964 zápasov za sebou! Keith Yandle vyrovnal železný rekord NHL

Keith Yandle vyrovnal rekord Douga Jarvisa.
Keith Yandle vyrovnal rekord Douga Jarvisa. (Autor: SITA/AP)
Oh my Hockey|25. jan 2022 o 06:46

Žezlo železného muža NHL preberie po Dougovi Jarvisovi Keith Yandle.

PHILADELPHIA. Od 26. marca 2009 nevynechal jediný zápas. Vyhýbali sa mu zranenia a tréneri ho nasadzovali. Keith Yandle sa dočkal.

Vyrovnal tzv. "Ironman" rekord NHL. Odohral 964 zápasov základnej časti bez prerušenia, čím sa dotiahol na zápis Douga Jarvisa z roku 1987.

V najbližšom zápase Philadelphie by mal rekord uchopiť do vlastných rúk a zveľadiť ho. Jeho najbližším aktívnym prenasledovateľom je Phil Kessel, ktorý je na čísle 940 odohraných stretnutí za sebou.

Pohľad do histórie

Keď sa začala písať história rekordu, svet bol o takmer trinásť rokov mladší. Za ten čas sa zmenil, preto si Národná hokejová liga na svojich sociálnych sieťach pripravila zaujímavý pohľad do histórie.

Keď Yandle odohral prvý zápas zo svojej dlhej šnúry, hral za Phoenix Coyotes a jeho trénerom bol Wayne Gretzky.

V tom čase ešte nefungovala spoločnosť Uber, ktorá poskytuje taxislužby skrz bežných vodičov automobilov.

Barack Obama bol prezidentom Spojených štátov ešte len dva mesiace a neuplynul ani rok od momentu, čo sa film Iron Man od spoločnosti Marvel dostal do kín.

Slovami hokejovej terminológie - Sidney Crosby ešte nemal Stanley Cup, John Tavares či Victor Hedman ešte neboli draftovaní a ľady NHL brázdil Chris Chelios.

Jarvis je šťastný

Insider Frank Seravalli požiadal o reakciu aj samotného Douga Jarvisa, ktorý dlhý čas držal železný rekord. O žiadnej nevraživosti nemôže by reč.

"Som zaňho šťastný," povedal o Yandleovi. "Veľa ľudí mi vravelo, že ten rekord nikdy nebude prekonaný. Ja som sa ich však pýtal: Prečo by nemal byť? Dokonca som prekvapený, že to trvalo až 35 rokov."

Zaujímavosťou je, že Jarvis nevynechal ani jedno stretnutie počas celej svojej kariéry, keďže koniec série znamenal aj koniec jeho pôsobenia v NHL. Bývalý kanadský center dnes pôsobí v tíme Vancouver Canucks ako poradca.

V NHL nastúpil v dresoch Montrealu Canadiens, Washingtonu Capitals a Hartfordu Whalers.

"Chcem mu pogratulovať," dodal smerom k Yandleovi. "Som šťastný, že má kariéru, akú má, a že sa mu počas jej trvania vyhýbali zranenia."

Slovami čísel

NHL sa na Yandleovu šnúru pozrela aj skrz zaujímavé štatistiky.

Vypočítali, že počas 964 zápasov odohral 25 070 striedaní a na ľade strávil 20 863 minút, čo je dokopy viac ako dva týždne vkuse.

Na súperovu bránu vystrelil 2185-krát a zablokoval 940 striel. Celkovo si pripísal 572 bodov, pričom ich od 26. marca 2009 získali viac len dvaja obrancovia.

Tridsaťpäťročný zadák začal sériu vo Phoenixe, ktorý ho v roku 2005 draftoval z celkovej 105. pozície. Pokračoval v nej v dresoch New Yorku Rangers, Floridy Panthers a Philadelphie Flyers.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»964 zápasov za sebou! Keith Yandle vyrovnal železný rekord NHL