Česko má novú hokejovú hviezdu. V 16-tich strelila hetrik medzi dospelými na MS

Hokej, ilustračná fotografia.
Hokej, ilustračná fotografia. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|27. aug 2022 o 16:24

Je sestrou Matyáša Šapovaliva.

BRATISLAVA. Má iba šestnásť rokov a už hviezdi medzi dospelými.

Mladá česká hokejistka Adéla Šapovalivová sa podieľala hetrikom na vysokom víťazstve 7:1 Česka na majstrovstvách sveta nad Maďarskom. Hovoríme, samozrejme, o šampionáte žien. Nie junioriek.

Ale rovnako presvedčivá bola aj na tohtoročnom svetovom šampionáte hokejistiek do 18 rokov. Aj to je ešte stále veková kategória, v ktorej môžu hrať výrazne staršie hráčky.

Zaujala v štyroch zápasoch deviatimi bodmi za tri góly a šesť asistencií. Dokonca bola s 11 gólmi v minulej sezóne už najlepšou strelkyňou českej extraligy.

"Je neuveriteľne ofenzívne obdarená," chválila ju pre web IIHF trénerka Carla MacLeodová.

Šapovalivová sa narodila iba v roku 2006. "Keby ste nevideli jej vek, určite by ste jej podľa hry tipovali viac. Všetka česť však aj pre jej spoluhráčky, vidia, aká je dobrá, tak jej pomáhajú," dodala.

Spoluprácu so spoluhráčkami si pochvaľuje aj mladá hokejistka. "Veľmi mi pomáhajú. Keď sme na ľade, je to úplne jedno, že ja mám iba 16 rokov, tam sa to všetko vyrovná," povedala.

V tíme má pritom množstvo výrazne starších spoluhráčok. Napríklad taká najstaršia hráčka tímu Alena Mills má 32 rokov. Je teda staršia o šestnásť rokov.

Pri mene Šapovalivová možno nejeden fanúšik spozornie. Že je menovkyňou ďalšieho českého hokejového talentu Matyáša Šapovaliva totiž nie je náhoda. Adéla je mladšou sestrou 18-ročného hokejistu, ktorého si na tohtoročnom drafte v druhom kole zo 48. miesta vybralo Vegas Golden Knights.

"Sestra má obrovský zabijácky inštinkt. Keď je pred bránou, strieľa," hovoril Šapovaliv pre sport.aktualne.cz.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Česko má novú hokejovú hviezdu. V 16-tich strelila hetrik medzi dospelými na MS