Kazašskí biatlonisti sú čistí, testovanie pre nich dopadlo priaznivo

Hovorca rakúskej kriminálnej polície Vincenz Kriegs-Au a generálna sekretárka IBU Nicole Reschová vo štvrtok 9. februára 2017 informujú na tlačovej konferencii o razii, ktorú vykonala rakúska polícia v tímovom hoteli kazašskej reprezentácie v stredu večer 8. februára 2017, deň pred štartom svetového šampionátu v biatlone v rakúskom Hochfilzene.
Hovorca rakúskej kriminálnej polície Vincenz Kriegs-Au a generálna sekretárka IBU Nicole Reschová vo štvrtok 9. februára 2017 informujú na tlačovej konferencii o razii, ktorú vykonala rakúska polícia v tímovom hoteli kazašskej reprezentácie v stredu večer 8. februára 2017, deň pred štartom svetového šampionátu v biatlone v rakúskom Hochfilzene. (Autor: TASR/AP)
SITA|14. feb 2017 o 12:23

Raziu vykonala rakúska polícia minulú stredu pred úvodnými pretekmi biatlonových majstrovstiev sveta v Hochfilzene.

ASTANA. Testovanie kazašských biatlonistov na prítomnosť zakázaných látok pre podozrenie z dopingu dopadlo pre nich priaznivo.

Podľa ministerstva kultúry a športu v danej krajine sú jeho športovci čistí.

Kazašská vláda už krátko po zákroku rakúskej polície minulú stredu pred úvodnými pretekmi biatlonových majstrovstiev sveta v Hochfilzene odmietla tvrdenia, že jej reprezentačný tím biatlonistov využíval zakázané podporné prostriedky.

Vyšetrovatelia vtedy prehľadali ubytovacie priestory výpravy. Našli lekársky materiál, ktorý poukazoval na možné dopingové praktiky. Zadržali rôzne medicínske produkty aj vybavenie a mobilné telefóny.

Celý tím následne podrobili antidopingovým skúškam, z účasti na šampionáte ho nevylúčili. "Všetci naši športovci boli negatívni, sú čistí," vyhlásil minister kultúry a športu Arystanbek Muchamediuly.

Podnetom na rozbehnutie vyšetrovania bolo, keď súkromná osoba v januári na čerpacej stanici pohonných hmôt na východe Tirolska zaregistrovala, ako posádky viacerých mikrobusov z jednej skupiny vyhadzujú objemnú kartónovú škatuľu.

Všetci naši športovci boli negatívni, sú čistí.


Arystanbek Muchamediuly, minister kultúry a športu v Kazachstane

V nej sa vo veľkom množstve nachádzali použité injekčné striekačky, vrecká na infúzie a prázdne ampulky, ale aj rukou písané poznámky indikujúce dopingové praktiky.

Priamo ku Kazachom pritom viedli akreditácie z viacerých biatlonových podujatí, ktoré takisto boli v škatuli.

Nájdený medicínsky materiál skúmala NADA Austria, ktorej pracovníci upovedomili aj príslušný útvar federálnej polície zaoberajúci sa stávkovými podvodmi, zakázanými podpornými prostriedkami a zločinmi spojenými s liekmi.

Príkaz na domovú prehliadku vydalo štátne zastupiteľstvo v Innsbrucku. Do akcie sa zapojilo tridsať policajtov.

Kazašská biatlonistka Oľga Poltoraninová.
Kazašská biatlonistka Oľga Poltoraninová. (Autor: TASR/AP)

Podľa predsedu kazašskej vládnej komisie pre šport a telovýchovu Elsijara Kanagatova všetky látky, ktorými biatlonová reprezentácia disponovala, boli v súlade s antidopingovými pravidlami.

"Žiadna z nich nie je na zozname zakázaných," vyhlásil Kanagatov a obvinil nemenovaného tímového lekára z nedbanlivého zaobchádzania s liekmi.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»Kazašskí biatlonisti sú čistí, testovanie pre nich dopadlo priaznivo