Tampa Bay 2.0. Stone ide na listinu zranených, Eichela čaká debut za Vegas

Jack Eichel.
Jack Eichel. (Autor: TASR/AP)
Oh my Hockey|15. feb 2022 o 09:17

Kapitán Mark Stone putuje na listinu dlhodobo zranených hráčov.

LAS VEGAS. Dajú to na Tampu? Ako vyzerá platový strop vo Vegas?

Výmena Jacka Eichela z Buffala do Vegas vyvolala mnoho otázok. Golden Knights majú málo priestoru pod platovým stropom, avšak ich doterajšie pôsobenie v NHL už naznačilo, že idú do všetkého naplno.

Viacerí rozmýšľali, kto bude musieť byť vymenený a ako to manažér Kelly McCrimmon vyrieši.

Ten fanúšikov uistil, že už keď s výmenou a ziskom Eichela súhlasili, vedeli, že situáciu s platovým stropom budú musieť riešiť. Stále však prízvukoval, že budú trpezliví, pretože stále je možnosť, že sa niekto zraní.

Jack Eichel už naplno trénuje s tímom v kontaktnom drese. Debut ako „zlatý rytier“ si odbije v najbližšom zápase Vegas proti Coloradu v noci zo stredy na štvrtok. A to aj bez výmeny.

Ako je to možné? Klub z Nevady môže napodobniť Tampu z minulého roka.

McCrimmon po oznámení o Eichelovom debute vyhlásil, že na listinu dlhodobo zranených hráčov umiestnia kapitána Marka Stonea. Ten má dlhodobejšie problémy s chrbtom, kvôli ktorým vynechal už 20 zápasov v sezóne.

Trpezlivosť sa teda vyplatila a vo Vegas nastal ideálny čas, aby tieto problémy riešili. Umiestením na listinu zranených hráčov sa tímu uvoľnilo 9,5 miliónov dolárov v platovom strope. Po Eichelovi je Stone najdrahší hráč tímu.

Platový strop v NHL je 81,5 milióna dolárov. Vegas Golden Knights majú po umiestnení Stonea medzi zranených priestor 14 438 333 dolárov.

To stačí na to, aby bol Eichel s 10 miliónmi povolaný k tímu.

Na listine dlhodobo zranených je aj obranca Alec Martinez, ktorý má cap hit 5,25 milióna. Ak chcú povolať jeho, musia ešte uvoľniť priestor. Finančne a zároveň kapacitne.

Každý klub môže mať maximálne 23 hráčov na aktívnej zostave. Očakáva sa, že na farmu poputuje útočník Michael Amadio. Ten má cap hit 750 tisíc a jeho presun postačí na aktiváciu Martineza.

Vo výsledku môžu mať 700 tisíc priestor pod platovým stropom a Eichela s Martinezom v zostave.

Kapitán Vegas Golden Knights Mark Stone v zápase proti Tampe Bay Lightning.
Kapitán Vegas Golden Knights Mark Stone v zápase proti Tampe Bay Lightning. (Autor: SITA/AP)

Mark Stone sa k tímu bude môcť pridať v play off. Vtedy už platový strop neplatí. Vo Vegas teda zrejme napodobnia Tampu, ktorá s Kučerovom nastupujúcim až vo vyraďovacej časti vyhrala minulý rok Stanley Cup.

Ak by neumiestnili Stonea na listinu dlhodobo zranených hráčov, ich situácia by bola omnoho komplikovanejšia.

Na aktivovanie Eichela by museli uvoľniť 4,3 milióna dolárov a stále by nemohli použiť obrancu Martineza.

Museli by nejakých hráčov vymeniť alebo vykúpiť zo zmluvy, čo by bolo nepravdepodobné.

Situácia s Markom Stoneom klubu vyhovuje. Opäť pôjdu naplno a budú sa snažiť získať Stanley Cup bez toho, aby mužstvo oslabili trejdami.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Tampa Bay 2.0. Stone ide na listinu zranených, Eichela čaká debut za Vegas