Gretzky ako tréner skončil, Tatar mieri na farmu

Wayne Gretzky (vpravo) na lavičke Phoenixu.
Wayne Gretzky (vpravo) na lavičke Phoenixu. (Autor: SITA/AP)
TASR|25. sep 2009 o 07:32

Novým trénerom hokejového klubu NHL Phoenix Coyotes sa stal Dave Tippett. Ten na poste vymenil legendárneho Wayna Gretzkeho, ktorý vo štvrtok rezignoval na tento post.

PHOENIX.

O jeho Gretzkeho sa v zákulisí diskutovalo od vtedy, čo klub vyhlásil bankrot a jeho ďalšie pôsobenie v profilige rieši súd. O Phoenix sa zaujíma kanadský miliardár Jim Balsillie a vedenie NHL. Gretzky trénoval "kojotov" od roku 2005.

"Daveova reputácia hovorí za všetko. Je známy, má olympijské trénerské skúsenosti, trénoval v Európe a bude isto správnym mužom na tomto mieste. Bola len jedna osoba, o ktorej som si myslel, že bude ideálna, a to je Dave Tippett," povedal generálny manažér Phoenixu Don Maloney.

"Musíme sa koncentrovať na to, aby sme dokázali, že sme mužstvo pre play off. Páčia sa mi niektorí mladí hráči, je tu šanca vytvoriť úspešný tím," povedal nový tréner, ktorý posledných 6 sezón trénoval Dallas Stars a až 5-krát z nich hral v nadstavbe.

Tippett ako hráč pôsobil v NHL 11 sezón, obliekal dresy Hartfordu Whalers, Washingtonu Capitals, Pittsburghu Penguins a Philadelphie Flyers. V roku 1992 získal s Kanadou striebornú olympijskú medailu v Albertville.

Detroit poslal Tatra na farmu

DETROIT. Slovenského hokejistu Tomáša Tatara poslal jeho zamestnávateľ, klub NHL Detroit Red Wings, z prvého mužstva do tímu Grand Rapids v AHL.

Spolu s mladým Slovákom, ktorý len nedávno s červenými krídlami podpísal trojročný kontrakt, išli na farmu aj ďalší hráči Jamie Tardif, Travis Ehrhardt, Sergej Kolosov, Sebastien Piche, Francis Lemieux a John Vigilante.

Tatarova zmluva s Detroitom má hodnotu 1,8 milióna dolárov, je to však len v prípade, ak by čoskoro 19-ročný hokejista nastupoval v prvom tíme minuloročného finalistu pravidelne. Na farme by mal mať plat 65-tisíc dolárov ročne.

Tatara vylovili z draftového rybníka "červené krídla" v tohtoročnom výbere celkovo zo 60. miesta. Do povedomia hokejových skautov sa dostal najmä na posledných MS hráčov do 20 rokov v Kanade, kde patril so siedmimi gólmi k lídrom slovenského tímu, ktorý skončil na šampionáte na štvrtom mieste.

Hejduk o rok predĺžil s Coloradom

DENVER. Skúsený český hokejista Milan Hejduk predĺžil o rok kontrakt s jeho zamestnávateľom Coloradom Avalanche a v NHL by tak mal pôsobiť až do konca sezóny 2010/2011. Zainteresované strany podmienky zmluvy nešpecifikovali.

Hejduk momentálne vstupuje už do jeho 11 sezóny v profilige. Tridsaťtriročný útočník v minulej sezóne strelil v drese "lavíny" 27 gólov, čo bolo najviac v mužstve a tretíkrát v kariére si zahral aj v All stars zápase NHL. V profisúťaži Hejduk debutoval v sezóne 199/2000, doteraz v nej strelil 298 gólov.

Brisebois oznámil koniec kariéry

MONTREAL. Kanadský hokejový obranca Patrice Brisebois vo štvrtok oznámil koniec aktívnej hráčskej kariéry. Tridsaťosemročný skúsený bek s výnimkou jednej sezóny vo švajčiarskom Klotene pôsobil iba v zámorí.

Po drafte v roku 1989 začal profesionálnu dráhu hokejistu v roku 1991, okrem dvoch súťažných ročníkov v Colorade bol verný farbám Montrealu. Oznámenie o konci bohatej kariéry učinil symbolicky, na ruke s prsteňom pre držiteľa Stanleyho pohár, ktorý získal v roku 1993 s Canadiens.

"Mám ho na ruke po prvýkrát od roku 1993, pretože dnes som si povedal, že som víťaz. Nikto mi to víťazstvo nevezme," povedal so slzami v očiach Brisebois. Zavesiť korčule na klinec sa rozhodol ako obranca, ktorý má na svojom konte tretí najvyšší počet odohratých duelov v základnej časti (896), ktorý je štvrtý v počte gólov (89) a piaty najproduktívnejší medzi bekmi (371 kanadských bodov). V marci sa stal jedenástym hráčom Canadiens, ktorý v tomto klube absolvoval spolu aspoň 1000 zápasov.

Aj napriek tomu, že po štrnástich sezónach odišiel cez Švajčiarsko do konkurenčného Colorada a odtiaľ sa vrátil domov, fanúšikovia mu pripravili búrlivé ovácie. Brisebois sa však aj napriek oficiálnej rozlúčke s hokejom so športom nelúči, rozhodol sa totiž zmeniť odvetvie.

