Hossu čaká v Pittsburghu dusná atmosféra

Marián Hossa
Marián Hossa (Autor: AP)
SITA|2. jún 2009 o 11:59

Slovenský útočník klubu zámorskej hokejovej NHL Detroit Red Wings Marián Hossa sa opäť vracia do Mellon Areny.

DETROIT. Slovenský útočník klubu zámorskej hokejovej NHL Detroit Red Wings Marián Hossa sa opäť vracia do Mellon Areny, v ktorej hral minulý rok proti svojim terajším spoluhráčom vo finále play-off profiligy. V minuloročnom súboji o Stanleyho pohár boli úspešnejšie “červené krídla”, tento rok majú zverenci Mika Babcocka rozohratú partiu s Pittsburghom opäť lepšie. Red Wings vyhrávajú po dvoch domácich dueloch 2:0 a ak sa im podarí uhrať v “hokejovom meste” aspoň jedno víťazstvo, môžu už v piatom stretnutí na domácom štadióne oslavovať.

Fanúšikovia Pittsburghu nemôžu Hossovi zabudnúť prestup

Bývalého “tučniaka” Hossu však v dvojzápase čaká nepríjemná, až nepriateľská atmosféra. Diváci mu totiž nemôžu zabudnúť, že uprednostnil mužstvo z mesta automobilov pred ich vlastnými miláčikmi. Ako chutí nepriazeň divákov, okúsil rodák zo Starej Ľubovne 8. februára, keď nastúpil v najstaršom hokejovom stánku v NHL proti svojim bývalým spoluhráčom prvýkrát. Domáci fanúšikovia bučali pri každom jeho dotyku s pukom. “Bolo to naozaj zaujímavé. Dodalo mi to však energiu. Snažil som sa to využiť vo svoj prospech,” uviedol pre Detroit Free Press 30-ročný Slovák a dodal: “Bučania bude rovnaké aj teraz, možno dokonca hlasnejšie. Dúfam, že sa tým nenechám vykoľajiť a rozrušiť.”

prečítajte si, čo píšu o Mariánovi Hossovi na idnes.cz

Priaznivci Penguins si nenechajú ujsť žiadnu príležitosť, aby dali Hossovi najavo svoje antipatie. Starší z hokejovej bratskej dvojice si bude musieť pravdepodobne zvyknúť na to, že diváci budú na neho pokrikovať nielen pri každom jeho dotyku s pukom, ale aj pri každom jeho vstupe na ľadovú plochu. Hossa, ktorý odmietol dlhodobú ponuku Pittsburghu a dal prednosť jednoročnému kontraktu s Detroitom, si zatiaľ vo finálovej sérii pripísal na svoje konto dve asistencie. Úradujúci držiteľ prestížneho strieborného pohára Detroit vyhral na domácom ľade dvakrát 3:1 a Hossa bol v oboch dueloch jedným z ťahúňov tímu, na ktorého sa musela zamerať obrana Penguins.

“V Pittsburghu bude dosť hlučno. Priaznivci vám tam dajú jasne najavo, čo si myslia. Bude to veľkolepá atmosféra,” dodal napokon viacnásobný najlepší slovenský hokejista ostatných rokov. V zápase v Mellon Arene 8. marca zvíťazili hostia z Detroitu 3:0 a Hossa odpovedal na správanie fanúšikov najlepším možným spôsobom - vsietil svoj jubilejný 30. gól v základnej časti. Ak by sa podarilo Red Wings zvíťaziť aj v dvoch stretnutiach na východe USA, sklamaní domáci diváci by sa museli pozerať na radosť ich bývalej hviezdy a potvrdili by sa Hossove predsezónne vyjadrenia, že práve s Detroitom má najväčšie šance na zisk svojho premiérového triumfu v najstaršej zámorskej profesionálnej súťaži.

Pittsburgh má pred sebou náročnú úlohu

Hokejisti Pittsburghu sú v nezávideniahodnej situácii. Z 32 tímov, ktoré v minulosti po úvodných domácich zápasoch viedli 2:0 vo finále Stanleyho pohára, sa podarilo otočiť výsledok série len Montrealu v roku 1971 proti Chicagu. "Nevadí, stali sa už aj bláznivejšie veci," reagoval na nepriazeň historických štatistík útočník Penguins Bill Guerin. V poradí tretí duel finálovej série sa hrá v utorok v Pittsburghu.

