Gáborík strelil 40. gól v sezóne, skóroval aj Hossa

Marián Gáborík
Marián Gáborík (Autor: SITA/AP)
TASR|31. mar 2010 o 07:37

V deväťzápasovom programe zámorskej NHL sa v noci na stredu presadili traja slovenskí hokejisti.

NEW YORK.

Marián Gáborík prispel gólom k triumfu New Yorku Rangers v derby s Islanders (4:3), presný zásah Mariána Hossu naopak nezabránil prehre Chicaga na ľade St. Louis (2:4) a Andrej Meszároš sa jednou gólovou asistenciou prezentoval pri prehre jeho Tampy Bay v Columbuse (2:3).

V prestížnom mestskom súboji prehrávali Rangers s ostrovanmi už 0:2, no vďaka zlepšenému výkonu v prostrednom dejstve dokázali skóre otočiť. V 38. minúte za stavu 2:2 sa Gáborík najlepšie zorientoval pred súperovým bránkoviskom a poslal jazdcov do vedenia, ktoré si ustrážili až do konca.

Gáborík môže pokoriť kariérne maximá

"Dvojgólový náskok je v hokeji asi najhorším. Povedali sme si, že ak sa chceme vrátiť do hry, musíme častejšie strieľať, čo sa nám podarilo. V druhej tretine sme na nich vybehli a rýchlostne nám nestačili," povedal slovenský kanonier, ktorý zaznamenal jubilejný 40. gól a 80. bod sezóny. Magické méty pokoril už druhýkrát v kariére.

Najproduktívnejší hráč Rangers má stále šancu prekonať svoje kariérne maximum zo sezóny 2007/2008, keď ešte vo farbách Minnesoty nastrieľal 42 gólov a zaznamenal 83 bodov. Gáborík sa stal 17. hráčom v histórii manhattanského klubu, ktorý dosiahol 40-gólovú hranicu. "Sú to určite pekné okrúhle čísla. Vždy sa cítim fajn, keď skórujem. Tento gól bol navyše pre nás veľmi dôležitý. Aj celý zápas mal pre naše mužstvo ohromnú dôležitosť. Musíme naďalej bojovať," vyznal sa "Gabby" zo svojich pocitov.

Zverenci Johna Tortorellu sa vďaka úspechu na ľade rivalov z Long Islandu udržali v hre o postup do play off, šesť zápasov pred koncom základnej časti strácajú na ôsmu priečku vo Východnej konferencii stále štyri body. Naplno totiž zabodovali deviata Atlanta i ôsmy Boston. Thrashers vyhrali v Toronte 3:2, keď víťazný gól hostí strelil bývalý hráč Maple Leafs Nik Antropov. Mohutný kazašský reprezentant, ktorý pridal aj jednu asistenciu, tak definitívne odstavil exspoluhráčov z postupovej hry.

Boston vydrel výhru nad New Jersey

Bruins v zostave so Zdenom Chárom a Miroslavom Šatanom si dva body odniesli z New Jersey po vydretom víťazstve 1:0 pp a s 82 bodmi sa dotiahli na šiestu Philadelphiu a siedmy Montreal. Hlavnými hrdinami duelu boli autor rozhodujúceho gólu v predĺžení Patrice Bergeron a brankár medveďov Tuukka Rask. Mladý Fín zatienil aj legendárneho Martina Brodeura, keď zneškodnil všetkých 21 striel diablov a pripísal si piate čisté konto sezóny.

Jastrabi z Chicaga znovu pustili perie, keď podľahli v St. Louis domácim Blues 2:4. Siedmu prehru Blackhawks z posledných deviatich vystúpení neodvrátil ani Marián Hossa, ktorý za stavu 1:1 vsietil svoj 23. gól ročníka. Hosťom sa nepodarilo ubrániť vo skvelej forme hrajúceho Alexandra Steena, švédsky krídelník si osobné štatistiky vylepšil o dva góly a jednu asistenciu. V 14 štartoch po olympijskej prestávke zaznamenal dokopy 18 bodov (8+10).

"Sype mu to. Nech nastúpi hocikde, každú útočnú formáciu dokáže nakopnúť a zvýšiť jej čas strávený v útočnom pásme," vyjadril sa na Steenovu adresu jeho tréner Davis Payne. "Alex je zrejme naším najužitočnejším hráčom," doplnil obranca bluesmanov Erik Johnson. Domácich môže mrzieť iba strata Paula Kariyu, skúsený veterán odstúpil z hry už v úvodnej tretine pre nešpecifikované zranenie v spodnej časti tela. Slovák Marián Hossa si okrem gólu a piatich striel pripísal i plusový bod, jeho krajan a spoluhráč Tomáš Kopecký sa na zápasovú súpisku jastrabov nezmestil.

Tampe nepomohla Meszárošova asistencia

Hokejisti Tampy Bay vyslali na bránku domáceho Columbusu iba 18 striel a aj preto nemohli na ľade Blue Jackets pomýšľať na dvojbodový zisk. Blesky prehrali 2:3, pričom ich najaktívnejším strelcom bol s tromi pokusmi Andrej Meszároš. Slovenský zadák si pri úvodnom góle stretnutia z hokejky Mikea Lundina pripísal deviatu asistenciu sezóny.

