Chuťovky z NHLky: Chcel ísť do NHL, Rusi ho poslali na vojnu. Fedotov zažil peklo

Ivan Fedotov.

Chuťovky z NHLky: Chcel ísť do NHL, Rusi ho poslali na vojnu. Fedotov zažil peklo

Ivan Fedotov. (Autor: TASR/AP)
Ivan Fedotov.
Ivan Fedotov. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|4. apr 2024 o 11:05

"Za posledné dva roky musel prežiť množstvo situácií, ktoré si obyčajní ľudia ani len nevedia predstaviť," povedal o brankárovi Fedotovovi manažér Philadelphie.

NEW YORK. Dlhé roky sa môžete stretnúť so zaužívanou tézou, že športovci patrili v komunistických krajinách a Sovietskom zväze či Rusku k prominentným skupinám ľudí. Boli súčasťou akejsi vyššej vrstvy. 

Aj tak však existuje množstvo príbehov, ktoré dokazujú, že aj ich mohol režim zneužívať na zastrašovanie verejnosti prostredníctvom neľudských zverstiev. 

Donedávna si asi málokto vedel predstaviť, že by sa to udialo v dnešnej dobe.

Odo dní, keď komunisti mučili česko-slovenských hokejistov a po vykonštruovanom procese ich poslali do uránových baní v Jáchymove, už uplynulo viac než 70 rokov.

Chuťovky z NHLky

Rubrika Chuťovky z NHLky je pravidelný štvrtkový seriál Šimona Čopa, ktorý v ňom každý týždeň ponúka novinky a zaujímavosti z NHL, zákulisné informácie aj vlastné postrehy o najlepšej hokejovej lige sveta.

Chuťovky z NHLky: Odber na e-mail jedným klikom

Podcast si môžete vypočuť aj na: Spotify Apple Google

Ani dnešný svet však zjavne nie je taký slobodný, aký by sme si ho priali.

Na stret s ruskými praktikami má totiž veľmi čerstvé spomienky ruský hokejový brankár Ivan Fedotov. Keď vysvitlo, že chce odísť do NHL, zatkli ho priamo na ulici, otrávili ho a poslali na vojnu.

Teraz sa sčista-jasna objavil v USA. Ale napriek tomu sa o tom, čo všetko si pre sen zachytať si v najlepšej lige sveta vytrpel, tak skoro zrejme nedočítame.

Pozn. Podcast bol nahrávaný v stredu.

1. NHL má od pondelka nového najvyššieho brankára v histórii. Ivan Fedotov sa zaradil medzi vôbec najvyšších hokejistov v dejinách. 

Od Zdena Cháru je totiž nižší len o 3 centimetre. S výškou 202 centimetrov o centimeter prekonal doterajšieho brankárskeho rekordéra Bena Bishopa. 

2. V NHL debutoval až ako 27-ročný. Bolo by sa to udialo omnoho skôr, nebyť šikany zo strany ruských úradov. 

Fedotov totiž mal dohodnutý prestup do zámoria už v lete 2022. Po striebornej olympiáde, zisku Gagarinovho pohára i ocenenia pre brankára roka v KHL nebol len nejakou tuctovou posilou. 

Mal však smolu, že v tom čase v Rusku naplno pracovala vojnová propaganda a mašinéria. Rusi mu de facto zakázali odísť jedným z najkrutejších spôsobov.

Bolo to na začiatku júla. Keď Fedotov podpísal kontrakt s Philadelphiou Flyers, priamo na ulici ho zatkli. 

V tých dňoch prichádzali z Ruska rôzne zvesti. Najpravdepodobnejším variantom je, že ho otrávili, čo tvrdil jeho právnik. Na sociálnej sieti Twitter objavila fotografia brankára v zúboženom stave v sanitke. Bol v nemocnici, kde k nemu nechceli pustiť ani jeho matku.

Ruský brankár Ivan Fedotov.
Ruský brankár Ivan Fedotov. (Autor: SITA/AP)

Úrady ho dali zatknúť za údajné vyhýbanie sa vojenskej službe. V Rusku majú muži medzi 18. a 27. rokom života podstúpiť aspoň rok vojenskej prípravy. Podľa niektorých zdrojov je falšovanie potvrdení o jej absolvovaní medzi hokejistami bežné, oficiálne sa však nedá potvrdiť, nakoľko závažný bol práve prípad Fedotov a či nemal byť len exemplárnym trestom. 

"Ivan nikdy nedostal povolávací rozkaz. Nevyhol sa odvodu. Keď sa príslušníci vojenského registračného a odvodového úradu rozhodli, že ho nejakým spôsobom nájdu, našli ho okamžite. Ivan ich nasledoval ako dobrý občan,“ ohradil sa podľa Sport-Express proti krutým praktikám jeho právnik Alexej Ponomariov. 

Poslali ho na sever Ruska, kde rok slúžil v námorníctve.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Chuťovky z NHLky: Chcel ísť do NHL, Rusi ho poslali na vojnu. Fedotov zažil peklo