Novinári v pondelok márne zháňali kapitána Penguins Sidneyho Crosbyho. Najväčšia hviezda súčasnej NHL k dispozícii nebola. "Nemôže byť každý deň dňom Sidneyho Crosbyho," vysvetľoval absenciu Crosbyho pred televíznymi kamerami tréner Penguins Dan Bylsma. Mladý líder "tučniakov" je pravdepodobne frustrovaný z toho, že Henrik Zetterberg mu výbornou pozičnou obranou a napádaním na ľade nič nedovolí. Crosby bodovo zatiaľ vo finále bodovo mlčí. "Zetterbergov útok odvádza v zápasoch proti Sidovi skvelú prácu. Je nebezpečným hráčom, vie si vytvoriť výborné šance a my sa ho pokúsime opäť eliminovať. Rovnako však musíme hrať aj proti Malkinovi," chválil spoluhráčov Marián Hossa.

Pre Milana Kytnára sa otvára brána do profiligy

Tím zámorskej hokejovej NHL Edmonton Oilers v nedeľu podpísal zmluvu s mladým slovenským útočníkom Milanom Kytnárom. Dvadsaťročný topoľčiansky rodák sa s "olejármi“ dohodol na trojročnej spolupráci. "Zmluva sa chystala dlhší čas, bola vlastne pripravená už vo februári. No v Edmontone sa zmenilo vedenie, takže sa to predĺžilo. Nakoniec sme to stihli na poslednú chvíľu," komentoval pre agentúru SITA podpis svojej prvej profesionálnej zmluvy v NHL Milan Kytnár. V zámorí platí pravidlo, že ak klub nepodpíše do dvoch rokov po drafte zmluvu s vybraným hráčom, stráca na neho práva. Edmonton si Kytnára vybral v nováčikovskom drafte v roku 2007 v 5. kole zo 127. pozície. Zo Slovákov boli spolu s ním vtedy draftovaní aj nádejný obranca Dukly Trenčín Juraj Mikuš (134. miesto - Toronto) a odchovanec popradského hokeja a krídelník Rimouski (QMJHL) Dávid Skokan (193. miesto - New York Rangers).

"Je to pre mňa veľká pocta, že ako jediný z ročníka som spomedzi Slovákov podpísal zmluvu v NHL. Otvára to predo mnou nové ciele, ktoré treba dosiahnuť," netajil spokojnosť center z Topoľčian a pokračoval: "Do kempu Edmontonu sa v septembri chystám s tým, aby som prišiel čo najlepšie pripravený, ukázal sa tam v tom najlepšom svetle a nechal na ľade všetko. Uvidíme, ako sa po kempe vyvinie situácia a ako budú so mnou spokojní. V Edmontone po sezóne, v ktorej sa nepodarilo dostať do play-off, nastali zmeny. Situácia tam však teraz vyzerá veľmi dobre. Ciele sú vysoké. Uvidíme po sezóne 2009/10, či ich mužstvo dokáže splniť." V Edmontone už pôsobí ďalší Topoľčanec, obranca Ľubomír Višňovský.

Milan Kytnár odišiel za oceán pred dvoma rokmi po tom, ako priviedol topoľčiansky dorast k titulu slovenského vicemajstra. Svoju prvú juniorskú sezónu absolvoval v tíme WHL Kelowna Rockets, kde odohral 62 zápasov s bilanciou 9 gólov a 13 asistencií, v play-off sa bodovo nepresadil. Pred minulou sezónou prestúpil do Saskatoonu Blades a uplynulý ročník sa mu mimoriadne vydaril, keď si v 65 zápasoch pripísal 64 bodov (27+37), ku ktorým pridal v play-off ďalšie 4 (3+1). "Pre mňa bola práve skončená sezóna veľkou zmenou. Keď ma z Kelowny vymenili do Saskatoonu, tréner mi začal dávať oveľa viac priestoru. Bol som medzi prvými šiestimi útočníkmi klubu. Mal som dostatok času na ľade ako v ofenzíve, tak aj v defenzíve. Posielali ma na presilovky a oslabenia. Vďaka tomuto vyťaženiu som mal aj bodovo veľmi dobrú sezónu. Čím viac som bol na ľade, tým lepšie som sa na ňom cítil a tým väčší rešpekt a meno som mal u súperov. V tomto trende chcem pokračovať aj v nasledujúcej sezóne," hodnotil uplynulý hokejový rok pre agentúru SITA slovenský reprezentant, ktorý sa na prelome rokov predstavil aj na svetovom šampionáte do 20 rokov v Kanade, kde v siedmich dueloch nazbieral šesť asistencií.

Čerstvý dvadsiatnik (nar. 19. 5. 1989) je už po náročnej sezóne doma v Topoľčanoch u rodičov. "Zatiaľ sa pripravujem individuálne a s topoľčianskym prvoligovým tímom. Črtá sa predo mnou nový model letnej prípravy s osobným trénerom. Ak by to vyšlo, bolo by to pre mňa niečo úplne nové, čo by ma mohlo posunúť opäť ďalej. Odchod do Kanady plánujem na koniec augusta či začiatok septembra," dodal na margo nadchádzajúceho leta plného námahy a potu Milan Kytnár.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Hossu čaká v Pittsburghu dusná atmosféra