Vyrastali na košických trávnikoch. Dnes hrajú v Juventuse, Slavii a majú veľké sny

Pred rannou tréningovou dávkou. Zľava tréner Gejza Farkaš, futbalový brankár mládeže Juventusu Jakub Vinarčík a slávista Patrik Urban.
Pred rannou tréningovou dávkou. Zľava tréner Gejza Farkaš, futbalový brankár mládeže Juventusu Jakub Vinarčík a slávista Patrik Urban. (Autor: Rudolf Rondzik)
Rudolf Rondzik|11. júl 2022 o 10:23

Aktuálne trénujú doma v Košiciach.

KOŠICE. Futbal, to nie je iba o veľkých menách. Aj keď je pravdou, že takí Messi, Ronaldo či Donnarumma sú veľkými vzormi tým začínajúcim mladým nádejám.

Platí to i o vychádzajúcich hviezdičkách Jakubovi Vinarčikovi a Patrikovi Urbanovi.

Obaja vyrastali na košických ihriskách. Jakub začínal v Lokomotíve, Patrik v predchodcoch FC Košice. Dnes sa už túlajú svetom.

Dvojmetrový Jakub v turínskom Juventuse a Patrik v pražskej Slavii.

A obaja sa v týchto dňoch stretli na čermelskom trávniku, kde pod vedením Gejzu Farkaša naberajú ďalšie futbalové zručnosti.

Trénujú techniku

V čom ich môže zdokonaľovať bývalý úspešný reprezentant modrej armády, keď fungujú v perfektne organizovaných akadémiách zvučných mien?

„Jednoznačne brúsime najmä techniku,“ rozhovoril sa brankár starej dámy z Juventusu a po zvedavom pohľade na neho pridal:

„Hoci som iba brankár, kopaciu techniku a vôbec prácu s loptou nohou potrebujem i ja. Dobrý a moderný brankár sa už bez toho nepohne.“

Jeho vrstovník (obaja sú ročník narodenia 2005) a ofenzívny typ hráča Patrik Urban ešte dodal:

„Samozrejme, potrebujeme aj niečo nabehať, lebo žonglovať s loptou sa dá i doma na dvore či na ulici. To by sme nemuseli chodiť na štadión,” odľahčil tému potomok úspešného deda, ale aj otca Martina Urbana, svojho času úspešného prvoligistu Lokomotívy i Tatrana Prešov s legionárskymi skúsenosťami z Cypru aj Rakúska s dynamitom v nohe.

Jakub Vinarčik v talianskom Juventuse nespanštel. Na doplňujúci tréning prišiel na svojom bicykli.
Jakub Vinarčik v talianskom Juventuse nespanštel. Na doplňujúci tréning prišiel na svojom bicykli. (Autor: Rudolf Rondzik)

Ich tútor Gejza Farkaš, ktorý okrem trénovania na Slovensku okúsil trénersky chlebík na Cypre a v Grécku na svojich dočasných zverencov nedá dopustiť:

„Oni ma naháňajú, aby si mohli pridať a zlepšovať sa pod odborným vedením, tak sa im venujem, hoci by som mohol oddychovať alebo kosiť záhradu. Ale keď vám pred očami rastú ešte neobrúsené drahokamy, prečo by som im niečo zo seba nedal? Už len preto, že sú do futbalu stopercentne zažratí.“

Teší sa na nové skúšky

Jakub, od novej sezóny už člen juventuskej primavery sa po roku medzi sedemnásťročnýmim teší na nové náročnejšie skúšky.

„Bude ťažké presadiť sa, ale verím, že to dám. V minulej sezóne nám boj o majstra Talianska ušiel, keď nás zdolala Bologna, neskorší držiteľ titulu, takže máme novú motiváciu. Je to ako všade, každý chce vyhrávať, tak chcem k tomu dopomôcť i ja.

Spoluhráči ma prijali, v Turíne a v Taliansku vôbec sa cítim výborne. Už len trochu šťastia, aby sa mi vyhýbali zranenia a môžem snívať i tie najkrajšie sny,” neskrýval svoje pocity nádejný gólman, ktorému už nebráni ani jazyková bariéra:

„Už ma nepredajú. Chodím i do školy, niečo na spôsob gymnázia, takže je to o to ľahšie,” nerobí si starosti Jakub.

Prvá sezóna mu vyšla

Pochváliť sa môže i Patrik: „V Slávii mi prvá sezóna vyšla. V mojej kategórii U17 sme sa stali šampiónmi Česka a stali sme sa držiteľmi Československého pohára, keď sme zdolali Trenčín.“

Ani on nemal s etablovaním sa v hlavnom meste Česka problémy.

„V tíme sú chlapci z rôznych kútov a všetci sme tu hlavne pre futbal, v ktorom chceme byť úspešní. A žiaden solitér sa bez pomocí tímu nepresadí. Musíme ťahať za jeden koniec a každý zo seba odovzdať maximum. A keď sa niekedy nezadarí, pomôžu ostatní.

Vo všeobecnosti, máme výborné podmienky, o všetko je postarané. Vrátane školy. A tak je našou jedinou starosťou starať sa o svoj rast. Pochod A tímu futbalovou Európou je pre každého z nás fantastickou inšpiráciou, takže po prestávke sa chcem vrátiť v top forme. Preto ani počas voľna nezaháľam a verím, že raz…,” nechcel nič zakríknuť Patrik.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Vyrastali na košických trávnikoch. Dnes hrajú v Juventuse, Slavii a majú veľké sny