"V súčasnosti hľadám sponzora, s ktorým by som mohol jazdiť kanadskú časť seriálu NASCAR Canada. Je to krásny šport, rovnako ako hokej. Hlavný mechanik je ako tréner a nechýba ani taktika. Skúsim to a uvidím. Mojim snom v tomto športe je dostať sa na dvadsaťštyrihodinovku do Le Mans," poznamenal teraz už bývalý kanadský hokejista.

Crosby chce v nedeľu hrať

COLUMBUS. Hviezda tímu zámorskej hokejovej NHL Pittsburgh Penguins Sidney Crosby nedohral štvrtkový prípravný duel proti Columbusu, dôvodom je zranenie slabín z prvého dejstva spomínaného merania síl. Vedenie "tučniakov" verí, že zranenie nebude vážne a elitný útočník sa do zostavy čoskoro vráti.

Crosby absolvoval iba tri striedania a na ľade strávil dovedna 97 sekúnd. Ešte niekoľko minút presedel na hráčskej lavici a následne sa stratil v útrobách štadióna.

"Je lepšie dať tomu trochu času. Verím, že o niekoľko dní to bude všetko v poriadku. Už predtým som si poranil slabiny, takže viem, že si na tieto partie musím dávať obzvlášť pozor," poznamenal po zápase

Tréner Penguins Dan Bylsma prezradil, že o odchode Crosbyho do zázemia štadióna sa príliš nezaujímal. "Nie je to nič vážne, ide iba o prevenciu. O pár dní bude všetko tak, ako má byť," povedal kouč Pittsburghu. Samotný hokejista verí, že už v nedeľu bude môcť nastúpiť v poslednom predsezónnom prípravnom stretnutí v repríze finále play-off 2009 proti Detroitu.

"V piatok si dám pauzu a v sobotu sa pokúsim ísť na ľad. Rád by som v nedeľu hral, ale uvidíme, ako to napokon so slabinami bude, vo vyjadreniach budem zatiaľ zdržanlivý," povedal Crosby. Pittsburgh napokon prehral v Columbuse 2:5.

Janus po premiére v bránke Tampy

TAMPA. Slovenský hokejový brankár Jaroslav Janus sa po stredajšej premiére v prípravnom zápase tímu Tampa Bay Lightning pravdepodobne čoskoro presťahuje do farmárskeho tímu v AHL Norfolk Admirals.

Ako informoval generálny manažér "bleskov" Brian Lawton, mladého gólmana si chce organizácia otestovať aj v inej súťaži - v American Hockey League. V Norfolku síce majú dvojicu brankárov Riku Heleniusa a Dustina Tokarského, no príležitosť dostane aj Janus.

"Jara chceme vidieť častejšie v akcii, na farme bude mať šancu ukázať viac," poznamenal Lawton a na margo prístupu ďalších dvoch brankárov doplnil: "Obaja robia všetko tak, ako sa od nich žiada. Je preto ťažké rozhodnúť, kto z nich bude mať prioritu."

Janus v prvom tíme Tampy odchytal 25 minút duelu proti Phoenixu, na svoje konto si pripísal 10 úspešných zásahov z jedenástich striel súpera.

Chára stále bez obrannej dvojičky

COLUMBUS. Kapitán tímu zámorskej hokejovej NHL Boston Bruins a slovenský reprezentačný obranca Zdeno Chára stále nemá dvojičku do defenzívy.

Vedenie "medveďov" totiž koncom júla vymenilo Aarona Warda do Caroliny a tréner Claude Julien stále nenašiel vhodného kandidáta k slovenskému "obrovi". Hľadanie okrem nedostatku vhodných typov hráčov k Chárovi komplikuje aj skutočnosť, že trenčiansky odchovanec odohral zatiaľ iba dva prípravné zápasy. Naposledy vynechal vo štvrtok duel proti Columbusu, no už v piatok by nemal v súboji s Ottawou na ľade chýbať.

"Od hráča, ktorý so mnou bude nastupovať v obrannej dvojici, očakávam tvrdú prácu a sústredenosť. Musíme však hrať spolu, pretože vtedy sa spolu viac rozprávame, viac o sebe vieme a to je prospešné pre našu spoluprácu. Musíme spolu čo najviac komunikovať, či už na ľade alebo mimo neho. Musíme si navzájom kryť chrbát, pretože počas dlhej sezóny môže mať každý hráč slabú chvíľku," povedal Chára na margo svojho nového partnera v defenzíve Bruins. Medzi potenciálnych kandidátov na túto pozíciu patria Derek Morris, Mark Stuart či Andrew Ference.

"V prípravných zápasoch sa mi zatiaľ darí hrať to, čo som si predsavzal. Ak by som mal vytvoriť s Chárom dvojičku, bola by to pre mňa česť," povedal Morris, ktorý pred sezónou prišiel do Bostonu z NY Rangers.

Rovnaké pocity má aj ďalší z kandidátov Stuart: "V minulosti som s ním občas nastúpil a bola to pre mňa veľká škola. Každou chvíľou strávenou na ľade so Zdenom sa jeho spoluhráč v obrane musí zlepšovať." V podobnej pozícii ako Stuart sa nachádza aj Ference.

"Poznám Zdena už niekoľko rokov. Hral som s ním ešte ako junior. Progres, ktorý zaznamenal, je neuveriteľný. Jeho prístup k povinnostiam je obdivuhodný, v tomto je perfekcionista," povedal Ference.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Gretzky ako tréner skončil, Tatar mieri na farmu