Na titul čakajú 12 rokov. Švédi majú pred domácimi fanúšikmi ideálnu príležitosť

Hokejisti Švédska sa tešia po góle na MS U20 2023.

Na titul čakajú 12 rokov. Švédi majú pred domácimi fanúšikmi ideálnu príležitosť

Hokejisti Švédska sa tešia po góle na MS U20 2023. (Autor: TASR/AP)
Hokejisti Švédska sa tešia po góle na MS U20 2023.
Hokejisti Švédska sa tešia po góle na MS U20 2023. (Autor: TASR/AP)
Samuel Tirpák|24. dec 2023 o 16:00

Ťahúňom favorizovaného tímu bude 18-ročný obranca.

GÖTEBORG. Keď si chcú švédski hokejoví priaznivci spomenúť na posledné zlato ich juniorov na majstrovstvách sveta, musia loviť hlboko v pamäti. Získali ho ešte v roku 2012. 

Prichádza ideálna príležitosť to zmeniť. Na domáci šampionát vyšlú silné mužstvo, môžeme o nich vyhlásiť, že sú favoritom turnaja. 

Majú jeden z najlepších mančaftov, možno najlepší po Američanoch. Nastúpia so všetkými hviezdami okrem Lea Carlssona, ktorý hrá v Anaheime. 

Minulý rok skončili na štvrtom mieste po prehre s USA v divokom zápase o bronzové medaily. A napriek skvelej výchove hráčov sa im na tomto turnaji z historického pohľadu až tak nedarí. Za posledných desať turnajov sa dostali do finále iba dvakrát a zakaždým z toho bolo striebro (v rokoch 2014 a 2018).

Napriek tomu však od nich osobne tento rok čakám výhru na turnaji. Ide o domáci šampionát, majú k dispozícii v podstate všetky hviezdy, ktoré mať mohli a je ťažké nájsť nejaký slabší aspekt v ich tíme. 

Súpiska Švédska už je 23-členná, teda uzavretá a zmeny v nej sa udejú iba v prípade zranení. Predstava o dvojiciach a trojiciach, ktoré by spolu mohli nastupovať, je teda celkom jasná. 

Skaut a spolupracovník Sportnetu Samuel Tirpák pred MS do 20 rokov ponúkne analýzu, rozbor, predpovede i vlastné pohľady na každú reprezentáciu, ktorá hrá na turnaji.

Budú neporaziteľní?

Štýl hry Švédov je známy už dekády. Milujú hru s pukom, sú technicky dokonalí, ich prechodová fáza hry je skvelo zvládnutá a pokiaľ majú puk, defenzíva súperov si nevydýchne. 

Kľúčové pre súperov bude atakovať ľavú stranu obrany, lebo defenzívna sila na tejto strane je práve tým azda jediným slabším článkom mužstva. 

Tento rok sa od nich dajú čakať až dominantné výkony či jazda k zlatu bez jediného zakopnutia.

Medzi najväčšie hviezdy výberu budú patriť útočníci prvých dvoch útokov ako Liam Öhgren, Jonathan Lekkerimäki, Noah Östlund či Otto Stenberg a obranca Axel Sandin-Pellikka, ktorý by už teraz mohol byť jeden z najlepších obrancov turnaja a v All-Star tíme, hoci budúci rok sa na majstrovstvách sveta môže zúčastniť znova.

JOJ Šport
TV program: MS v hokeji do 20 rokov 2024 (MS U20)
Nasledujúce 3 týždne nie je plánovaný žiaden priamy prenos.

Elitný trojlístok v prvom útoku

Presné formácie, v akých Švédi nastúpia, nie sú známe. Síce ich môžeme dedukovať z prípravy, avšak v tej si vyskúšali mnoho kombinácií a veľa bližších informácií z kempu nemáme. 

V prvej formácii na ľavom krídle skúšali viacero hráčov, keďže Liam Öhgren, ktorý je na tomto poste v našej projekcii, bol väčšiu časť sezóny zranený. Ide o prospekta Minnesoty Wild a všestranného krídelníka Färjestadu BK v SHL, ktorý bude patriť k lídrom tohto tímu. 

Na centri je Noah Östlund, kreatívny útočník draftovaný Buffalom Sabres a hrajúci za Växjö Lakers v SHL. V podstate všetky zápasy v národnom drese odohral ako center svojho bývalého spoluhráča z Djurgårdens Jonathana Lekkerimäkiho, a to by sa nemalo meniť ani na tomto turnaji. 

Noah je center, ktorý skvelo využíva svoje vysoké hokejové IQ na vyhľadávanie svojich spoluhráčov. Nie je to strelec, aj keď tento rok sa mu v klube strelecky celkom darí. 

Naopak, Lekkerimäki, prospekt Vancouveru Canucks a hráč Örebro BK v SHL, je snajper v pravom zmysle slova. Z každej pozície ohrozuje brankára - efektívne i často. Momentálne má v SHL na svojom konte 10 gólov v 24 zápasoch a potvrdzuje tým všetky očakávania, ktoré naňho boli kladené pred draftom aj po ňom.

VIDEO: Gól Jonathana Lekkerimäkiho

Prvá z dvoch formácii v strede zostavy bude mať mladší nádych. Ide o troch hráčov, ktorí sa môžu vrátiť aj budúci rok a pravdepodobne pôjde o elitný útok Švédska na budúcom šampionáte. 

Na ľavom krídle sa predstaví center Frölundy v SHL a prospekt St. Louis Blues Otto Stenberg, ktorého si vybrali v rovnakom prvom kole ako Dalibora Dvorského. Stenberg možno nie je herne hviezdou ale už sa stalo tradíciou, že sa v národnom drese zmení na druhého Wayna Gretzkeho a prepne svoju hru o niekoľko levelov vyššie.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Na titul čakajú 12 rokov. Švédi majú pred domácimi fanúšikmi ideálnu príležitosť