli hráči, tréneri alebo funkcionári. Špeciálne by som chcel poďakovať pani Šipošovej, ktorá nám pomohla pokrstiť halu po jej manželovi a pánovi Ondášovi, ktorý prijal ocenenie a stal sa čestným prezidentom klubu,“ povedal Fabišík a k samotnému exhibičnému zápasu dodal:

„Potvrdilo sa, že VSŽ neprehráva a u nás sa začala písať tiež nová história, keďže sme prvýkrát doma utŕžili porážku. Bol to vynikajúci zápas a veľký zážitok, zahrať si proti svojim bývalým trénerom a vzorom z detstva. Hrali sme proti majstrom Československa aj Slovenska. Niektorí páni mali okolo sedemdesiatky, ale predviedli otočky a rôzne kúsky, čo sa len tak nevidí. Klobúk dole pred nimi.“

Fakty

TJ VSŽ Košice - Crows Košice 22:21 (9:10)

TJ VSŽ Košice: Shejbal, Štochl, Babic, J. Hruščák, J. Kolesár, Kresák, Kunay, Meliš, Minčik, Para, Pituch, D. Timko, Kalinka, Szalai, Džuňa, Šarišťan, Hižnay, Caban, Antl.

Crows Košice: Vernarský, Fabišík, Shejbal, H. Müller, N. Müller, Šiška, Majirský, Luby, Toviš, Hriňák, Ľoch, Gramata, Guzy, Antl.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Košická exhibícia spojila generácie, pre Crows je postup jasnou métou