Guliga z Kľušova je postrachom brankárov

Matúš Guliga. S dvadsiatimi gólmi po jeseni najlepší strelec piatoligovej futbalovej scény.
Matúš Guliga. S dvadsiatimi gólmi po jeseni najlepší strelec piatoligovej futbalovej scény. (Autor: archív)
Sportnet|17. jan 2013 o 00:00

V V. lige v skupine Sever dominuje medzi strelcami Guliga z Kľušova a v VI. lige v skupine košicko-gemerskej Čisovský z Ťahanoviec.

Po jesennej časti v najvyšších regionálnych futbalových súťažiach pri pohľade na bilanciu najlepších strelcov majú špeciálne postavenie dvaja hráči: V V. lige v skupine Sever Guliga z Kľušova a v VI. lige v skupine košicko-gemerskej Čisovský z Ťahanoviec. Obaja totiž strelili po 20 gólov, čo je rozhodne úctyhodné číslo.

KĽUŠOV. Pre Guligu je to v jeho kariére medzi seniormi najlepšia doterajšia vizitka.

Dvadsaťsedemročný Matúš Guliga značne prispel k aktuálnemu poprednému umiestneniu svojho tímu. Kľušovský rodák naháňa koženú od deviatich rokov. Dosiaľ vystriedal niekoľko klubov. Pôsobil aj v bardejovskom doraste, kde koketoval i s mužstvom dospelých.

Odtiaľ sa presunul do Podbiela na Oravu a po návrate zakotvil v materskom klube. Potom ho zlanárili Raslavice, kde na preskáčku (zahral si medzitým aj v okresnej súťaži) tiež účinkoval a pred polrokom sa ocitol znovu v Kľušove.

Ako inak, nastupuje na poste útočníka a svojimi fyzickými dispozíciami (meria 190 cm a pomaly sa blíži k metráku hmotnosti) je naozajstným rozrážačom. Robustná postava ho predurčuje k tomu, aby „pribíjal“ gólové klince po centroch.

Zatiaľ nepomýšľa na to, že by si mohol vypýtať miestenku do vyššej súťaže v iných farbách. „Uvidíme, ako dopadne tento ročník.“

Vyzerá to tak, že ak sa nič nepredvídané nestane, mohol by si urobiť výrazný strelecký rekord, dosiaľ len atakoval dvadsaťgólovú hranicu za celý ročník. „Už som sa presvedčil, že neraz rozlet pribrzdí zranenie.“

Obe nohy rovnako silné

Čím si vysvetľuje, že uplynulá prvá časť mu tak parádne vyšla?

„Zišlo sa perfektné mužstvo, väčšina sú mladí, ktorých dopĺňajú dvaja-traja starší. Okrem toho v útoku nám klape spolupráca s Vaľkom, ktorý dal desať gólov. Dostávame dobré prihrávky a my to už zakončujeme. Strelec potrebuje, pravdaže, veľa šťastia. Niekedy dá z desiatich šancí deväť gólov, inokedy ani jeden.“

Zaujímavé je, že pritom po zmenách v klube sa ešte pár dní pred súťažou nevedelo, ako to bude vyzerať, bolo pokope iba pár hráčov. Viacerí pasovali toto mužstvo na kandidáta na zostup. Lenže napokon sa všetko utriaslo.

Matúšovi to naozaj sypalo, v dvoch dueloch (proti Raslaviciam i Jasenovu) dokonca nasúkal rivalom štvorku a pridal i hetrik (proti Kendiciam). Chýr o jeho schopnostiach sa rýchle šíril, už ho bránili tesnejšie, užil si i okopávania. „Potom mali zase priestor spoluhráči,“ usmial sa.

Skóroval pravou i ľavou nohou, hlavou, najčastejšie zvnútra šestnástky, tri góly zaknihoval z penalty. „Akurát priame kopy som nezahrával, máme na to špecialistov, ja som sa do toho netlačil.“

Najkrajší zásah? „V zápase s Raslavicami som krížnou strelou azda z dvadsiatich piatich metrov ľavačkou všetko obstrelil a trafil do vinkľa,“ zhodnotil svoju bilanciu Matúš Guliga.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Guliga z Kľušova je postrachom brankárov