Michalovčanom ide karta, vyhrali už tretí šesťbodový zápas v rade

Stanislav Danko (Michalovce) strieľa prvý gól v zápase 2. kola nadstavbovej časti Niké ligy skupiny o udržanie sa MFK Zemplín Michalovce - FC Košice.
Fotogaléria (6)
Stanislav Danko (Michalovce) strieľa prvý gól v zápase 2. kola nadstavbovej časti Niké ligy skupiny o udržanie sa MFK Zemplín Michalovce - FC Košice. (Autor: TASR)
Svjatoslav Dohovič|15. mar 2024 o 23:26

Košičania premrhali začiatok zápasu a ich náskok na barážové miesto sa stenčil na dva body.

MICHALOVCE. Najprv dvadsať jeden zápasov bez víťazstva, teraz tri výhry v rade, navyše v zápasoch s prívlastkom šesťbodové.

Jarné vzkriesenie Michaloviec pokračovalo aj vo východniarskom derby s Košicami.

Michalovčania využili úvodnú letargiu Košíc a po fatálnej chybe košického obrancu Nassima Innocentiho sa napokon po odrazenej lopte k voleju vo vnútri šestnástky dostal Stanislav Danko a už v 7. minúte strelil jediný a rozhodujúci gól zápasu.

Fotogaléria zo zápasu Michalovce - Košice (2. kolo nadstavby o záchranu, Niké liga)

Po polhodine hry išiel predčasne pod sprchy košický brankár Cristiano Figueiredo, ktorý zaváhal pri vybiehaní ďaleko mimo svojej šestnástky a v súboji s dobiedzajúcim Matúšom Marcinom zahral rukou.

Hlavný rozhodca Erik Gemzický vytiahol okamžite červenú kartu, ktorú mu nakoniec odobril aj VAR.

Košičania sa síce v druhom polčase aj v desiatich snažili aspoň vyrovnať, ale domáci ich platonický tlak ustáli, hoci pri zahadzovaní šancí poriadne dráždili šťastenu.

„Keby sme dali na dva nula, určite by to bolo pokojnejšie. Tak to boli nervy až do konca,“ priznal po zápase jediný strelec zápasu Danko.

Všetci išli za víťazstvom

„Myslím si, že od začiatku bolo vidieť, že sme išli za víťazstvom. Výborne sme vysokým pressingom vybehli na Košice, mali s tým problém a len nakopávali lopty dopredu, ktoré si naši stopéri dobre postrážili.

Veľmi dobre odpracovaný zápas,“ zdôraznil po zápase Matúš Marcin, ktorého tiež mrzelo, že z množstva šancí ešte víťazstvo neprikrášlili.

Možno aj na tieto nepremenené šance, ktoré pri jednogólovom vedení stále živili nádeje Košičanov, narážal aj tréner František Straka, ktorý hodnotenie zápasu začal slovami, že je spokojný aj nespokojný.

„Ale s pokorou vravím, že sme urobili ďalší krôčik k tomu, aby sme sa posunuli tam, kde si všetci prajeme. Dôležité je, že mužstvo pochopilo, o čo tu ide.

Že sú zápasy, ktoré sú extrémne dôležité a to bol aj tento. Nielen preto, že to bolo derby, ale aj preto, že išlo o veľmi veľa.

Samozrejme, že asi by to bolo iné, keby neprišlo to vylúčenie, ale niekedy sa proti desiatim hrá ťažšie a to sa ukázalo aj dnes.

Teší ma najmä to, že sme súpera nepustili do žiadnej vyloženej šance. Utrhli sme si víťazstvo vďaka tomu, že sme za ním všetci išli,“ dodal michalovský tréner.

Spýtajte sa jeho

Zdá sa, že čaro skúseného českého trénera Straku pri záchranárskych prácach na Slovensku opäť výborne funguje. „Spýtajte sa jeho,“ s úsmevom reagoval Marcin na otázku, v čom je Strakova mágia.

„Ale určite je všetko postavené na jeho skúsenostiach, ktoré sa nám snaží odovzdať, na tréningoch, na prípravných analýzach,“ dodal s tým, že víťazná séria, ktorá aktuálne vystriedala tú bez víťazstva, musela prísť.

„Stále som hovoril, že možno jedným zápasom sa to všetko zlomí. Myslím si, že sa to zlomilo už v zápase v Žiline, kde sme nespravodlivo remizovali.

Ale správne nás to nakoplo. Niekto by mohol povedať, že sme hrali dvakrát s Moravcami, ale možno iní nad nimi nedokážu zvíťaziť,“ dodal Marcin.

