Má funkciu ako Šatan. Šéf ukrajinského zväzu sa pridal k domobrane

Heorhij Zubko v nepriestrelnej veste na kyjevskom námesti Nezávilosti.
Heorhij Zubko v nepriestrelnej veste na kyjevskom námesti Nezávilosti. (Autor: Instagram Heorhij Zubko)
Jakub Bobovič|30. mar 2022 o 07:22

Hráči sa do reprezentácie hlásia sami. V hre je priepustka za hranice.

BRATISLAVA. Pochádza z krymského Sevastopoľu, má vyštudované dve vysoké školy a z pozície prezidenta vedie Federáciu hokeja Ukrajiny.

Mladý, len 35-ročný Heorhij Zubko, ktorý vykonáva tú istú pozíciu, ako na Slovensku Miroslav Šatan, vstúpil do ukrajinskej domobrany hneď na začiatku vojny Ruska proti Ukrajine, ktorá trvá už viac ako mesiac.

Zatiaľ čo sa mužstvo Ukrajiny v maďarskom Miškovci pripravuje na svetový šampionát 1B-divízie v poľskom Tychy, on so samopalom v rukách dohliada v službách teritoriálnej obrany Ukrajiny na verejný poriadok v uliciach Kyjeva.

Zbraň som zatiaľ, našťastie, použiť nemusel, akurát na cvičisku,” vravel Zubko v rozhovore zverejnenom na oficiálnej stránke Federácie hokeja Ukrajiny.

Spomenul hrdinu Skakuna

Vyštudovaný právnik a ekonóm podľa vlastných slov nemôže mesiac vojny prirovnať k žiadnemu inému predtým. Počul a zažil množstvo príbehov, dôraz však kladie na jeden, na príbeh nezlomnosti ukrajinského národa.

Za celý ten čas, od začiatku vojny som ani raz nepočul a nevidel nikoho, kto neverí v naše víťazstvo. Najmä po hrdinských činoch našich krajanov na frontovej línii.”

Prezident Federácie hokeja Ukrajiny Heorhij Zubko:

Prvý muž ukrajinského hokeja hneď na začiatku rozhovoru rozpráva o čine ukrajinského vojaka Vitalija Skakuna, ktorý v prvý deň vojny vyhodil do vzduchu zamínovaný most v prístavnom meste Heničesk, kam sa v smere z polostrova Krym presúvali ruské vojenské jednotky, čím spomalil ich presun. 

Keď vidíte, ako chlapec vyhodí do vzduchu most aj so sebou, aby nedopustil presúvanie sa nepriateľských tankov, myslím si, že aj požiadavky, ktoré máme jeden na druhého, sa značne zvyšujú.”

V domobrane trénujú box

Zubko tvrdí, že sa cíti v bezpečí, hoci priznáva, že strach pociťoval najmä v začiatkoch vojny. Počas náročného obdobia jemu aj spolubojovníkom z jeho skupiny pomáha aj šport.

Do našej skupiny sa pridal môj tréner boxu, vďaka ktorému sme začali s tréningami v telocvični školy, ktorá sa nachádza neďaleko miesta, kde pôsobíme. Šport musí prežiť, bez ohľadu na to, aké sú okolnosti okolo nás.”

Okrem Zubkovho trénera boxu sa do obrany Kyjeva v radoch dobrovoľníkov zapojili aj oveľa známejší boxeri, medzi inými Oleksandr Usyk, ktorý podobne ako Zubko, pochádza z okupovaného Krymu a ktorý medzičasom rady dobrovoľníkov opustil, aby sa mohol pripravovať na odvetu s Anthonym Joshuom a tiež bratia Vitalij a Vladimir Kličkovci.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Má funkciu ako Šatan. Šéf ukrajinského zväzu sa pridal k domobrane