Dajte Slafkovskému poriadnu príležitosť, apeluje expert. Získa v budúcej sezóne 55 bodov?

Juraj Slafkovský.

Dajte Slafkovskému poriadnu príležitosť, apeluje expert. Získa v budúcej sezóne 55 bodov?

Juraj Slafkovský. (Autor: X / Montreal Canadiens)
Juraj Slafkovský.
Juraj Slafkovský. (Autor: X / Montreal Canadiens)
Šimon Čop|5. okt 2023 o 14:00

Ak nebude vyťažovanejší, prospela by mu AHL, myslí si odborník.

MONTREAL. Zoznamovanie? Tvrdý náraz? Sklamanie? 

Nech si o premiérovej sezóne Juraja Slafkovského myslíme hocičo, v prvom rade to bola náročná výzva. Výzva pre 18-ročného chlapca vhupnúť medzi elitných hokejistov do najlepšej ligy na svete. 

NHL sa s mladíkmi nemazná - a nezáleží, či sú jednotkami alebo stovkami draftov. V posledných rokoch je trend jasný, len generačné supertalenty dokážu byť rozdielovými článkami už v debutovom ročníku. 

Vývoj si dnes žiada trpezlivosť. Nedávno po nováčikovskej sezóne odpisovali aj Jacka Hughesa. A dnes je hviezdou NHL.

Ako sa Slafkovský popasuje s druhou sezónou v súťaži? Dokáže kritikom, že sa mýlia a splní optimistické predpovede o prelomovom ročníku? 

Stanovil rekordy

Košičan vstupoval do prvej sezóny ako najužitočnejší hráč olympijských hier, jednotka draftu a slovenský hokejista roka. Nečudo, že od neho mali veľké očakávania náruživí fanúšikovia Slovenska aj Montrealu. 

Práve Slafkovskému môžeme vďačiť za zvýšený záujem o NHL na Slovensku. Ako sa zvykne hovoriť, v máji sa u nás každoročne vyrojí päť miliónov hokejových trénerov, vlani na jeseň sme mali päť miliónov generálnych manažérov. 

Slováci s napätím sledovali mladíkovu premiéru v NHL, náležite si vychutnali jeho prvý bod a prvý gól. Ktovie, či bol niekedy iný Slovák v zámorí pod takým obrovským tlakom. 

Nanešťastie mu sezónu prerušilo zranenie. Zlepšoval detaily, ktoré potreboval, stával sa rýchlejším, lepšie reagoval a predvídal, ale napokon stihol odohrať iba 39 stretnutí.

Juraj Slafkovský.
Juraj Slafkovský. (Autor: Sportnet - Sébastien Gervais)

V tých zaknihoval svojich prvých 10 bodov v profilige. Strelil štyri góly a pridal šesť asistencií. Niektorí jeho výkony označovali za slabé, neprajníci sa až vysmievali, ale odborníci kritizovali skôr manažment. 

Na čele týchto expertov je Marc Dumont: „Prvá vec, ktorá sa musí zmeniť, ak má Slafkovský viac bodovať, je jeho využívanie. Hral v 10 rôznych lajnách v 39 zápasoch a najväčšiu porciu času odohral s Jakeom Evansom, Christianom Dvorakom, Joshom Andersonom a Michaelom Pezzettom. 

Dôvodom bolo, že mu Martin St. Louis neveril vo vypätých situáciách. Keď bolo potrebné rozhodnúť zápas, nechal ho sedieť alebo ho strčil do štvrtej formácie.“ 

Relevantní odborníci ani tréneri vôbec nepanikária. Dnešná NHL si vyžaduje predovšetkým trpezlivosť. 

Slafkovský mal v prvej sezóne priemer 0,26 bodu na zápas. Draftová jednotka z roku 2020 Lafreniére mal v ročníku 2020/21 0,375, Hughes (2019) v sezóne 2019/20 0,34 – takisto sa ani len nepriblížili Matthewsovi či McDavidovi.

