Výhra nad Kanadou vystrelila Čechov na prvé miesto rebríčka síl IIHF. Zopakujú Nagano?

Český brankár Michael Hrabal sa teší z výhry 2:3 po štvrťfinálovom zápase majstrovstiev sveta hokejistov do 20 rokov Kanada - Česko.
Český brankár Michael Hrabal sa teší z výhry 2:3 po štvrťfinálovom zápase majstrovstiev sveta hokejistov do 20 rokov Kanada - Česko. (Autor: TASR/AP)
Samuel Grega|3. jan 2024 o 10:45

Slováci sú opäť na šiestom mieste.

GÖTEBORGMS v hokeji do 20 rokov 2024 sa približujú do záverečnej fázy. V hre sú už len štyri tímy, ktoré postúpili do semifinále a zabojujú o medaily a dva, ktoré sa stretnú v zápase o udržanie sa.

IIHF zostavila už tretí rebríček sily, do ktorého zaradila všetkých desať účastníkov juniorského turnaja.

Na prvom mieste sú Česi, ktorí zdolali Kanadu 3:2 gólom jedenásť sekúnd pred koncom tretej tretiny a zastavili ju na ceste za tretím zlatom v rade. Oproti minulej edícii rebríčka poskočili z piateho miesta na prvé.

Paradoxne, gól si do vlastnej brány tečoval Oliver Bonk. Kanadský reprezentant a syn českého hokejistu Radka Bonka.

"Göteborg je nové Nagano," znel popis pri Čechoch v Power rankingu. Práve v japonskom Nagane zažili v roku 1998 Česi svoj najväčší hokejový úspech. Tím ťahaný Dominikom Hašekom tam vyhral olympijský turnaj.

Aj tam sa stretli s Kanadou, ale až v semifinále. Zvíťazili 2:1 po samostatných nájazdoch, v ktorých sa ako jediný presadil Robert Reichel.


Slovenskí mladíci sú v rebríčku IIHF rovnako ako v predošlých dvoch vydaniach na šiestom mieste. Na rovnakom mieste sa umiestnia aj v konečnom poradí.

"Prokrastinácia funguje (Ak ste Česi)," napísala medzinárodná hokejová federácia. Narážala tak na góly z poslednej minúty tretej tretiny. Tie strelili vo štvrťfinále Slováci aj Česi. Jedným ale stačil na postup, druhým nie.

Druhé miesto v rebríčku patrí výberu USA, ktorý ešte ako jediný neprehral, a hneď za nimi sú slovenskí premožitelia z Fínska.

"Ahojte, toto je náš kapitán, ktorý dáva góly," reagoval popis na zásah Jereho Lassilu v predĺžení, ktorý poslal Slovákov domov.

Štvrté je Švédsko a piate až ôsme miesto patrí tímom, ktoré si na turnaji už nezahrajú. Najlepšie z nich sa umiestnila Kanada, pri ktorej vypadnutí IIHF s humorom píše:

"Konštitučná monarchia zosadená z trónu."

Siedme miesto patrí Švajčiarsku, ôsme Lotyšsku.

Na posledných dvoch priečkach sú mužstvá, ktoré si zmerajú sily vo štvrtkovom zápase o udržanie sa v elitnej kategórii - Nemecko a Nórsko.

IIHF na to opäť reagovala s nadsadením: "Hej Nórsko, prežili sme štvrťfinále!"


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Výhra nad Kanadou vystrelila Čechov na prvé miesto rebríčka síl IIHF. Zopakujú Nagano?