Niektorí hráči vedeli, že majú poslednú šancu. Dokázali to aj vďaka Slovákovi

Slovenský tréner poľskej hokejovej reprezentácie Róbert Kaláber.

Niektorí hráči vedeli, že majú poslednú šancu. Dokázali to aj vďaka Slovákovi

Slovenský tréner poľskej hokejovej reprezentácie Róbert Kaláber. (Autor: Polski Hokej/ instagram)
Slovenský tréner poľskej hokejovej reprezentácie Róbert Kaláber.
Slovenský tréner poľskej hokejovej reprezentácie Róbert Kaláber. (Autor: Polski Hokej/ instagram)
Miroslav Kováčik|5. máj 2023 o 17:10

Poľsko postúpilo do elitnej kategórie MS v hokeji.

BRATISLAVA. Peter Bondra bol taký rýchly, že zobral puk vlastnému spoluhráčovi. Ako víchor sa prehnal okolo Rastislava Pavlikovského, následne mu zadovkou vrátil puk a ten ho poslal do odkrytej bránky. 

Bola to najkrajšia akcia úvodného zápasu Slovenska na ceste za ziskom historickej zlatej medaily na šampionáte vo švédskom Göteborgu v roku 2002.

Prehru 0:7 si vtedy odniesli Poliaci. Celkovo v základnej skupine nedali v troch zápasoch ani jeden gól a nezvládli ani následný boj v skupine o záchranu.

V nej síce obsadili druhé miesto, ale mali smolu.

Keďže platilo pravidlo o jednom účastníkovi z Ázie, namiesto nich sa v A-kategórii udržali Japonci. A to napriek tomu, že prehrali všetkých šesť zápasov.

Odvtedy Poľsko medzi hokejovou elitou chýbalo, no to sa o dvanásť mesiacov a po dlhých 22 rokoch v českých mestách Ostrava a Praha zmení.

Poliaci totiž zvládli turnaj I. A divízie a po piatkovej výhre nad Rumunskom 6:2 je jasné, že obsadia jednu z dvoch postupových pozícii. 

Najdôležitejší zápas za ostatné roky

Už pred začiatkom turnaja v anglickom Nottinghame sa očakávalo, že o postup zabojujú najmä Veľká Británia, Taliansko a Poľsko. Ich vzájomné zápasy mali byť kľúčové, čo sa aj potvrdilo. 

Poliaci naznačili dobrú výkonnosť už pred začiatkom šampionátu, keď v príprave zdolávali aj účastníkov blížiacich sa MS v Rige a Tampere.

Vyšliapli si na Lotyšov, oba ich zápasy so Slovincami museli rozhodnúť až nájazdy (raz uspeli, pozn.) a v oboch prípadoch si poradili s Maďarmi.

Po výhre nad Litvou 7:0 im narušila postupové plány tesná prehra s Veľkou Britániou 4:5 po predĺžení, no naďalej mali všetko vo svojich rukách. 

Čakal ich najkľúčovejší zápas za ostatné roky, ktorý možno prirovnať k štvrťfinále majstrovstiev sveta, či siedmemu zápasu série play-off.  

"Bolo to jedno z najdôležitejších stretnutí v mojej trénerskej kariére," povedal slovenský tréner Róbert Kaláber, ktorý je na lavičke Poľska od roku 2020.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Niektorí hráči vedeli, že majú poslednú šancu. Dokázali to aj vďaka Slovákovi