Žilina lovila v zahraničí, prekvapila menom nového trénera

Jaroslav Hynek.
Jaroslav Hynek. (Autor: mskzilina.sk)
Michal Šášky|31. máj 2022 o 10:30 (aktualizované 31. máj 2022 o 11:00)

MŠK Žilina povedie český tréner Jaroslav Hynek.

ŽILINA. Fortunaligový klub MŠK Žilina má po takmer desaťročí zahraničného trénera. Po Holanďanovi Fransovi Adelaarovi, ktorý v roku 2012 osem mesiacov viedol A-mužstvo, prichádza na lavičku opäť tréner spoza hraníc - Čech Jaroslav Hynek.

Medzičasom na žilinskej lavičke sedeli Štefan Tarkovič, dnes tréner seniorskej reprezentácie, následne päť rokov Adrián Guľa, ktorého nahradil Jaroslav Kentoš. Z oboch sa stali tréneri futbalovej reprezentácie do 21 rokov.

Dlhšie sa na lavičke zdržal Pavol Staňo, ktorého klub odvolal v októbri 2021. Nahradil ho Peter Černák, v závere sezóny Ivan Belák. Žilina sa po dvoch sezónach nekvalifikovala do európskych pohárových súťaží.

Pod Dubňom tak hľadali nového trénera.

Vydali sa českou cestou

Rokovania priznal český Roman Skuhravý, tréner víťaza II. ligy Podbrezovej, spomínal sa aj David Holoubek, bývalý tréner Ružomberka a dnes šéf lavičky českej reprezentácie do 19 rokov.

V posledný májový deň v Žiline podpísal zmluvu 46-ročný tréner Jaroslav Hynek. Naposledy viedol ženský reprezentačný tím Česka do 17 rokov.

Na žilinskú lavičku sa tak vracia po bezmála jedenástich rokoch Čech, naposledy tam sedel Pavel Hapal, od leta 2009 do leta 2011.

"Hľadali sme trénera z externého prostredia, ktorý má skúsenosti s mládežníckym i dospelým futbalom a vie to správne prepojiť. V osobe Jaroslava Hyneka, ktorý to zažil v Dukle Praha, sme to našli," povedal o Hynekovi športový manažér klubu Karol Belaník.

"Chceli sme zachovať kontinuitu našej filozofie, čo bola priorita. Na základe rokovaní a osobných stretnutí, ktoré boli naozaj konštruktívne, sme sa rozhodli dať Jaroslavovi od novej sezóny priestor. Mali sme z toho dobrý pocit, vkladáme do neho nádeje, no až čas a samotná sezóna ukáže, do akej miery bolo toto rozhodnutie správne," cituje Belaníka žilinský web.

Stavili na nové meno

Žilinčania predstavujú Hyneka ako "doteraz nepoznaného 46-ročného kormidelníka, ktorý síce prichádza z externých zdrojov, ale podľa nastavenia má pozitívnu a najmä žltozelenú futbalovú myseľ".

Predtým si prešiel mládežou Sigmy Olomouc, Baníka Ostrava i Dukly Praha, kde dve sezóny trénoval aj A-tím v najvyššej českej súťaži s bilanciou 21 výhier, 10 remíz a 27 prehier. Žilina bude jeho prvou zahraničnou trénerskou zastávkou.

"Žilinu mám dlhodobo zaradenú medzi top tímami, ktoré robia s mládežou a zviditeľňujú prostredníctvom nej svoju prácu. Keď sa mi ozvalo vedenie, mal som obrovskú radosť," povedal Hynek podľa klubového webu.

"Hrať s mladíkmi, odchovancami klubu a dostať ich na top úroveň, to ma baví," dodal nový tréner Žiliny. "Na jednej strane prekvapený, na druhej strane šťastný. Také boli moje prvotné emócie."

Hynekovi budú asistovať dvaja Slováci, z Česka si priviedol Dušana Bindera a z B-tímu sa pripojí Martin Kuciak. Brankárov bude mať aj naďalej na starosti Miloš Volešák.

"K tomu nás doplní ešte Prince Ofori pre maximalizovanie bezproblémovej komunikácie s hráčmi z Afriky," priblížil nový tréner.

Zraz nového realizačného tímu a hráčov pred novou sezónou je naplánovaný na 13. júna. Nová sezóna sa začína presne o mesiac neskôr. "Verím, že si hráči a fanúšikovia aktuálne odpočinú a načerpajú nové sily, čo je pred novou sezónou dôležité," vraví Hynek.

"Chceme, aby sme hrali aktívny, odvážny futbal v ofenzíve i defenzíve. Aby sme boli kompaktní a dokázali to vo finále podporiť výsledkom," dodal k plánom.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Žilina lovila v zahraničí, prekvapila menom nového trénera