Milióny pre Slafkovského, premrštené zmluvy, či starnúci lídri. Kto je víťaz leta v NHL?

Juraj Slafkovský hádže divákom puk po strelení hetriku v zápase Montrealu s Philadelphiou

Milióny pre Slafkovského, premrštené zmluvy, či starnúci lídri. Kto je víťaz leta v NHL?

Juraj Slafkovský hádže divákom puk po strelení hetriku v zápase Montrealu s Philadelphiou (Autor: REUTERS)
Juraj Slafkovský hádže divákom puk po strelení hetriku v zápase Montrealu s Philadelphiou
Juraj Slafkovský hádže divákom puk po strelení hetriku v zápase Montrealu s Philadelphiou (Autor: REUTERS)
Ondrej Rusnák|16. júl 2024 o 16:44

Kluby NHL podpísali hráčov za viac ako miliardu dolárov, čo je najviac v histórii.

BRATISLAVA. Od odovzdania Stanleyho pohára hokejistom Floridy Panthers ubehol už takmer mesiac, ale život v NHL sa nezastavil ani potom.

Uskutočnil sa draft a 1. júla otvorili hráčsky trh. Aj tento rok podpísali najlepší voľní hráči nové zmluvy hneď v prvý možný deň. Prišiel čas, aby sme zhodnotili, aké bolo leto v NHL. Kto sa môže smiať, kto bude možno banovať?

Posledný tradičný draft

Pristavme sa ešte pri drafte. NHL veľkolepo ukončila tradíciu, keď draft bol udalosťou pre zástupcov všetkých klubov, najzaujímavejších hráčov draftového ročníka a ich rodinných príslušníkov. Všetci pod jednou strechou, v jednej aréne.

Nerátajúc pandemické roky 2020 a 2021, NHL od roku 1963 preferovala tento formát draftu. Tohtoročný sa konal v Las Vegas v supermodernej hale Sphere.

Od budúceho ročníka sa má draft decentralizovať a zástupcovia klubov budú vo svojich konferenčných miestnostiach rozhodovať o osudoch mladíkoch.

Odstránia sa náklady na presuny a ubytovanie pre manažmenty všetkých 32 tímov. NHL sa zaradí k basketbalovej NBA a americkému futbalu NFL.

Mladí hokejisti a ich rodiny už nezažijú na vlastnej koži veľkú draftovú šou, atmosféru plnej arény v ktorej sú hlavní protagonisti. Pre tímy to bude horšie, že už nebudú v bezprostrednom kontakte.

Môže to mať za následok menej obchodov a menej rozhodnutí, ktoré vznikajú pod tlakom času a dostupných informácii, ktoré kluby majú priamo na mieste k dispozícii, keďže ich vrcholní predstavitelia majú medzi jednotlivými výbermi len niekoľko minút na reakciu.

Ondrej Rusnák

Ondrej Rusnák je bývalý útočník, ktorý nestratil kontakt s hokejom ani po skončení kariéry. Počas MS v hokeji 2024 v hokeji bude pracovať pre Sportnet ako expert, ponúkne zaujímavé postrehy už počas zápasov, aj po nich, pohľad za hokejovú oponu či analýzy. Je syn hokejovej legendy Dáriusa Rusnáka. Príbeh Ondreja Rusnáka si môžete prečítať tu.

Aj to dodávalo čaro draftu, vedieť správne sa rozhodnúť, tu a teraz. NHL tak stratí kúsok svojho lesku a originality. Ako tradične však platí, že peniaze sú až na prvom mieste a NHL sa rozhodla šetriť.

V Las Vegas z prvého miesta vybrali Macklina Celebriniho. Kanadský talent by mal naštartovať San Jose Sharks do lepších zajtrajškov.

Nasledoval ho bieloruský obranca Arťom Levšunjov, ktorý pripadol Chicagu. Z tretieho miesta si Anaheim vybrali prekvapivo Kanaďana Becketta Senneckeho.

Zo Slovákov vybrali z 218. miesta Miroslava Šatana mladšieho. Oproti minuloročnému a predminuloročnému draftu je to poriadny ústup z pozícii. Treba dodať, že očakávaný.

O rok by to malo byť opäť lepšie. Aj preto sa toto leto až tak o zámorskom hokeji a našich mladíkoch nehovorilo. Zmenilo sa to, až keď Juraj Slafkovský podpísal svoj mega kontrakt s Montrealom Canadiens. A práve ním začneme.

Najlepší podpis

Juraj Slafkovský (Montreal Canadiens) – 8 rokov, 7,6 mil. dolárov ročne

Aj keď nová zmluva Juraja Slafkovského nespadá pod tie, ktoré podpisujú voľní hráči, je najvýhodnejšia, ktorá bola v lete doteraz podpísaná. Pre obe strany.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Milióny pre Slafkovského, premrštené zmluvy, či starnúci lídri. Kto je víťaz leta v NHL?