Jang Sun dosiahol svoje, arbitrážny súd ho vypočuje verejne

Jang Sun.
Jang Sun. (Autor: Lee Jin-man SITA/AP)
SITA|20. aug 2019 o 20:02

Čínsky plavec sa bude obhajovať v Lausanne.

LAUSANNE. Čínsky plavec Jang Sun uspel so žiadosťou o verejné vypočutie pred Športovým arbitrážnym súdom (CAS) vo švajčiarskom Lausanne.

Pôjde o prvé verejné vypočutie pred CAS po minuloročnom rozhodnutí Európskeho súdu pre ľudské práva, že športovci by mali mať viac práv na otvorenie detailného vyšetrovania pred športovým súdom.

Dvadsaťsedemročný Číňan bude pred CAS vypovedať po tom, ako Svetová antidopingová agentúra (WADA) napadla verdikt Medzinárodnej plaveckej federácie (FINA), že trojnásobný olympijský šampión, ktorý si v roku 2014 odpykal trojmesačný dištanc za doping, dostal od strešnej plaveckej organizácie iba varovanie za obštrukcie pri odoberaní vzorky krvi či moču v septembri 2018.

Číňanovu fľaštičku s krvou vtedy zámerne zničil jeden z členov jeho tímu, šlo o úmysel vyhnúť sa analýze. Plavec tvrdí, že za odmietnutím testovania je nedôvera k akreditácii antidopingového laboratória a jeho prístrojov na testovanie vzoriek športovcov.

CAS mal pôvodne čínskeho plavca vypočuť v septembri, no po prijatí prítomnosti verejnosti sa výsluch odkladá. Podľa CAS sa tak stane pravdepodobne vo Švajčiarsku a isto nie skôr ako v závere októbra.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Jang Sun dosiahol svoje, arbitrážny súd ho vypočuje verejne