Chuťovky z NHLky: Mišiak a Pekarčík porozprávali o prvých zmluvách v NHL

Juraj Pekarčík (vľavo) a Martin Mišiak.

Chuťovky z NHLky: Mišiak a Pekarčík porozprávali o prvých zmluvách v NHL

Juraj Pekarčík (vľavo) a Martin Mišiak. (Zdroj: Andreas Robanser / X/Erie Otters, Autor: Sportnet)
Juraj Pekarčík (vľavo) a Martin Mišiak.
Juraj Pekarčík (vľavo) a Martin Mišiak. (Zdroj: Andreas Robanser / X/Erie Otters, Autor: Sportnet)
Šimon Čop|30. máj 2024 o 10:45

Aký je za zmluvami príbeh a prečo nosí Mišiak zakaždým iné číslo?

NEW YORK. Titul majstra sveta pred domácimi fanúšikmi. Musí to byť krásny pocit a práve ten teraz prežívajú aj naši poslucháči a čitatelia z Česka. 

Ich radosť som skúsil vytiahnuť zo spolupracovníka z českého iDnes.cz a skauta Medicine Hat Tigers, Jakuba Hromadu. V podcaste Chuťovky z NHLky porozprával, ako to vnímal, hoci ako novinár prežíval radosť inak než fanúšikovia. 

Chuťovky z NHLky

Rubrika Chuťovky z NHLky je pravidelný štvrtkový seriál Šimona Čopa, ktorý v ňom každý týždeň ponúka novinky a zaujímavosti z NHL, zákulisné informácie aj vlastné postrehy o najlepšej hokejovej lige sveta.

Chuťovky z NHLky: Odber na e-mail jedným klikom

Podcast si môžete vypočuť aj na: Spotify Apple Google

Tento diel pravidelnej rubriky o NHL je pre mňa špeciálny. Posledné dva týždne ma zastúpili kolegovia Samuel Grega a Daniel Vágner, keďže som bol v Ostrave a v Prahe na svetovom šampionáte. 

To je však len jeden z dôvodov. Ďalší je, že dvaja mladí Slováci podpísali zmluvy v NHL a s oboma som sa už o týchto momentoch porozprával. Slová Martina Mišiaka si vypočujete aj v podcaste, do článku okrem toho pripájame úryvok z rozhovoru s Jurajom Pekarčíkom.

Pozn. Podcast bol nahrávaný v stredu.

1. Martin Mišiak podpísal v utorok svoj prvý kontrakt v NHL. Dali mu ho Chicago Blackhawks, ktorí ho v roku 2023 draftovali v druhom kole z 55. miesta. 

Táto zmluva je prednastavená tak, že musí byť trojročná vzhľadom na jeho vek. Každoročne dostane 95-tisícový podpisový bonus. V NHL si zarobí 775 tisíc dolárov ročne a prípadných 80 tisíc ako bonus za výkonnosť. Mimo NHL bude jeho plat 82 500 dolárov ročne. 

2. Píšuc o kontraktoch často využívam sloveso “dohodli sa”. Pri nováčikovských to však príliš neplatí. 

Klub má na vás od draftu práva a je na rozhodnutí manažmentu, či vašu celoročnú snahu odmení zmluvou. Rovnaké to bolo u Martina, ktorý svoj príbeh vyrozprával v našom rozhovore, z ktorého istú časť si môžete vypočuť aj v podcaste.

“Dozvedel som sa o tom v piatok tak, že mi napísal manažér z Rockfordu z AHL, že mi gratuluje a je za mňa veľmi rád. Tušil som, k čomu píše, ale pre istotu som mu odpísal, či to poslal správnemu človeku.

Preposlal som to agentovi, ktorý mi hneď volal. Chcel mi to povedať ako prekvapenie až pri večeri,” poodhalil.

3. Novou zmluvou sa môže pochváliť aj Juraj Pekarčík, ktorý takisto podpísal trojročný nováčikovský kontrakt so St. Louis Blues, ktorí ho draftovali z 3. kola v roku 2023. 

Okamžite mi pri tejto novinke napadla spojitosť s tzv. Slovak Pack, útoku Handzuš-Demitra-Bartečko. Zmluvu s “bluesmanmi” totiž má aj Dalibor Dvorský a tým dvom to spolu vždy hralo. Nedivil by som sa, keby jedného dňa utvorili úderné duo v NHL.

4. Na našom webe si môžete prečítať aj rozhovor s Jurajom Pekarčíkom. Ten v ňom popísal, aký je to pocit vybojovať si ako “chlapec z Oravy” a tretiak na strednej kontrakt v najlepšej súťaži na svete.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Chuťovky z NHLky: Mišiak a Pekarčík porozprávali o prvých zmluvách v NHL