Slováci ovládli domáci turnaj, po Nóroch deklasovali aj Lotyšov

Radosť slovenských hokejistov na Vianočnom Kaufland Cupe.
Radosť slovenských hokejistov na Vianočnom Kaufland Cupe. (Autor: TASR)
TASR|17. dec 2022 o 15:30 (aktualizované 17. dec 2022 o 17:00)

Peter Cehlárik sa blysol hetrikom.

Vianočný Kaufland Cup 2022

Slovensko - Lotyšsko 6:1 (2:0, 2:0, 2:1)

Góly: 3. Cehlárik (Gernát, Lantoši), 7. Cehlárik (Daňo, Lantoši), 24. Cehlárik (Ivan, Sukeľ), 29. Takáč (Fominych), 49. Lantoši (Fominych), 55. Tamáši (Bakoš) - 60. Balinskis (Ri. Bukarts, Ro. Bukarts)

Rozhodovali: Hronský, Stano - Durmis, D. Konc ml., vylúčení: 5:7 na 2 min, navyše: Jedlička 5 min za vrazenie na mantinel, presilovky: 3:1, oslabenia: 0:0

Diváci: 5485

Slovensko: Škorvánek - Gernát, Marinčin, Grman, Ivan, Bučko, Golian, Koch, Beňo - Daňo, Sukeľ, Cehlárik - Bakoš, Tamáši, Jedlička - Fominych, Lantoši, Takáč - Lunter, Čacho, Hrehorčák

Lotyšsko: Vitols (29. Bajaruns-Galejs) - Zile, Freibergs, Balinskis, Cukste, Smons, Ozols, Brants - Dzierkals, Egle, Ri. Bukarts - Lapinskis, Buncis, Ro. Bukarts - Zabusovs, Homjakovs, Andersons - Melnalksnis, Freidenfelds, Gorsanovs

BRATISLAVA. Slovenskí hokejisti sa stali suverénnym víťazom Vianočného Kaufland Cupu 2022, ktorý sa v ostatných troch dňoch konal v Bratislave.

Zverenci trénera Craiga Ramsayho v prvom zápase deklasovali Nórsko 6:0 a v sobotu si poradili s reprezentantmi Lotyšska ďalším tenisovým skóre 6:1.

Triumf zariadil hetrikom kapitán Peter Cehlárik a po jednom góle zaznamenali Samuel Takáč, Róbert Lantoši a Alex Tamáši.

Turnaj v Bratislave slúžil tímu trénera Craiga Ramsayho ako príprava pred MS, ktoré sa uskutočnia v Lotyšsku a Fínsku od 12. do 28. mája.

Slováci nadviazali na víťazstvo s Lotyšskom zo ZOH v Pekingu, keď tohto súpera zdolali 5:2. Víťaznú sériu s týmto súperom natiahli na štyri duely.

Konečná tabuľka turnaja Vianočný Kaufland Cup 2022

Poradie

Krajin

Zápasy

V

VP

PP

P

Skóre

Body

1.

Slovensko

2

2

0

0

0

12:1

6

2.

Lotyšsko

2

0

1

0

1

5:9

2

3.

Nórsko

2

0

0

1

1

3:10

1

Priebeh zápasu Slovensko - Lotyšsko

I. tretina:

Lotyšom patril úvod duelu a po 20 sekundách mali prvú nebezpečnú strelu na Škorvánka. Slováci prvýkrát ohrozili súperovho brankára v 3. minúte počas signalizovanej presilovej hry.

Kapitán Cehlárik ju po šiestich sekundách okamžite využil strelou od modrej čiary. Ramsayho tím využil aj druhú početnú výhodu, keď sa opäť presadil Cehlárik a zvýšil na 2:0.

Pred koncom prvej tretiny mohol Lunter ešte zvýšiť náskok, no po dobrom forčekingu netrafil bránu.

Peter Cehlárik, Róbert Lantoši a Marko Daňo.
Peter Cehlárik, Róbert Lantoši a Marko Daňo. (Autor: TASR)

II. tretina:

Na začiatku druhého dejstva boli aktívnejší Lotyši, no gól padol na opačnej strane. Ivan nahral Cehlárikovi a ten v 24. skompletizoval čistý hetrik.

VIDEO: Peter Cehlárik zavŕšil hetrik gólom na 3:0

Krátko na to Škorvánek pri svojej premiére zachránil Slovákov od inkasovaného gólu na bránkovej čiare. Tamáši a Sukeľ mohli počas presilovej hry zvýšiť náskok, no brankár Vitols zneškodnil obe strely.

V polovici duelu však už bol štvorgólový rozdiel, keď skóroval Takáč. Lotyši potom vystriedali brankára, ale aj Bajaruns-Galejs mohol zakrátko inkasovať. Daňo však trafil hornú žŕdku.

VIDEO: Samuel Takáč a jeho gól na 4:0

III. tretina:

V úvode tretej tretiny hrali Lotyši presilovú hru, no brankár Škorvánek zneškodnili všetky strely. Cehlárik mohol v 49. minúte pridať svoj štvrtý gól v stretnutí, ale prestrelil odkrytú bránku Lotyšska.

O chvíľu na to však Slováci zvýšili na 5:0, keď Lantoši prekonal brankára Bajarunsa-Galejsa.

Potom sa presadil Tamáši, no posledné slovo mali Lotyši, keď v záverečnej minúte počas presilovky znížili na konečných 1:6.

VIDEO: Róbert Lantoši a jeho gól na 5:0

Hlasy po zápase

Peter Cehlárik, kapitán Slovenska a strelec hetriku: "Z mojej strany to bolo lepšie ako proti Nórom. Som rád, že sme boli efektívni, minulý turnaj nám to chýbalo. Dali sme dvanásť gólov za dva zápasy, brankári chytali výborne počas svojich premiér. Konečne nám fungovali presilovky, čo bola naša slabina na predchádzajúcich MS a olympiáde. Hrali sme celých 60 minút aj keď v tretej tretine to bolo už ťažké za stavu 4:0, vstup nebol dobrý. Vyhrali sme každú jednu tretinu na turnaji, čo je kredit pre tím."

Stanislav Škorvánek, brankár Slovenska: "Mrzí ma, že som nevychytal nulu, ale bola to moja chyba. V kabíne sme sa rozprávali, že radšej dostať na 6:1 ako inkasovať gól v prvej minúte a zápas by bol ťažší. Sústredil som sa, aby som to chlapcom nepokazil. Hrali však dobre, dali góly, dobre to dopadlo a tešíme sa z víťazstva."

Samuel Takáč, útočník Slovenska: "Výsledky sú jednoznačné, ale prvý zápas s Nórmi bol dosť vyrovnaný a hrali dobre. Teší nás efektivita. Dostal som puk blízko pri bráne, skúsil som to cez prvú tyč a našťastie to brankárovi prepadlo. Hneď som videl, že to je gól, ale rozhodca to išiel konzultovať, takže som dal divákom dvakrát pozitívnu emóciu."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Slováci ovládli domáci turnaj, po Nóroch deklasovali aj Lotyšov