Stropkov hostí kvalitný mládežnícky turnaj. Vedia o ňom v Afrike i Škótsku

Pavol Šafranko s trofejou za víťazstvo v Juhoafrickom pohári.
Pavol Šafranko s trofejou za víťazstvo v Juhoafrickom pohári. (Autor: archív P.Š.)
Daniel Dedina|2. jún 2022 o 09:45

Nesie názov Šafranko Cup. Po čerstvom držiteľovi treble.

STROPKOV. Zahrať si na turnaji, ktorý nesie meno známeho profesionálneho hráča, je túžbou každého mladého futbalistu.

Už túto sobotu - 4. júna od 10.00 hod. - sa v Stropkove uskutoční 2. ročník podujatia s názvom Šafranko Cup, ktoré bude mať kvalitné obsadenie.

Turnaja v kategórii U10 sa zúčastní desať tímov, sedem zo Slovenska (Ružomberok, Podbrezová, FC Košice, Humenné, Stropkov, Futbalová škola Mareka Hamšíka, CFT Academy) a tri z Poľska (Rzeszów, Mielec, Korczyna).

„Tímy budú rozdelené do dvoch päťčlenných skupín. Hrať sa bude súčasne na dvoch ihriskách na hlavnom štadióne. Po skupinovej fáze prídu na rad zápasy o konečné umiestnenie,“ priblížil športový riaditeľ mládeže MŠK Tesla Stropkov Dominik Teraz.

Mamelodi či Dundee? Možno raz

„Je to pre mňa veľká česť, že turnaj je pomenovaný po mne,“ skonštatoval pre Sportnet útočník Mamelodi Sundowns Pavol Šafranko, čerstvý majster Južnej Afriky.

„Našim cieľom bolo pritiahnuť na východ Slovenska zaujímavé tímy. Chlapci si budú môcť zahrať proti kvalitným súperom,“ podotkol 27-ročný rodák zo susednej obce Brusnica, ktorý v Stropkove hrával do svojich šestnástich rokov.

Aktuálne pôsobí už piaty rok v zahraničí. Zmienka o Šafranko Cupe zarezonovala v jeho predchádzajúcich pôsobiskách, a tiež v súčasnom. Tieto tímy sa možno turnaja zúčastnia v niektorom z budúcich ročníkov.

„Bavil som sa o tom s predstaviteľmi Mamelodi i športovým riaditeľom Dundee United. V oboch kluboch som zanechal dobré meno a táto myšlienka sa im páčila. Bude to však dosť náročné z hľadiska logistiky. Možno keď bude turnaj sláviť jubileum,“ zamyslel sa Šafranko.

Na prospech slovenského futbalu

Moment, kedy sa ako mladý chlapec predstavil na turnaji, ktorý niesol meno známeho futbalistu, považoval vždy za výnimočný.

„Keď sme už boli o niečo starší, chodievali sme na Fragaria Cup do Prešova, kde sme nastupovali proti zahraničným tímom. Veľmi sme tam neohúrili. Súperi boli zväčša lepšie pripravení než my,“ zaspomínal si bývalý mládežnícky reprezentant Slovenska, ktorý má na konte desať štartov v seniorskom áčku.

„Stropkovskí hráči si budú vedieť porovnať, kde sa momentálne výkonnostne nachádzajú. Tréneri si môžu vymeniť skúsenosti. Je to na prospech celého slovenského futbalu, aby nám vyrastali ďalší reprezentanti,“ poznamenal Šafranko.

Pavol Šafranko (vpravo) oslavuje víťazný gól do siete Poľska na ME 2017 hráčov do 21 rokov.
Pavol Šafranko (vpravo) oslavuje víťazný gól do siete Poľska na ME 2017 hráčov do 21 rokov. (Autor: TASR)

On sám sa turnaja, ktorý nesie jeho meno, nezúčastní, keďže má ešte povinnosti v Juhoafrickej republike.

Chýbať na ňom nebudú viaceré známe osobnosti, vrátane predsedu Východoslovenského futbalového zväzu Richardu Havrillu a predsedu Prešovského samosprávneho kraja Milana Majerského.

