Chuťovky z NHLky: Mal byť Hossov dres vyradený? Niektorí to stále spochybňujú

Banner s menom a číslom Mariána Hossu.

Chuťovky z NHLky: Mal byť Hossov dres vyradený? Niektorí to stále spochybňujú

Banner s menom a číslom Mariána Hossu. (Autor: TASR/AP)
Banner s menom a číslom Mariána Hossu.
Banner s menom a číslom Mariána Hossu. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|24. nov 2022 o 10:00

Číslo 81 si v Chicagu okrem Hossu nikto neobliekol a už ani neoblečie.

BRATISLAVA. #OnlyOne81. Takýto hashtag používali na sociálnych sieťach Chicago Blackhawks v deň, keď malo byť navždy vyradené číslo Mariána Hossu.

Poukazovali na to, že je jediný svojho druhu. Nikto pred ním nenosil v ich dlhej histórii toto číslo. A postarali sa o to, že už nikto ani nebude.

Keď sa v Chicagu povie 81, nikdy si nespomeniete na niekoho iného. Vždy to bude Hossa. Jeho dres je vyradený a nezmenia na tom nič ani diskusie, ktoré sa v jeho slávnostný deň vyplavili na povrch.

Dnešné chuťovky budú aj o gratulácii Zdena Cháru Patriceovi Bergeronovi, o výhodách, ktoré môže mať nemohúcnosť trénera Anaheimu, o tréningoch Slafkovského trénera, o nepotešujúcich štatistikách Černáka či amatérovi, ktorý sa takmer dostal do bránky v zápase NHL.

Chuťovky z NHLky

V pravidelnej rubrike Sportnetu ponúkne Šimon Čop každý týždeň novinky a zaujímavosti z NHL, zákulisné informácie, aj vlastné postrehy o najlepšej hokejovej lige sveta.

1. Nemohli mi uniknúť debaty o tom, či mal, alebo nemal byť Hossov dres vyradený. Nájdu sa aj takí, čo nesúhlasia a dokážu to podložiť argumentmi.

O jednom z nich som písal už v predošlej epizóde rubriky. Hossa v Chicagu odohral 534 duelov a zaznamenal 415 (137+275) bodov.

Čisto zo štatistického hľadiska však je až 27. najproduktívnejší hráč v histórii Hawks. V počte gólov je 22. Pre porovnanie, Mikita v drese Chicaga nazbieral až 1467 bodov (najviac zo všetkých) a strelil 541 gólov.

Napríklad jeden z hlavných skautov webu Eliteprospects Cam Robinson na Twitteri napísal: „Miloval som Mariána Hossu. Drel ako kôň. Ale nie je trochu divné, že má v Chicagu vyradené číslo potom, čo zbieral 0,78 bodu na zápas počas ôsmich sezón? Áno, vyhral poháre. Ale v tom mužstve hral tretie alebo štvrté husle.“

2. Avšak zástancovia rozhodnutia, a to aj funkcionári klubu, majú pre týchto ľudí jasnú odpoveď. Hossa symbolizuje najlepší podpis voľného hráča v histórii NHL. Hossa bol ten, kto dal dynastii víťaznú podobu. Bez Hossu by tri Stanley Cupy neboli.

Preto si ho tak veľmi vážia. V Chicagu ho dodnes milujú, čo ukázali zábery z preplnenej haly. United Centre bol po prvý raz za celý ročník vypredaný.

VIDEO: Čakanie fanúšikov na príchod Mariána Hossu.

3. Kritiky na trénera Anaheimu Ducks Dallasa Eakinsa je zovšadiaľ dosť. Je však prekvapením, že sa pomerne málo píše o jeho možnom prepustení.

„Káčerom“ by jeho koučovanie a prehrávanie dokonca raz mohlo priniesť ovocie.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Chuťovky z NHLky: Mal byť Hossov dres vyradený? Niektorí to stále spochybňujú