Eichel sa vracia, no vyžiada si obete. Vegas budú musieť vymieňať, kto odíde?

Jack Eichel v drese Buffalo Sabres.
Jack Eichel v drese Buffalo Sabres. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|6. feb 2022 o 18:55

Blíži sa debut Jacka Eichela v drese Vegas Golden Knights.

LAS VEGAS. Jack Eichel sa blíži k návratu do NHL. Od jeho posledného súťažného zápasu už uplynul takmer rok.

Americký forvard bol na začiatku novembra vymenený z Buffala Sabres do Vegas Golden Knights. Opačným smerom putoval Alex Tuch, Peyton Krebs, voľba v prvom kole draftu 2022 a v treťom kole draftu 2023.

Hlavnou príčinou trejdu bol zdravotný stav niekdajšej draftovej dvojky. Chcel absolvovať operáciu herniovaného disku, čo mu v Buffale nechceli dovoliť. Mali obavy, keďže takýto zákrok pred ním nepodstúpil žiadny aktívny profesionálny hokejista.

Golden Knights mu procedúru povolili od prvého dňa. Z Nevady chodia len dobré správy. Eichel sa zotavuje bez väčších komplikácií.

Po víkendovej prestávke, počas ktorej sa odohral víkend hviezd, by sa Eichel mohol dostať do plného tréningového vyťaženia, a to vrátane kontaktného hokeja.

Jeho debut v novom drese tak bude otázkou nanajvýš niekoľkých týždňov. 19. januára sa tréner Peter DeBoer vyjadril, že do hry zasiahne „o mesiac či dva“.

(Skoro) ako Tampa Bay

Keby bol zostal Jack Eichel na listine dlhodobo zranených hráčov až do play off, mohli by Golden Knights zopakovať taktiku Tampy Bay Lightning z ročníka 2020/21.

Na pripomenutie – Nikita Kučerov nehral celú základnú časť, z toho dôvodu sa jeho plat nezapočítaval pod platový strop a Bolts nemuseli nikoho vymieňať, aby preňho urobili miesto. Nastúpil do play off, kde už platové stropy neexistujú, a obhájil Stanley Cup.

Takto to ale bežne nefunguje. Na listine dlhodobo zranených hráčov Golden Knights je okrem Eichela aj Alec Martinez. Keď sa vyzdravejú, tím bude až desať miliónov nad stropom.

Stačí návrat desaťmiliónového Eichela a „zlatí rytieri“ už budú 4,6 mil. dolárov nad povolenou hranicou.

Hrať takto nemôžu, keďže je to proti pravidlám. A z tohto jednoduchého dôvodu musia vypratať priestor. Najreálnejším scenárom sú trejdy.

Kandidátov je viacero a Golden Knights možno budú chcieť zapeklitú situáciu riešiť šalamúnsky. V prípade jednoduchšieho variantu – teda výmen – vystupuje niekoľko hlavných kandidátov na odchod. Kto teda môže byť obetným baránkom?

Jevgenij Dadonov

Pre mnohých odborníkov je ruský forvard možnosťou číslo jeden. Jevgenij Dadonov poberá plat päť miliónov dolárov do konca sezóny 2022/23.

Po podpise najväčšej zmluvy svojej kariéry pred sezónou 2020/21 začal podávať slabšie výkony. S 21 bodmi v 44 stretnutiach už síce prekonal svoj vlaňajší zápis, no stále je to málo.

Dadonov zaznamenal aj dôležité góly, no je veľmi nekonzistentný. V prvých ôsmich zápasoch v roku 2022 získal osem bodov, no od 20. januára, teda päť stretnutí po sebe, nebodoval.

Takéto striedavé obdobia má často – veď medzi 20. novembrom a Silvestrom odohral pätnásť duelov, v ktorých zaknihoval len päť bodov.

Jeho cena preto nebude vysoká. Situáciu Vegas komplikuje aj fakt, že má Dadonov v kontrakte klauzulu, podľa ktorej si môže vybrať desať klubov, kam nemôže byť vymenený.

Rus nebude drahý. Jeho výkony nezodpovedajú peniazom, ktoré zarába, a hoci je vo všeobecnosti považovaný za najhlavnejšieho kandidáta na odchod, jeho výmenu komplikuje hneď niekoľko skutočností – výkony, plat, klauzula i situácia, v ktorej sa Golden Knights nachádzajú.

Budú však v úzkych. Za Dadonova nezískajú veľa, ale spomedzi všetkých kandidátov je stále najreálnejšou možnosťou na trejd.

Jevgenij Dadonov v súboji o puk.
Jevgenij Dadonov v súboji o puk. (Autor: SITA/AP)

Reilly Smith

Ak sa Vegas sústredia na to, aby trejdom nielen získali potrebný priestor, ale aj vydolovali zaujímavú protihodnotu, zamerajú sa skôr na Reillyho Smitha.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Eichel sa vracia, no vyžiada si obete. Vegas budú musieť vymieňať, kto odíde?