Mikuláš predal Američana Rusom, nemastný Slovan a vymenené Michalovce (power ranking)

Košičania potvrdili formu aj víťazstvom nad Spišskou Novou Vsou.
Košičania potvrdili formu aj víťazstvom nad Spišskou Novou Vsou. (Autor: TASR)
Ondrej Rusnák|28. nov 2023 o 13:50

Power ranking hokejovej Tipos extraligy.

Zima ohlásila príchod a vývoj v hokejovej extralige začína pomaly napĺňať papierové prognózy. Power ranking číslo 6 je tu.

Power ranking predikuje formu jednotlivých hokejových tímov. Za názvom klubu sú zoradené posledné štyri výsledky daného tímu (V – výhra, Vpp – výhra po predĺžení, Ppp – prehra po predĺžení, P – prehra).

12. Humenné (P, P, Vpp, V) = bez zmeny

V tíme skončil tréner Andrej Parfjonov a novozvolený tréner Martin Štrba dosiahol výborný štart..., výborný na pomery Humenného. Levy začali vyhrávať každý druhý zápas.

Pri podobnom tempe zbierania bodov, keby získali tri body za dva zápasy, atakovali by aktuálne prvú štvorku. Zdalo by sa teda, že už Humenčania nebudú naďalej posledný tím v power rankingu. Opak je pravda. Deväť bodová priepasť medzi nimi a predposledným tímom je stále hrozivá a nemeniaca sa už týždne. Skrátka, tabuľka nepustí.

Okrem trénera skončil aj kapitán Martin Kriška, celkom zjavne z výkonnostných dôvodov. Takéto odchody u nás zväčša vybavia v klube maximálne tlačovou správou, v štýle „Ďakujeme, končíš.“ O to krajšie je, že Kriška sa rozlúčil s divákmi veľmi pekným videom, teda minimálne tak, ako si to dlhoročný extraligový hokejista zaslúži. S rešpektom k vykonanej práci.

11. Liptovský Mikuláš (↓ 5 miest)

Ondrej Rusnák je bývalý hokejový útočník. Kontakt s hokejom nestratil ani po skončení kariéry. Pôsobí ako spolukomentátor stanice Sport 1, pre Sportnet pracuje ako hokejový insider. Je syn hokejovej legendy Dáriusa Rusnáka. Príbeh Ondreja Rusnáka si môžete prečítať tu.

V pesničke od Iné Kafé sa spieva, „ A už je to tu, koľko sme sa jej báli, záverečnááá.“ V prípade Liptovského Mikuláša by sa mohlo spievať „A už je to tu, koľko sme sa jej báli, prvá reprezentačná prestávka.“ Je to neuveriteľné, ale posledné roky Mikuláš po prvej reprezentačnej prestávke išiel vždy strmhlav dole v tabuľke. Tento rok nie je výnimkou.

Za dva týždne zaznamenali na Liptove štyri prehry za sebou a predaj ich najlepšieho hráča tímu Mitcha Millera do ruskej Kazane.

Klub od Rusov údajne dostal 50-tisíc Eur. To síce znamená, že na Liptove bude na čokoládky na Svätého Mikuláša, ale nie na banány v súperovej bráne. Nahradiť obrancu s priemerom 1,5 bodu na zápas sa v našich končinách nedá.

10. Banská Bystrica (↓ 2 miesta)

U baranov vládlo chvíľu trénerské bezvládie. Nemali trénera a leteli na juh tabuľky ako lastovičky pred zimou. Ešteže v lige existuje Zvolen, ktorý svojmu geografickému susedovi pomohol pretrhnúť päťzápasovú sériu prehier. Apropo tréner.

Po Dougovi Sheddenovi prišlo ešte známejšie hokejové meno, Raimo Helminen. Legenda fínskeho hokeja bola nedávno na Slovensku zahrať si golf s trénerom fínskej reprezentácie Jukkom Jalonenom. Banská Bystrica je nepochybne skvelé miesto pre život golfistu, veď Tále, alebo Sliač sú na skok. Ale na jar, či v lete a nie v zime.

Helminen musí byť optimista a veriť v dlhú sezónu, aby si ten golf zahral na jar na tráve a nie teraz na snehu. Inak v kádri baranov nastali drobné zmeny, prišiel brankár Michal Valent, obranca Petr Šenkeřík. Roboty je však v Bystrici ako na kostole, najmä so zobudením sa tretieho a štvrtého útoku.

9. Zvolen (↓ 7. miest)

Zo silného a veľkého Zvolena sa stal v priebehu novembra taký maličký Zvolenčok. V tomto mesiaci ešte nevyhral a aktuálne ťahá šesťzápasovú sériu prehier, čo je najviac za štyri roky pôsobenia pod trénerom Oremusom. Azda prvýkrát sa do éteru pustila „básnická otázka“ o jeho prepustení.

Vedenie HKM je zatiaľ pokojné, veď stále sú tretí. Ale to, čo si nahrali za dva mesiace, stratili za dva týždne. Pod Pustým hradom po čase musia viac riešiť strasti klubu zo stredných vôd, ako radosti lídra ligy. Je zvykom, že keď sa nedarí, tak vyskakujú problémy na povrch. Posledné dva zápasy nehral Drake Rymsha a je možné, že už ho viac v drese Zvolena neuvidíme.

8. Nové Zámky (↓ 4. miesta)

Nové Zámky uzatvárajú sériu tímov, ktoré výraznejšie padli v rankingu. V klube nemôže vládnuť spokojnosť. Z posledných desiatich zápasov prehrali osem. Podobne ako pri Zvolene aj pri Zámkoch je zaujímavé, že napriek takejto „forme“ sa držia v hornej polovici tabuľky.

O to zaujímavejší bude ich vzájomný duel v utorok. Z klubu odišiel po vyše dvoch sezónach Američan Austin Farley. Tento rok mu to jednoducho nešlo tak, ako sa čakalo. Podobne je na tom aj Ben Johnson, ten zatiaľ po svojom príchode odohral štyri zápasy a všetky bez kanadského bodu. Naskočiť len tak do rozbehnutého vlaku nie je malina ani na Slovensku. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Mikuláš predal Američana Rusom, nemastný Slovan a vymenené Michalovce (power ranking)