Po zotmení na ulicu nevychádza. Šafranko má v JAR troch hlavných trénerov

Pavol Šafranko hráva v tíme juhoafrického šampióna.
Pavol Šafranko hráva v tíme juhoafrického šampióna. (Autor: sundownsfc.co.za)
Daniel Dedina|31. dec 2021 o 10:35

Prvú trofej získal už po pár mesiacoch.

Mamelodi Sundowns je africký veľkoklub. V tamojšej Lige majstrov má najvyššie ambície. V roku 2016 reprezentoval Afriku na Majstrovstvách sveta klubov, ktoré ovládol Real Madrid.

Tím z predmestia Pretórie smeruje k zisku piateho juhoafrického titulu v rade. Jeho súčasťou je aj Slovák PAVOL ŠAFRANKO.

Okrem netuctovej futbalovej skúsenosti boli v jeho podaní výnimočné aj uplynulé dni. Vianočné sviatky strávil spolu s manželkou Michaelou tisíce kilometrov od domova.

Ako vyzerali vaše Vianoce v Juhoafrickej republike?

Spravili sme si klasickú vianočnú večeru, po ktorej sme si nedávali darčeky, len sme oddychovali. Bolo to iné. Chýba nám sneh a mráz, momentálne je tu leto a asi tridsať stupňov. Viem, že veľa ľudí chodí v zime niekam do tepla, ale my by sme boli radšej doma.

Aj celková atmosféra je odlišná. U nás je to viac vianočné. Tu je len málokde vidieť ozdoby, sem-tam vianočné stromčeky v domoch. Nie je to také ako na Slovensku, kde ľudia tým žijú viac.

Patríte k pravoslávnym veriacim. Tí na Vianoce nejedia mäso. Ako vyzeral váš štedrovečerný stôl?

Tentoraz sme sa riadili zvyklosťami podľa manželky. Mali sme kapustnicu, rybu i šalát. S ingredienciami nebol vôbec problém.

Pravoslávne Vianoce sa riadia juliánskym kalendárom. Plánujete ich osláviť ešte raz?

Myslím si, že nie. Doma sa vždy stretneme celá rodina a to je na tom to špeciálne. Teraz sme sami dvaja, takže to bude skôr symbolické. Blízko nás sme zatiaľ nevideli ani žiaden kostol.

Ešte 23. decembra o 16.30 h ste hrali ligový zápas. Stihli ste asistovať pri vianočných prípravách?

Priznám sa, že ani veľmi nie. Manželka Miška to zobrala do vlastných rúk. Ak je jeden z nás v kuchyni, ten druhý sa drží ďalej. V tomto sme si podobní.

Juhoafrická liga bude mať kvôli Africkému poháru národov v januári prestávku. Neuvažovali ste prísť na Slovensko?

Uvažovali. Ale keďže je to dosť ďaleko - let trvá pätnásť až šestnásť hodín - rozhodli sme sa, že zostaneme. Domov sa pozrieme až v lete.

Po pôsobení v Aalborgu, Dundee United a rumunskom Sepsi ste sa rozhodli pre netradičnú výzvu. Ako sa rodil angažmán v Afrike?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Po zotmení na ulicu nevychádza. Šafranko má v JAR troch hlavných trénerov