KHL sa v Prahe od NHL učí, aké má byť finále

Lev Praha si hľadá fanúšikov. Účasť vo finále play-off KHL mu v tom veľmi pomohla.
Lev Praha si hľadá fanúšikov. Účasť vo finále play-off KHL mu v tom veľmi pomohla. (Autor: levpraha.cz)
Tomáš Prokop|25. apr 2014 o 23:16

Finále KHL sa k bojom o Stanley Cup blíži atmosférou na štadióne. Podľa pamätníkov bola podobná v Prahe pred desiatimi rokmi počas majstrovstiev sveta.

PRAHA. Keď ste vlani v júni zavítali do Chicaga, mesto žilo hokejom. Čašníčky v kaviarňach, hranolčeky v tvare hokejok v najznámejšom rýchlom občerstvení či všadeprítomné logo klubu s indiánom.

To, že hrali Blackhaws o Stanley Cup, bolo cítiť na každom kroku.

NHL má však meno s dlhodobou tradíciou. KHL sa o to zatiaľ len pokúša. V Prahe by ste v širšom centre hľadali symboly finále ťažko.

To, že Lev Praha víta Magnitogorsk, si všimnete na pár bilbordoch a jednej električke, ktorá zváža fanúšikov do haly.

Vlažný záujem médií

Prázdno je aj medzi domácimi zápasmi pražského klubu. Na tréningu nie je ani jedna televízia. Pred šatňou sa potulujú traja novinári. Akreditovaná je stovka. Na zápase je sotva polovica.

Rozdiel je v servise. V NHL majú médiá k dispozícii množstvo štatistík, televízií a komfortu pre prácu, v KHL dostanete maximálne vytlačené súpisky finalistov.

„Keby ste boli na finále Stanley Cupu, tak sa predierate cez sto novinárov na tréningu a okolo dvesto po zápasoch. Tu nie je nikto. Na jednej strane je to pre nás pokojnejšie, ale je to prekvapujúce,“ hovorí tréner Magnitogorska Mike Keenan. Pred dvadsiatimi rokmi doviedol k výhre v NHL New York Rangers.

Úctu finále dodávajú aspoň diváci. Bavia sa od začiatku. Odetí do bielych tričiek mohutne povzbudzujú.

Keď strieľajú hráči Leva vedúci gól, hala exploduje radosťou. 17 073 fanúšikov sa baví.

„Atmosféra je skvelá. Ženie vás to neskutočne dopredu. Ľudia z O2 Arény hovorili, že niečo podobné tu bolo naposledy pred desiatimi rokmi, keď sa hrali majstrovstvá sveta,“ chváli útočník pražského klubu Jakub Klepiš.

Lístky sú stokrát lacnejšie

Rozdiel medzi NHL je vidieť aj v cenách lístkov. V Chicagu sa dali zohnať od priekupníkov za 600 dolárov, aj to len pod strechu na státie.

Na Lev vám stačilo pätnásť eur, za 40 ponúkali fanúšikovia na Facebooku vstupenky prvej kategórie. Podobné by v Chicagu vyšli na viac ako dvetisíc dolárov.

Obrovský rozdiel sa však dá chápať najmä z historického hľadiska. Klub Blackhawks patrí medzi zakladateľov NHL a má bohatú, takmer deväťdesiatročnú históriu, kým Lev existuje tretí rok a v Prahe hrá len druhú sezónu.

Napriek tomu sa však fanúšikovia snažia a ich prejav sa zlepšuje. Ešte pred rokom nevedeli, čo majú kričať, dnes už vedia, ako vyzerá hokejové peklo a domáca atmosféra.

Na finále sa intenzita zvyšuje. Keď padne gól, ľudia šalejú. „Atmosféra v hale je výborná. Pripomína mi NHL,“ dodáva Keenan.

Inšpirácia NHL je zjavná

„Finále je veľmi špecifické. Šťastie je, že na seba narazili kluby, ktoré majú snahu ísť zámorskou cestou. Chcú robiť pre fanúšikov viac. V Prahe sa predávajú suveníry oboch finalistov, čo nie je vôbec obvyklé. Tiež máme na ľade špeciálne logo finále, ako to robia v Amerike,“ hovorí PR manažér Leva Jan Rachota.

Jasná inšpirácia NHL je vidieť aj v bielych tričkách, ktoré dostali fanúšikovia pred prvým zápasom. Podobné akcie sa robia v zámorí roky.

„Je to super nápad. Mám už odložených pár tričiek z Chicaga. Takto sa prehlbuje náklonnosť ku klubu,“ hovorí Američan Mike, ktorý roky povzbudzuje Blackhawks. V Prahe je pracovne.

„Náhodou som uvidel, že sa tu hrá finále KHL, hneď som si zohnal lístok. Neľutujem, užil som si to. Bol to kvalitný hokej,“ dodáva spokojne.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»KHL sa v Prahe od NHL učí, aké má byť finále