Sú svalnatejší, nosia špeciálne náramky. Čo Weiss slovanistom vyložene zakazuje?

Na snímke gólová radosť hráčov Slovana.

Sú svalnatejší, nosia špeciálne náramky. Čo Weiss slovanistom vyložene zakazuje?

Na snímke gólová radosť hráčov Slovana. (Autor: TASR)
Na snímke gólová radosť hráčov Slovana.
Na snímke gólová radosť hráčov Slovana. (Autor: TASR)
Pavol Spál|20. aug 2024 o 07:00

Ako Slovan využíva vedu.

Podľa slov trénera Vladimíra Weissa čaká Slovan konfrontácia desaťročia. Už v stredu (o 21.00) čaká Slovan prvý zápas play off o Ligu majstrov proti FC Midtjylland. Je to klub, ktorý má povesť futbalového laboratória. Veda a dátová analýza hrá v tíme dánskeho majstra kľúčovú roku. V realizačnom tíme majú aj špecializovaného trénera na spánok, či ´krívanie´. 

Aj v klube slovenského majstra čoraz viacej využívajú nové trendy, ťažia z vedy. Počas zápasu majú zapnuté počítače, aj na základe čísel z dátovej analýzy sa rozhoduje tréner Vladimír Weiss, ako bude striedať. Slovanisti nosia špeciálne náramky, dbajú na regenerácii či správnu stravu. 

Denník Sportnet nahliadol do zákulisia futbalového Slovana.

"Snažíme sa, aby hráči pochopili, že ich telo je ich firma, ktorá im zarába peniaze. Zároveň reprezentujú klub," vysvetľoval uznávaný kondičný tréner ROMAN ŠVANTNER. Vychádzali sme z rozhovoru, ktorý vznikol začiatkom tohto roka. 

Hráči Slovana strávia veľa času v autobuse či lietadle, máte náročný program. Ako to zvládate? 

V prvom rade si musíte postrážiť spánok hráčov a dbať na ich správnu výživu. Väčšina našich hráčov využíva aplikáciu whoop. Je to náramok (ukazuje na zápästie, pozn. red), ktorý nám ukazuje okrem iného kvalitu a dĺžku spánku. Máme to takouto formou pod kontrolou a celkom presne vieme, ako sú hráči unavení.  

V reprezentácii mal Marek Hamšík veľký dar, dokázal extrémne rýchlo regenerovať. Lekár tvrdil, že bežným hráčom namerali saturáciu kyslíka (96- 97) a Hamšík mal stovku... 

Áno. Ukazuje vám to, ako máte nasýtenú krv kyslíkom. Viac ako číslo sto v podstate ani mať nemôžete. Toto sa meralo aj v súvislosti s covidom. Keď ste klesli pod určitú hranicu, tak ste boli v ohrození života.  

Spomíname regeneráciu. Ako si to strážite vy v Slovane?  

Máme vlastný softwer pomocou ktorého zbierame dôležité dáta. Hráči bezprostredne po príchode na štadión každý deň vypĺňajú wellness dotazník, kde majú viacero otázok. Na základe ich odpovedí softwer priraďuje jednotlivých hráčov do rôznych skupín.

V jednej skupine sú trebárs hráči, čo majú problémy so spánkom, alebo sa cítia unavení, alebo stuhnutí. Softvér nám ich zatriedi do skupín a na základe toho máme algoritmy. Hráči, ktorí sú viac unavení majú dlhšie regeneračné procedúry.

Tých, čo majú problém so spánkom vedieme k tomu, aby dodržiavali spánkovú hygienu a zároveň sa viac zameriavali na čas, kedy chodia spávať. Keď máme hráča, ktorý dlhodobo vykazuje pomocou dotazníka známky únavy, tak ho posielame na krvné testy.

Na základe markerov zistíme, ktoré minerály mu chýbajú a ktoré doplnky výživy potrebuje. Snažíme sa mať všetkých hráčov pod kontrolou, aby sme vedeli reagovať na daný problém.  

Aj toto sa dozviete v článku

  • Ako Weiss využíva počítač v zápase a potom strieda?  
  • Aké jedlá konzumujú slovanisti? 
  • Čo im tréner Weiss vyložene zakázal? 
  • Koľko pív im odborník odporúča po zápase?
  • Ako slovanistom pomáha špeciálny náramok?
  •  Koľko môžu mať iba tuku?
  • Prečo sú dnešní futbalisti svalnatejší?

Obranca Herthy Berlín Peter Pekarík v minulosti prezradil, že si každé ráno doma po raňajkách nasadil špeciálny prístroj, ktorý zmeria, nakoľko je unavený. Máte niečo podobné?  

Na toto využívame už spomínané náramky. Okrem spánku nám ukazujú aj mieru regenerácie a zaťaženosti hráčov. Vždy, keď príde nový hráč, tak ho informujem o našich pravidlách. Snažíme sa robiť určité testy aj počas týždňa.

Dva dni pred zápasom a väčšinou aj dva dni po zápase meriame viacerými systémami únavu centrálneho nervového systému. V našom systéme práce využívame viaceré druhy skokov a silových testov, ktoré využívame na určenie miery pripravenosti našich hráčov.

Čo nasleduje, ak sa zistíte, že je hráč príliš unavený?  

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Sú svalnatejší, nosia špeciálne náramky. Čo Weiss slovanistom vyložene zakazuje?