Vracajú sa po ôsmich rokoch. Lídrom Rumunov má byť bývalý hráč pražskej Slavie

Momentka zo zápasu Nemecko - Rumunsko
Momentka zo zápasu Nemecko - Rumunsko (Autor: TASR/AP)
SITA|28. máj 2024 o 15:26

Tréner Edward Iordanescu má v tíme štyroch brankárov, ôsmich obrancov, dvanástich stredopoliarov a štyroch útočníkov.

BRATISLAVA. Tréner rumunskej futbalovej reprezentácie Edward Iordanescu povolal dovedna 28 hráčov na spoločnú prípravu tímu pred majstrovstvami Európy.

Rumuni sa na kontinentálnom šampionáte predstavia v základnej E-skupine a v stredu 26. júna budú tretím súperom Slovákov na turnaji. Ešte predtým absolvujú súboje proti Ukrajincom a Belgičanom (17. resp. 22. júna).

Rumunov v úvode júna ešte čakajú prípravné stretnutia proti výberom Bulharska a Lichtenštajnska (4. a 7. júna). Po druhom z nich 45-ročný kouč Iordanescu oznámi nomináciu na Euro.

"Všetko, čo sme doteraz dosiahli, bolo postavené na disciplíne, bojovnosti a súdržnosti. Disciplína zostala zachovaná, bojovnosť treba neustále dokazovať a súdržnosť je základom tejto skupiny, s ktorou vstupujeme do záverečnej prípravy. Medzi európsku elitu sa vraciame po ôsmich rokoch.

Priaznivcom nemôžeme garantovať výsledky, zaručiť však môžeme to, že na ihrisku odovzdáme maximum počas každučkej sekundy. Nevzdáme sa bez ohľadu na to, aký bude priebeh a skóre," vyhlásil tréner Iordanescu na oficiálnom webe Rumunskej futbalovej federácie (FRF).

Na ME sa aktuálne pripravujú štyri brankári, ôsmi obrancovia, dvanásti stredopoliari a štyria útočníci. Lídrom kabíny je 31-ročný stredopoliar Nicolae Stanciu, ktorý v minulosti pôsobil v Slavii Praha a aktuálne hráva v Saudskej Arábii za Damac FC. Kapitán Rumunov v najcennejšom drese absolvoval už 68 duelov, strelil v nich 14 gólov.

V obrane zatiaľ najviac reprezentačných štartov nazbieral Nicusor Bancu, ktorý hráva vo vlasti za Craiovu. V defenzíve nechýbajú ani 25-ročný Andrei Ratiu zo španielskeho Vallecana či 22-ročný Radu Dragusin z Tottenhamu Hotspur.

V zálohe okrem spomenutého kapitána figuruje napríklad dvojica z talianskej Parmy Dennis Man a Valentin Mihaila aj Ianis Hagi zo španielskeho Alavésu. Lídrami ofenzívy by mali byť George Puscas z talianskeho Bari či Denis Alibec z katarského Muaither SC.

Zaujímavosťou je, že v kalendárnom roku 2023 rumunskí futbaloví reprezentanti ani raz neprehrali, zaznamenali štyri víťazstvá a štyri remízy. Rok 2024 začali remízou s výberom Severného Írska 1:1 a potom prehrali s tímom Kolumbie 2:3.

Káder Rumunska v príprave na EURO 2024:

Brankári: Florin Nita, Horatiu Moldovan, Stefan Tarnovanu, Razvan Sava

Obrancovia: Andrei Ratiu, Vasile Mogos, Radu Dragusin, Bogdan Racovitan, Adrian Rus, Ionut Nedelcearu, Andrei Burca, Nicusor Bancu

Stredopoliari: Deian Sorescu, Marius Marin, Alexandru Cicaldau, Razvan Marin, Nicolae Stanciu, Adrian Sut, Darius Olaru, Constantin Grameni, Dennis Man, Valentin Mihaila, Ianis Hagi, Florinel Coman

Útočníci: Denis Dragus, George Puscas, Denis Alibec, Daniel Birligea

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Vracajú sa po ôsmich rokoch. Lídrom Rumunov má byť bývalý hráč pražskej Slavie