Vancouveru, ktorému pri víťazstve nad Phoenixom 4:1 opäť chýbal Pavol Demitra, stačí k spečateniu postupu už len jediný triumf. V dueli s Coyotes sa mohol líder Severozápadnej divízie opäť oprieť o výkon hviezdneho Henrika Sedina, ktorý zaznamenal gól a dve asistencie. Švédsky center zvýšil na čele kanadského bodovania náskok pred hlavným prenasledovateľom Alexandrom Ovečkinom už na tri body, na konte ich má celkovo 104. Ruský čarostrelec si v dueli s Ottawou (4:5 pp) zveľadil svoju bodovú zbierku iba o asistenciu. V drese senátorov, ktorí premenili tri zo štyroch presiloviek, v plnej kráse zažiaril Jason Spezza, autor dvoch gólov a dvoch asistencií.

Senzačné zmŕtvychvstanie predviedli hráči Edmontonu v detroitskej Joe Louis Arene, keď dokázali vyrovnať skóre z 0:4 na 4:4. Na dokonanie obratu však najhoršiemu tímu súťaže nezostali sily a Red Wings, ktorí v tejto sezóne prehrali s Oilers už trikrát, v závere strhli víťazstvo na svoju stranu. Autorom kľúčovej "trefy" z 59. minúty bol obranca Brad Stuart.

Nečakaného hrdinu mal súboj Nashvillu s Los Angeles (0:2). Pri zranení brankárskej dvojky kráľov Erika Ersberga dostal šancu medzi žrďami Jonathan Bernier a dvadsaťjedenročný talent sa pri prvom tohtosezónnom štarte blysol 34 zákrokmi. Mohol tak oslavovať premiérový shutout v NHL. "Sezóna, ktorú strávil v AHL, mu nesmierne pomohla. Dianie mal celý čas pod kontrolou, dokázal priťahovať puky. Ukázal náznaky, že by sa mohol i na tejto úrovni stať naozaj vynikajúcim brankárom," pochválil svojho zverenca kouč LA Terry Murray. Michal Handzuš vyšiel v drese Kings druhýkrát za sebou bodovo naprázdno.

výsledky:

Toronto - Atlanta 2:3

Góly: 38. Stalberg (Bozak), 44. Stalberg (Hanson) - 27. Afinogenov (Bergfors, Antropov), 28. Arťuchin (Reasoner, Thorburn), 45. Antropov (Hainsey, Afinogenov). Vylúčení: 2:2 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 29:25, brankári: Gustavsson - Pavelec. Diváci: 10 079.

New Jersey - Boston 0:1 pp

Gól: 65. P. Bergeron (Recchi, Stuart). Vylúčení: 2:2 na 2 min, navyše Eliáš (New Jersey) 10 min za nešp. správanie, presilovky a oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 21:34, brankári: Brodeur - Rask. Diváci: 16 636.

NY Islanders - NY Rangers 3:4 (za hostí Gáborík 1+0)

Góly: 3. Streit (Nielsen, Tavares), 13. Comeau (Jackman, Park), 54. Comeau (Bergenheim, Flood) - 22. Prospal (Del Zotto, O. Jokinen), 33. O. Jokinen, 38. GÁBORÍK (Voros, Drury), 46. M. Staal (Prospal, Parenteau). Vylúčení: 3:5 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 28:27, brankári: Roloson - Lundqvist. Diváci: 16 250.

Washington - Ottawa 4:5 pp

Góly: 4. Siomin (Theodore), 33. Siomin (Ovečkin, Nicklas Bäckström), 33. Green (Poti, Chimera), 41. Perreault (Fehr) - 2. Regin (Spezza, Alfredsson), 5. Spezza (Cullen, Karlsson), 17. Campoli (Alfredsson, Spezza), 46. Spezza (Fisher, Karlsson), 65. Kovaľov (Karlsson, Alfredsson). Vylúčení: 4:5 na 2 min, presilovky: 1:3, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 21:31, brankári: Theodore - Elliott. Diváci: 18 277.

Columbus - Tampy Bay 3:2 (za hostí Meszároš 0+1)

Góly: 19. R. Nash, 47. Ťutin (Vermette, Huselius), 48. R. Nash (Umberger, Huselius) - 17. Lundin (Thompson, MESZÁROŠ), 29. Lecavalier (St. Louis, Foster). Vylúčení: 4:6 na 2 min, navyše Dorsett, Blunden - Öhlund, Konopka všetci 5 min za bitku, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 25:18, brankári: S. Mason - Niittymäki. Diváci: 15 760.

Detroit - Edmonton 5:4

Góly: 7. Lilja (Filppula, Zetterberg), 15. Kronwall (Franzén, Holmström), 20. D. Miller (J. Williams, Draper), 37. Franzén (Holmström, Daciuk), 59. Stuart (Daciuk) - 38. Gilbert (Comrie, Cogliano), 38. Comrie (Pouliot, A. Johnson), 44. Stortini (Strudwick, Horcoff), 51. Gilbert (Cogliano). Vylúčení: 4:3 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 44:26, brankári: Howard - Deslauriers. Diváci: 19 343.

St. Louis - Chicago 4:2 (za hostí Hossa 1+0)

Góly: 14. Steen (Weaver, Colaiacovo), 26. Brewer (Crombeen, Boyes), 44. Steen (Backes, E. Johnson), 51. E. Johnson (Steen, Oshie) - 8. Sharp (Toews), 17. HOSSA (Toews). Vylúčení: 2:1 na 2 min, navyše Janssen 2x5+10 - Eager, Boynton 5 min všetci za bitku, presilovky a oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 30:34, brankári: Ch. Mason - Niemi. Diváci: 19 150.

Nashville - Los Angeles 0:2, Vancouver - Phoenix 4:1

Góly: 48. Parse (Halpern, Jones), 58. O'Donnell (Frolov, Stoll). Vylúčení: 2:3 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 34:31, brankári: Rinne - Bernier. Diváci: 14 433.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Gáborík strelil 40. gól v sezóne, skóroval aj Hossa