Hokejisti z KHL nepôjdu na šampionát. Už to nie je gesto, ale taktický ťah

Adam Liška a Michal Krištof v zápase Kazachstan - Slovensko na MS 2022.
Adam Liška a Michal Krištof v zápase Kazachstan - Slovensko na MS 2022. (Autor: TASR)
Boris Vanya|27. mar 2023 o 17:55

Podľa SZĽH by to narušilo pokojnú prípravu.

BRATISLAVA. Slovenská hokejová reprezentácia nastúpi na majstrovstvách sveta v Rige a Tampere (12. do 28. mája) bez hráčov pôsobiacich v ruskej KHL.

Hokejový zväz to oznámil v rámci správy o prvom prípravnom kempe pred šampionátom. Hráči z KHL, ktorým sa už skončila klubová sezóna, sa do neho nezapoja. SZĽH to zdôvodnil v oficiálnom stanovisku. 

„Posledné týždne sme viedli dlhú debatu s hráčmi z KHL. Vždy radi a s hrdosťou reprezentovali našu krajinu. Majú výkonnosť na to, aby mohli bojovať o účasť v záverečnej nominácii na majstrovstvá sveta.

Počas debát sme dospeli k jednotnému názoru, že pre pokojný priebeh prípravy a stopercentnú koncentráciu nášho tímu na majstrovstvá sveta bude lepšie, ak v tejto sezóne hráčov z KHL z účasti na šampionáte vynecháme,“ uvádza sa v ňom.

KHL je ideologický nástroj

V aktuálnej sezóne pôsobilo v KHL 9 slovenských hokejistov. Brankári Patrik Rybár (Spartak Moskva), Adam Húska (Nižný Novgorod) a Július Hudáček (Barys Astana), obrancovia Michal Čajkovský (Novosibirsk), a Christián Jaroš (Omsk/CSKA Moskva) a útočníci Adam Liška (Severstaľ Čerepovec), Michal Krištof (Vladivostok) a Tomáš Jurčo (Kunlun).

Samuel Buček, ktorý začal sezónu v Nižnekamsku, už hrá v Třinci (v ruskom klube skončil pre neuspokojivé výkony) a Július Hudáček sa už zriekol reprezentácie. 

Po napadnutí Ukrajiny vojskami Ruskej federácie vo februári minulého roka hokejové zväzy Švédska, Fínska, Česka, Lotyšska a Francúzska vylúčili z pôsobenia v reprezentácii hráčov, ktorí podpíšu kontrakt s klubmi KHL.

Dôvodom bolo, že Rusko naďalej využíva KHL ako ideologický nástroj. Po invázii na Ukrajinu napríklad Ruská hokejová federácia prikázala klubom povinne podporovať „špeciálnu vojenskú operáciu na Ukrajine“.

Handzuš na protest odišiel

SZĽH váhal až do septembra, keď rozhodol, že hráči z KHL môžu naďalej reprezentovať.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Hokejisti z KHL nepôjdu na šampionát. Už to nie je gesto, ale taktický ťah