Futbalisti Barcelony sa stali otrokmi svojho štýlu

(Autor: SITA/AP)
Pavol Spál|21. okt 2013 o 19:29

Barcelona pozmenila systém hry, v utorok preverí milánske AC. Pokračuje Liga majstrov.

BRATISLAVA. Nik sa nemôže pýšiť takou podporou. Barcelone podľa výskumu agentúry Euromericas Sport Marketing fandí zhruba 340 miliónov ľudí, z toho 223 miliónov je zaregistrovaných vo fankluboch po svete.

Katalánsky klub má aj najdrahší káder sveta (644 miliónov eur) a v tejto sezóne ho ešte nik nezdolal – z trinástich zápasov vyhrala Barcelona desať. V utorok v Lige majstrov zaútočí v Taliansku na milánske AC.

Za posledné dva roky sa stretli rivali v Lige šampiónov až šesťkrát, Milánčania vyhrali iba raz. Barcelona je i teraz jasným favoritom. Cez víkend síce prvýkrát v tomto ročníku v španielskej lige zaváhala (v Osasune remizovala 0:0), ale aj tak je prvá.

Milánčania sú v domácej súťaži až ôsmi so stratou trinástich bodov na lídra AS Rím. Talianov navyše ničia zranenia. Zranení sú brankár Abbiati, ale i útočné esá El Shaarawy, Balotelli a Pazzini.

„Nie sme v ľahkej situácii, ale verím, že nás to zomkne a Barcelonu zdoláme,“ dúfa tréner AC Massimiliano Allegri.

Novinky v Barcelone

Barcelonu pred sezónou prevzal argentínsky tréner Gerardo Martino, ktorý jemne pozmenil štýl hry. Katalánci už tak výrazne nedominujú v držaní lopty.

„Vidieť Barcelonu, ktorá hrá na protiútoky, je zarážajúce,“ cituje sport.es trénera Realu Madrid Carla Ancelottiho.

„Roky nás viedli tréneri zvnútra klubu. Najprv Guardiola, potom Vilanova. Náš štýl sa vyvinul do takej miery, že sme sa stali jeho otrokmi,“ priznal stopér Gerard Piqué. Martino má podľa neho síce rovnaký pohľad na systém hry ako jeho predchodcovia, ale má aj iné alternatívy.

„Ide o niečo veľmi pozitívne, pretože nám to ponúka ďalšie varianty. Ak na nás súper vybehne s presingom, na odohraní dvoch dlhých prihrávok nie je nič zlé. Následkom je len zmena hry.“

Martino priniesol i ďalšie novinky. Ak za éry bývalého trénera Pepa Guardiolu meškali hráči na tréning čo i len minútu, museli vraj zaplatiť päťsto eur, ak neprišli vôbec, stálo ich to šesťtisíc eur.

Deň pred zápasom museli byť hráči najneskôr o polnoci doma. Argentínčan tieto pokuty i pravidlá zrušil.

Skvelý Özil

V druhom utorkovom šlágri Arsenal privíta Dortmund. Londýnčania hrajú atraktívny futbal, majú senzačnú formu a vedú Premier League.

Z trinástich zápasov sezóny prehrali iba raz. Senzačnú formu má hlavne dvojica stredopoliarov Ramsey – Özil. Nemec prišiel pred sezónou z Realu Madrid za 50 miliónov eur, čím sa stal najdrahším hráčom v dejinách klubu.

„Özil o triedu pozdvihol Arsenal. Jeho taktické schopnosti pre útočnú hru sú mimoriadne,“ priznal tréner Borussie Jürgen Klopp. Proti Arsenalu nesmie sedieť na lavičke, pretože si odpykáva časť trestu za nevhodné správanie v Neapole.

Hamšík proti Marseille

V utorok sa predstavia i Slováci. Marek Hamšík (Neapol) zaútočí na Olympique Marseille.

„Pohľad na tabuľku našej F-skupiny (Olympique je posledný) neodzrkadľuje skutočnú silu Marseille. Ten patrí medzi najlepšie mužstvá v silnej francúzskej lige. Je to jasné, ak chceme na Stade Velodrome bodovať, musíme ukázať špičkový výkon,“ cituje Hamšíka jeho domovská stránka.

Slovenský obranca v službách Zenitu Petrohrad Tomáš Hubočan sa predstaví v Porte.

Málo pravdepodobná je účasť osemnásťročného Stanislava Lobotku (Ajax) na pôde Celticu Glasgow.

Liga majstrov - utorok

Všetky zápasy sa hrajú o 20.45 h

E-skupina: Steaua Bukurešť - Bazilej, Schalke 04 – Chelsea.

ZVRP +/-B
Schalke 04 2 2 4 +4 6
Chelsea 2 1 1 5 2 +3 3
Bazilej 2 1 1 2 2 3
Steaua Bukurešť 2 2 7 -7

F-skupina: Arsenal - Borussia Dortmund (Digi Liga majstrov 1 a Prima Cool) Olympique Marseille – Neapol (Digi Liga majstrov 2).

ZVRP +/-B
Arsenal 2 2 4 1 +3 6
Dortmund 2 1 1 4 2 +2 3
Neapol 2 1 1 2 3 -1 3
Marseille 2 2 1 5 -4

G-skupina: FC Porto - Zenit Petrohrad, Austria Viedeň - Atlético Madrid.

ZVRP +/-B
Atlético Madrid 2 2 5 2 +3 6
FC Porto 2 1 1 2 2 3
Zenit Petrohrad 2 1 1 1 3 -2 1
Austria Viedeň 2 1 1 1 -1 1

H-skupina: Celtic Glasgow - Ajax Amsterdam, AC Miláno – Barcelona (Digi Sport 2) .

ZVRP +/-B
FC Barcelona 2 2 5 +5 6
AC Miláno 2 1 1 3 1 +2 4
Ajax Amsterdam 2 1 1 1 5 -4 1
Celtic Glasgow 2 2 3 -3

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Futbalisti Barcelony sa stali otrokmi svojho štýlu