Hral málo, góly dával. A bral trofeje

Po pôsobení v Aalborgu, Dundee a rumunskom Sepsi sa Pavol Šafranko rozhodol vlani pre africké dobrodružstvo. Hneď v prvej sezóne sa tešil zo zisku treble.

Ešte v októbri triumfoval jeho tím v Pohári MTN8. V závere sezóny prišli ďalšie dve trofeje. Mamelodi v predstihu spečatil už svoj piaty majstrovský titul v rade a na záver triumfoval aj v Juhoafrickom pohári.

Klub neuspel akurát v africkej Lige majstrov. Hoci aj v nej patril k najväčším favoritom, vypadol už v štvrťfinále.

„Z hľadiska trofejí to bolo úžasné. Vyhrať tri poháre je fantastický pocit. Čo sa týka minutáže, až taký spokojný nie som. Nebol som základným pilierom zostavy, napriek tomu som sa stal s deviatimi gólmi tretím najlepším strelcom mužstva. Na druhé miesto mi chýbal jeden presný zásah,“ zhrnul svoje dojmy z nedávno skončenej klubovej sezóny.

Šafrankov strelecký inštinkt potvrdzuje aj iná štatistika. Skóroval v priemere každých 144 minút, to znamená, že na gól potreboval zhruba jeden a pol zápasu.

„Oslavy titulu neboli príliš bujaré. Myslím si, že na Slovensku to vieme osláviť lepšie. Predstavitelia klub ešte musia obehať sponzorov, ale určite absolvujeme autobusom jazdu mestom, aj s trofejami,“ prezradil.

Iný svet, záujem o futbal brutálny

Počas úvodnej sezóny na juhu Afriky stihol Šafranko spoznať tamojšie krásy, zavítal na Stolovú horu i safari.

Na vlastnej koži zažil aj odvrátenú stranu tejto časti zeme. Kvôli vysokej kriminalite večer na ulicu s rodinou ani nevychádzajú.

„Afrika je iný svet. Platí to aj pre futbal, ten je tu poňatý trocha inak. Hráči majú radi loptu, štýl hry je v porovnaní s Európou rozdielny,“ priznal.

Celkovo má futbal v Juhoafrickej republike podľa neho ohromne silné postavenie.

„Záujem o futbal je brutálny, ľudia ho milujú. Zápasy sa hrávajú na obrovských štadiónoch, ktoré boli dejiskom majstrovstiev sveta. Kluby sú finančne zabezpečené. Jednoducho super,“ nešetrí superlatívmi.

S klubom na predmestí Pretórie viaže Šafranka ešte dvojročný kontrakt, ktorý je možné predĺžiť o ďalšie dva roky.

Bude v klube, ktorý žlto-modrou kombináciou pripomína brazílsku reprezentáciu, pokračovať? „Zatiaľ áno,“ dodal trocha tajuplne.

Zrekonštruovali ihrisko s umelou trávou

Stropkovský futbal ide v uplynulých rokoch nahor. A-mužstvo, ktoré vedie bývalý slovenský reprezentant Ľubomír Reiter, patrí v súčasnosti k najlepším tímom III. ligy Východ. Tri kolá pred koncom ročníka mu patrí štvrté miesto.

Starší dorast U19 bojuje o postup do druhej ligy. Aktuálne zaostáva vinou horšieho skóre za vedúcim Trebišovom, ktorý má na konte o zápas menej.

Stropkovčania sa snažia zveľadiť aj svoju infraštruktúru. Najnovšie sa môžu pochváliť rekonštrukciou ihriska s umelou trávou, na ktorom došlo k výmene koberca a disponuje certifikátom FIFA.

„Rozširovali sme hraciu plochu, aby spĺňala rozmery pre oficiálne stretnutia. Plánujeme ju využiť predovšetkým na tréningové účely a pre mládež,“ vysvetlil prezident MŠK Tesla Stropkov Ondrej Brendza.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Stropkov hostí kvalitný mládežnícky turnaj. Vedia o ňom v Afrike i Škótsku