Tabuľka: Porovnanie vyťažovania Juraja Slafkovského a Jacka Hughesa v nováčikovských sezónach

Juraj Slafkovský


Jack Hughes

39

Počet zápasov

61

12:13

Čas na ľade / zápas

15:52

1:18

Čas v presilovke / zápas

3:11

0:06

Čas v oslabení / zápas

1:06

1:32

Celkový čas odohratý v predĺžení

21:20

Nezabúdajme, že vďaka nemu padali rekordy – a nie len slovenské. 

Prvý mal už po podpise kontraktu, keďže si môže zarobiť ako žiadna iná draftová jednotka pred ním. Pri debute bol najmladším na Slovensku vychovaným hokejistom, ktorý nastúpil v dueli NHL. Zároveň vytvoril prvenstvo ako najmladší slovenský strelec v lige vo veku 18 rokov, 6 mesiacov a 22 dní.

Pauzoval deväť mesiacov

Môžeme len hádať, koľko bodov by mal Slafkovský, ak by sa nebol zranil a sezónu skončil až na jar. Proces zvykania si musel prerušiť, ale nechce, aby ho to zabrzdilo. 

Pred novou sezónou sa cíti odhodlaný: „V lete som sa dostal do lepšej formy, schudol som zopár kíl. Neviem, koľko presne, ale cítim sa vo svojom tele dobre, takže na to nemyslím. Chcem skrátka hrať a nemyslieť na to. Ak sa cítim dobre, vtedy je to ideálne.” 

Deväťmesačná pauza od hokeja sa však prejaví na každom. Slafkovský odohral prvý prípravný zápas pred novou sezónou 25. septembra proti New Jersey a sám uznal, že sa v jeho úvode trápil.

„Chcel som dominovať. Prvá tretina nevyzerala podľa mojich očakávaní, ale potom to bolo lepšie. Po deviatich mesiacoch je to vždy ťažké, ale nechcem sa vyhovárať,“ zhodnotil stretnutie. 

Jeho prioritou bolo nájsť svoju hru a dostať sa do pohody. 

„Chcem hrať jednoducho. Vieme, čo chceme robiť a toho sa musíme pridŕžať. Netreba vymýšľať, nebude to fungovať. Chcem si nájsť rytmus, zapadnúť do systému. Väčšinou to pár striedaní trvá a dnes to bolo vidno,“ podelil sa o svoje dojmy. 

Tréneri mu dali solídnu príležitosť. Ako tretí najvyťaženejší útočník odohral 18 minút a 55 sekúnd, hrával v presilovkách. Pripísal si plusový bod, tri bodyčeky a dva bloky – obidva pri strelách Šimona Nemca.

Druhý prípravný duel odohral o dva dni neskôr proti Ottawe. Bol viditeľne dominantnejší, strelil gól a zaznamenal plusový bod. 

Následne sa na začiatku októbra predstavil proti Torontu vo dvoch zápasoch - v prvom nebodoval a zaknihoval mínusku, druhý mu vyšiel viac a asistoval na dôležitý kontaktný gól, ktorý naštartoval mužstvo za obratom.

Každé striedanie vyvoláva debatu

Jeho výkony sú pod drobnohľadom už v príprave. Každý fanúšik Habs chce vidieť, ako sa z jednotky draftu stane ťahúň mužstva. 

Na to sa viažu aj rôzne riziká. “Dospelo to do bodu, keď každé jeho striedanie vyvolá debatu o jeho potenciáli. Existuje skupina ľudí, ktorí ho chcú vidieť padnúť a potom taká, ktorá si nechce priznať, že aj Slafkovský robí chyby. Ťažko viesť normálnu debatu, keď sa nikto nechce vzdať svojej ideológie,” hovorí pre Sportnet novinár Marc Dumont, ktorý označil niektorých fanúšikov na sociálnych sieťach za toxických.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Dajte Slafkovskému poriadnu príležitosť, apeluje expert. Získa v budúcej sezóne 55 bodov?