KHL výšky platov nezverejní, hráči sa boja o rodiny

Jevgenij Malkin v drese Magnitogorsku a Ľubomír Višňovský v drese Slovana počas výluky NHL v KHL.
Jevgenij Malkin v drese Magnitogorsku a Ľubomír Višňovský v drese Slovana počas výluky NHL v KHL. (Autor: SITA)
Tomáš Prokop|9. júl 2013 o 17:32

Je to pre bezpečnosť hráčov a ich rodiny. Nikto na to ešte nie je pripravený, hovorí prezident hráčskej asociácie KHL Andrej Kovalenko.

O všetkých potrebných číslach, čo sa týkajú hráčskych zmlúv, rozpočtov klubov, či ostatných finančných operáciách v NHL sa každý dočíta na nhlnumbers. V KHL však podobný zdroj chýba a asi aj v najbližšom čase chýbať bude.

Pokrokom je už to, že kluby zverejňujú rozpočty. Platy hráčov však stále ostávajú tabu. „Je to pre bezpečnosť hráčov a ich rodiny. Nikto na to ešte nie je pripravený,“ povedal prezident hráčskej asociácie Andrej Kovalenko.

Hokejisti sa obávajú najmä o rodiny, ktoré sú v čase ich neprítomnosti ohrozené. „Nikto nie je tak hlúpy, že by mal peniaze doma pod posteľou, ale priťahuje to pozornosť. Môžu vám uniesť rodinu. Platy zverejňovať nebudeme, už len pre pokojnejší spánok,“ povedal člen výboru hráčskej asociáciu Rafael Batiršin.

37 hráčov zarába nad 2 milióny dolárov

Nie všetci súhlasia s jeho tvrdením. Viacero odborníkov hovorí o tom, že ak sa chce KHL priblížiť k NHL, mala by všetko transparentne zverejňovať, aby nevznikali reči o tom, že sa v kluboch vyplácajú kontrakty rôznymi cestami.

„Je to nezmysel, že by sa stali väčším terčom zločincov. Aspoň by bolo vidieť, kto si čo zaslúži,“ uviedol Andrej Nikolišin, ktorý kandidoval na post prezidenta asociácie KHL. „V NHL je normálne, že médiá preberajú prínos hráčov, ktorí berú desať miliónov dolárov a dajú desať gólov. Nechápem, prečo by to malo byť u nás iné.“

Oficiálne zverejnili k platom len fakt, že 37 hráčov v lige zarába viac ako dva milióny dolárov. Najlepšie plateným je údajne Alexander Radulov z CSKA Moskva, ktorého ročný príjem sa pohybuje okolo desať miliónov dolárov.

Potrebujú systém na ochranu hráčov

„Všetko sú len dohady a špekulácie. Pokiaľ sa nevytvorí systém na ochranu hráčov, výšky platov zverejňovať nebudeme. Zatiaľ sú všetci chránení len počas zápasov,“ zdôraznil Kovalenko.

Výšky zmlúv sú však stále len jednou z mnohých vecí, ktoré musí KHL dobiehať na NHL. Podstatným problémom je biznis model. Zámorská liga je na rozdiel od kontinentálnej výnosná a počtom divákov na štadiónoch či predajom suvenírov si dokáže zabezpečiť veľké príjmy.

KHL fanúšikov až tak nezaujíma, čo bolo vidieť na viacerých zápasoch počas výluky NHL, kedy neboli plné haly ani na Alexandra Ovečkina či Pavla Daciuka.

Chýba biznis plán

„Rozdiel medzi KHL a NHL je stále v biznis pláne. V celej lige sa nachádza len štyri či päť klubov, ktoré to robia dobre. Všetko však záleží od peňazí, keď máte rozpočet šesťkrát menší ako najbohatšie kluby, nemôžete reálne konkurovať. To sa v NHL nedeje,“ povedal pred časom manažér Metallurgu Novokuzneck Leon Vajsfeld.

Podobne rozmýšľa aj hviezda KHL Randy Robitaille, ktorý si viacero sezón zahral aj v NHL.

„Väčšina tímov v KHL vôbec nefunguje ako biznis. Skrátka majiteľ má veľa peňazí, tak ich do klubu vloží. Ťažko však môžete čakať, že klub bude úspešne fungovať, keď nemáte dostatočne veľké haly a pre ľudí je úspech, keď zarábajú pätsto dolárov mesačne. Ak nebudete mať aspoň desaťtisíc predaných permanentiek a skyboxy pre firmy, nemáte šancu byť úspešný,“ hovoril krídelník Donbassu Doneck pre espn.com.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»KHL výšky platov nezverejní, hráči sa boja o rodiny