Humenčania využili domáce prostredie

Finále... Humenský trojblok (zľava Javorčík, Mizerák, Sarnecki) proti útoku svidníckeho smečiara Sopka.
Finále... Humenský trojblok (zľava Javorčík, Mizerák, Sarnecki) proti útoku svidníckeho smečiara Sopka. (Autor: mirano)
Sportnet|19. apr 2014 o 00:00

Obe finálové stretnutia na humenskej palubovke skončili víťazstvom chemesákov 3:1.



HUMENNÉ. Finálová séria vo volejbalovej extralige mužov Chemes Humenné – Slávia Svidník má za sebou dva zápasy.

Odohrali sa v humenskom prostredí a domáce výhry 3:1 určili priebežný stav 2:0 na zápasy pre chemesákov. Ďalšie dva duely sú na programe v stredu a štvrtok (23. a 24. apríla) vo Svidníku.

Dôležité koncovky

Ak vo volejbale vyhrávate o tri– štyri body na začiatku setu, je to úplne iné, ako keď sa takýto rozdiel objaví v jeho závere, keď už má aspoň jedno z družstiev na svojom konte viac ako dvadsiatku bodov.

A práve koncovky setov hrajú v zápasoch dôležitú úlohu. Každý finálový zápas takýto jeden obzvlášť napínavý set priniesol, v oboch prípadoch uspeli chemesáci. V prvom zápase to bol set štvrtý.

Humenskí volejbalisti viedli 24:22, mali mečbaly, ten druhý zásluhou De Ama aj využili, ale arbiter zasiahol do zápasu verdiktom, stav sa vyrovnal a eso Buckeho dávalo hosťom šancu na tajbrejk.

Došlo však k obratu, tri humenské body v rade prvé finále ukončili. V druhom stretnutí bol v koncovke najnapínavejší prvý set. Humenskú pohodu (17:11) dokázal súper spod Dukly narušiť až na stav 22:24.

Kapitán chemesákov Mizerák však pri servise zavelil k obratu, ďalšie štyri body patrili Humenčanom. Koncovky ako dôležitý aspekt vnímal aj svidnícky kouč.

„V prvom zápase sme mali nakročené do tajbrejku, nestalo sa, na druhý deň sme boli veľmi blízko k zisku prvého setu, čo by bolo psychickou váhou,“ mienil Peter Kalný. Tieto momenty napokon zvládla humenská strana...

Száraz a Mizerák...

Každý z finalistov má vo svojich radoch svojich ťahúňov, opory družstva. Dôležitá je tak hra nahrávačov, ako aj útočná efektivita, vníma sa bojovnosť v poli či obrana na sieti. Z nášho uhla pohľadu sme sa upriamili na blokárov.

Nemusí s tým každý súhlasiť, keďže svidnícku loď v stredu veľmi dobre kormidloval Soták nahrávkou i servisom, útočne bol na neubránenie Sopko, no štatistika odhalila možno skôr nenápadnú hru blokára Száraza. Na sieti uspel obranou sedemkrát a útočne mal stopercentnú úspešnosť (7/7). Skvelá vizitka.

Vo štvrtok bol blokár ťahúňom na strane chemesákov. Už spomínaný obrat pri servise v koncovke prvého setu, napokon tri esá, päť úspešných blokov v dôležitých chvíľach a šesť smečov. Výkon humenského kapitána ocenili aj hostia.

„Práve Mizerák bol ten, ktorý nám servisom najviac ubližoval,“ poznamenal Peter Kalný.

Séria mení prostredie

Po domácom dvojzápase vedú volejbalisti ŠK Chemes Humenné na zápasy 2:0. Tréner chemesákov však žiadne témy „rozhodnutia“ nepripúšťa.

„To určite nie, Svidník je veľmi dobrý súper. Teraz bude mať výhodu domáceho prostredia on, musíme sa opäť pripraviť maximálne zodpovedne. Len vysoko koncentrovaný výkon nám prinesie úspech,“ mienil Richard Vlkolinský.

Na odvetu sa však volejbalisti spod Dukly chystajú. „Humenčania v sérii vedú, naplno využili domáce prostredie. Naša hra mala niekoľko výpadkov, som presvedčený, že v domácom prostredí to bude lepšie,“ dodal Peter Kalný.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Humenčania využili domáce prostredie