Prvý deň MS? Ekvádorčania dali najavo, čo si myslia o zákaze alkoholu

Fanúšikovia Ekvádoru si počas zápasu žiadali pivo.
Fanúšikovia Ekvádoru si počas zápasu žiadali pivo. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|20. nov 2022 o 23:20

Otvorenie šampionátu sprevádzali problémy.

DAUHA. Mal to byť najväčší sviatok futbalu. 

Prvý deň majstrovstiev sveta 2022 v Katare nebol bezchybný a ukazuje sa, že turnaj môže mať vážne problémy s dopravou aj s organizáciou. 

Minimálne, pokiaľ ide o štadión Al Bayt, ktorý je mimo dosahu metra a je trochu ďalej v púšti. Keďže sa k nemu nedalo dostať verejnou dopravou, tisícky ľudí sadli do áut.

Inokedy prázdne cesty v Katare sa stali behom okamihu nepriechodné. Záujem ľudí bol taký veľký, že autá zablokovali päťprúdovú diaľnicu.

Víťazstvo chceli zapiť

Fanúšikom zabrala cesta z hlavného mesta vyše dvoch hodín. Zvláštne vyznieva, že na cestu autom vyzývali fanúšikov samotní organizátori. 

Na otváracom ceremoniáli sa malo zúčastniť aj približne 200 zahraničných migrantov. Organizátori ich nechali čakať pred štadiónom 7 hodín bez zabezpečenia jedla, vody a bez prístupu k toalete. 

Katar zatiaľ nezískal pozitívne ohlasy ani medzi fanúšikmi. Ekvádorčania sa tešili z víťazstva v prvom zápase 2:0. Lenže víťazstvo chceli aj zapiť.

Organizátori zopár dní pred turnajom oznámili, že v priestoroch štadióna sa pivo nebude predávať. Dovtedy existoval prísľub, že sa pivo bude predávať vo fanúšikovských zónach pri štadióne.  

Ekvádorčania dali najavo, čo si o tomto zákaze myslia.

„My chceme pivo, my chceme pivo!“ skandovalo niekoľko tisíc Juhoameričanov. 

Keďže väčšina hľadiska štadióna sa po prvom polčase vyprázdnila, Ekvádorčanov bolo počuť. Domáci môžu byť radi, že nie každý ich volaniu rozumel, keďže skandovali po španielsky: queremos cerveza.

Komicky v tomto smere vyznieva, že sponzorom trofeje pre hráča zápasu je americký pivovar Budweiser. Jeden z partnerov šampionátu aj FIFA vraj zvažujú právne kroky, keďže na turnaji očakával pivovar veľké tržby.

Odchod Katarčanov z hľadiska počas zápasu bol výrazný. V hľadisku ostala v závere zaplnená odhadom menej ako tretina kapacity štadióna. 

Extrémnemu náporu, naopak, čelila fanúšikovská zóna v Al Bidda. Podľa agentúry Reuters v nej pred zápasom vládol veľký chaos a je veľké šťastie, že nikto neprišiel o život.

Do priestoru, ktorý mal pojať približne 40-tisíc ľudí, sa dostal takmer dvojnásobok. Dav sa miestami tlačil, ohrozovalo to ľudí. Polícia preto časť fanúšikov z fanzóny vytlačila. Bohužiaľ stalo sa pri tom, že oddelili rodičov od detí.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Prvý deň MS? Ekvádorčania dali najavo, čo si myslia o zákaze alkoholu