Kaňuk s cenným skalpom svetových borcov, avšak zatiaľ bez limitu

Sportnet|13. nov 2002 o 00:00

Poprad - V uplynulú sobotu sa predstavilo kvarteto popradských plavcov (Kaňuk, Lutz, Furtkevič ml., Žemba) na šiestom ročníku medzinárodných

pretekoch Euroswim 2002, ktoré sa netradične konali v Púchove. Na podujatí sa opäť zišla skvelá konkurencia, nechýbal tu vynikajúci ruský reprezentant Pimankov, Holanďan Zastrow, či český borec Benda. Ako prvý zasiahol z Popradčanov do bojov Rastislav Kaňuk, ktorý sa pred svojou hlavnou disciplínou 50 m voľný spôsob predstavil najprv na dvojnásobnej trati, ktorú však absolvoval iba doplnkovo. Na päťdesiatke potom Rasťo v nabitej konkurencii tromfol všetkých svojich súperov a v čase 22,86 sekundy dohmatol ako prvý, keď v priamom súboji porazil i spomínanú trojicu svetových pretekárov (Benda, Zastrow, Pimankov). K splneniu limitu na ME v Riese chýbalo talentovanému Popradčanovi 18 stotín. "Kaňukovi nechýbalo k limitu veľa, je to predovšetkým určitá časová doba. U Rasťa je totiž biorytmus naladený tak, že v optimálnej forme sa nachádza na sklonku novembra. Predpokladám, že limit by mohol pokoriť v Brne alebo na domácich majstrovstvách v Trenčíne, samozrejme by ma veľmi potešilo, keby sa to podarilo už na najbližších pretekov v Znojme," povedal tréner popradských plavcov Vladimír Furtkevič. Kaňuk je v tejto disciplíne držiteľom najlepšieho výkonu mítingu, keď v roku 1999 zaplával skvelých 22,66. Vo veľmi dobrom svetle sa ukázal junior Filip Lutz, ktorý vo svojej úvodnej disciplíne 100 m prsia zaplával nový slovenský dorastenecký rekord (1:04,12 min.). "Filip plával veľmi dynamicky a už na obrátke bolo jasné, že nemá súpera a preteká iba s časom," uviedol kouč ŠKP Poprad. Na polovičnej prsiarskej trati sa z víťazstva taktiež radoval Filip, opäť vo výbornom čase 29,74 a hneď za ním finišoval Rastislav Kaňuk (30,31). Lutz sa predstavil aj v pre neho nezvyčajnej disciplíne 100 m polohové preteky, kde skončil za víťazným Miroslavom Machovičom a Čechom Balážom na treťom mieste vo vynikajúcom osobnom rekorde (1:00,72). Určité zlepšenie potvrdil aj Vladimír Furtkevič ml. na 100 m motýlik (1:00,04). Radoslav Žemba sa predstavil na 100 m voľný spôsob (55,30), na polovičnej trati (24,45) i na 50 m motýlik (26,59), kde dosiahol svoje najlepšie umiestnenie (6. miesto).

Počas uplynulého víkendu sa mladí popradskí plavci zúčastnili na medzinárodných pretekoch v Miškolci, kde potvrdili vynikajúcu výkonnosť mladé talentované dievčatá. Barbora Marcinková skončila päťkrát na prvom mieste (100 m motýlik, 200 a 400 m voľný spôsob, 200 a 400 m polohové preteky), Petra Šoltýsová pridala tretiu priečku na 100 m motýlik a medailu si doniesla (2. miesto) z 200 m prsia i Dominika Skokanová (všetky ročník narodenia 1990).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Kaňuk s cenným skalpom svetových borcov, avšak zatiaľ bez limitu