December v NHL: McDavid na úpätí Everestu, výborní Švédi a rozbehnuté hurikány

Connor McDavid.

December v NHL: McDavid na úpätí Everestu, výborní Švédi a rozbehnuté hurikány

Connor McDavid. (Autor: SITA/AP)
Connor McDavid.
Connor McDavid. (Autor: SITA/AP)
Samuel Grega|5. jan 2023 o 09:35

Kto zaujal v NHL v decembri?

NEW YORK. December v najlepšej hokejovej lige sveta priniesol 222 zápasov a rok 2022 zakončil viacerými skvelými individuálnymi aj tímovými výkonmi.

V tomto článku sa pozrieme na zaujímavosti z tohto mesiaca v NHL, uvedieme najlepšiu formáciu, tri najlepšie tímy a jeden najhorší a pozrieme sa aj na výkony Slovákov.

Počas predošlého mesiaca sa dva tímy radovali až deväťkrát v zápase. Washington zdolal Montreal 9:2 a Buffalo si poradilo s Columbusom 9:4. Počet zápasov tejto sezóny, v ktorých jeden tím strelil deväť gólov, tak navýšili na tri.

Najvyššia výhra mesiaca patrí práve hráčom Capitals zo spomenutého zápasu. O sedem gólov ale vyhrali aj hráči Toronta nad Anaheimom. Duel sa skončil skóre 7:0.

Mesiac priniesol aj viaceré paradoxy.

Edmonton prestrieľal Anaheim 49:17, ale aj tak prehral 3:4. Boston zase strelecky dominoval proti Arizone pomerom 46:16, ale „kojotom“ podľahol takisto 3:4.

Dokonca ani tretia najvyššia strelecká prevaha nepriniesla víťazstvo. Calgary prehralo s Montrealom 1:2, aj keď na strely na bránu zvíťazilo 46:19. To isté platí aj o víťazstve Buffala nad Vegas. Na strely „šable“ prehrali 18:43, na góly vyhrali 3:2.

Azda najdominantnejší zápas z hľadiska produktivity odohral Tage Thompson. Proti Columbusu strelil päť gólov a pripísal si šesť bodov. Kto vie, koľko by ešte pridal, keby ho potom tréner nezačal šetriť a odohral by viac ako 13 minút a 56 sekúnd.

December priniesol aj šesť zápasov, v ktorých hráči získali päť bodov. Podarilo sa to McDavidovi, Draisaitlovi, MacKinnonovi, Petterssonovi, Nylanderovi a Barkovovi.

Zostava mesiaca

Tage Thompson – Connor McDavid – William Nylander

Erik Gustafsson – Erik Karlsson

Andrej Vasilevskij

Tage Thompson – center, Buffalo Sabres, 22 bodov (13+9) v 11 zápasoch

Tage Thompson je zjav prírody. Obor na korčuliach píše nádherný príbeh. Pred minulou sezónou mal v NHL kariérne maximum 14 bodov. Potom ho preradili na centra a v minulom ročníku strelil 38 gólov.

Následne podpísal veľmi štedrý kontrakt a začali panovať obavy, či si ho zaslúži. V tejto sezóne ale ukazuje, že rozhodne áno, hrá ešte lepšie.

Thompson mal v decembri dva body na zápas a bol hlavnou hviezdou Buffala. Strelil 13 gólov v 11 stretnutiach.

Tage Thompson (v popredí).
Tage Thompson (v popredí). (Autor: SITA/AP)

Celkovo má na konte už 30 gólov a 25 asistencií v 36 zápasoch a s nachádza sa na treťom mieste produktivity v NHL. Vyššie ako on sú len McDavid s Draisaitlom.

K jeho vysokej decembrovej produkcii výrazne pomohol zápas proti Columbusu, v ktorom zaznamenal päť gólov a asistenciu. V neuveriteľnom zápase vsietil štyri góly už v prvej tretine, po ktorej Buffalo viedlo už 6:0.

Dvadsaťpäťročný Američan je jedinečný tým, ako hrá. Má 198 centimetrov a 98 kíl, ale s hokejkou je veľmi šikovný a dokáže sa preštrikovať až do brány súpera alebo nádherne nájsť spoluhráča.

Hráča na štýl Tagea Thompsona budete hľadať ťažko. Tento center je výnimočný a jedinečný. Má herné sebavedomie a puk sa mu takmer nedá zobrať.

VIDEO: Highlighty Tagea Thompsona

Connor McDavid – center, Edmonton Oilers, 31 bodov (14+17) v 15 zápasoch

Najlepší hokejista súčasnosti má za sebou ďalší skvelý mesiac. Kapitán Edmontonu boduje úchvatným tempom, v decembri zaznamenal najviac gólov, najviac asistencií a aj najviac bodov zo všetkých hráčov.

To isté platí aj o celkovom sezónnom bodovaní, vo všetkých štatistikách je najlepší. Má 33 gólov a 40 asistencií v 39 zápasoch. Zbiera takmer dva body na stretnutie.

Bez bodu počas tejto sezóny odišiel len z piatich zápasov. V desiatich stretnutiach mal pritom aspoň tri body.

V decembri natiahol bodovú šnúru na 17 zápasov v rade a naprázdno vyšiel len v poslednom dueli mesiaca. McDavid dominuje a siaha na to, aby mal bodovo najlepšiu sezónu tohto storočia. 128 bodov Nikitu Kučerova zrejme s veľkým náskokom prekoná.

Momentálne hrá tempom, vďaka ktorému by získal neuveriteľných 153 bodov. Môže atakovať métu 70 gólov.

VIDEO: Prvých 30 gólov Connora McDavida v sezóne 2022/23

Jeho hru zhodnotil tréner Edmontonu Jay Woodcroft.

„Je to ako žitie na úpätí Mount Everestu. V tom zmysle, že tá brilantnosť sa stane bežným miestom. A my máme to privilégium sledovať to z prvej rady,“ povedal kormidelník „olejárov“ na adresu superhviezdy.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»December v NHL: McDavid na úpätí Everestu, výborní Švédi a rozbehnuté hurikány