Rozhodlo chcenie a emócia

Košičania hrali v dôležitom derby bez hlavného trénera Jána Kozáka ml. na lavičke. Svojich zverencov sledoval z tribúny a premiéru v pozícii hlavného kouča si tak v lige odkrútil jeho asistent Xavier Simoes.

Podľa neho o osude zápasu rozhodol najmä nevydarený prvý polčas a väčšie chcenie a emócia na strane domácich.

„Začali sme nekoncentrovane, hráči boli nervózni, dostali sme gól po chybe. Domáci začali s väčšou emóciou, s väčším chcením a to bolo v tom prvom polčase rozhodujúce.

V druhom polčase sme to chceli zvrátiť aj napriek tomu, že sme mali o hráča menej. Trochu sme zmenili systém, ale nepodarilo sa nám presadiť.

Ostáva nám len pogratulovať Michalovciam,“ hodnotil zápas a nadviazal na slová stopéra Dominika Kružliaka, ktorý priznal, že hoci dostali pred zápasom pokyny, neprítomnosť hlavného trénera na lavičke bolo cítiť.

„Začiatok stretnutia bol zlý. Súper nás veľmi ľahko dostal pod tlak, na ťažkom teréne sme si zbytočne komplikovali veci, z čoho vyplývali ľahké straty, po ktorých súper hrozil a napokon aj skóroval a vynútil si aj vylúčenie nášho brankára.

V druhom polčase sme chceli niečo zmeniť, dať do toho viac dravosti, viac emócie. Boli tam nejaké náznaky z našej strany, ale aj domáci mali dosť šancí z brejkov. Asi zaslúžene vyhrali,“ priznal Kružliak.

V boji o vyhnutie sa baráži prituhlo

Pred posledným kolom dlhodobej časti ligy strácali Michalovce na Košice už deväť bodov, do nadstavby vstupovali so stratou sedem bodov a po troch víťazstvách v rade a zisku desiatich bodov z posledných štyroch zápasov strácajú už len dva body.

Boj o vyhnutie sa baráži sa tak poriadne vyostruje. „Šanca vyhnúť sa baráži vzrástla a určite za ňou pôjdeme. Už sa nepozeráme na to, čo bolo, ale na to čo bude,“ zdôraznil Danko, ktorý verí, že sa napokon baráži vyhnú.

Hoci aj na úkor Košičanov. Tí naopak dokázali na jar zvíťaziť len raz, k čomu v šiestich zápasoch pridali ešte tri remízy a odrazu majú rivala z východu tesne za chrbtom.

„Prišiel im nejaký nový impulz, bodujú, dotiahli sa. My už tiež potrebujeme zabrať naplno. Lebo je lepšie raz prehrať a raz vyhrať, ako dvakrát remizovať.

Stále máme dva body k dobru, stále sa ešte o veľa bodov hrá. Budeme sa pozerať hlavne na seba,“ poznamenal brankár Matúš Kira, ktorý sa po vylúčení Figueireda dostal na jar prvý raz do bránky Košíc.

Uvidíme, komu viac prospeje nadchádzajúca reprezentačná prestávka, ale v lepšej nálade sa na najbližší veľkonočný zápas v Skalici budú určite pripravovať v Michalovciach.

Košičanov zas o dva týždne čaká počas sviatkov ďalší šesťbodový zápas na trávniku posledných Zlatých Moraviec.

Tabuľka Niké ligy - skupina o záchranu

Názov družstvaDružstvo
Z
V
R
P
Skóre
B
Forma
1
MFK Dukla Banská BystricaMFK Dukla Banská BystricaMFK Dukla Banská Bystrica
29
13
8
8
46:36
47
P
V
P
V
V
2
AS TrenčínAS TrenčínAS Trenčín
29
11
9
9
43:32
42
V
P
V
R
P
3
MFK SkalicaMFK SkalicaMFK Skalica
29
10
6
13
32:35
36
P
V
V
V
R
4
MFK Zemplín MichalovceMFK Zemplín MichalovceMFK Zemplín Michalovce
29
5
9
15
26:45
24
V
P
V
R
R
5
FC KOŠICEFC KOŠICEFC KOŠICE
29
6
6
17
24:53
24
P
V
P
P
V
6
FC ViOn Zlaté Moravce - VrábleFC ViOn Zlaté Moravce - VrábleFC ViOn Zlaté Moravce - Vráble
29
1
5
23
18:61
8
V
P
P
P
P
Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Michalovčanom ide karta, vyhrali už tretí šesťbodový zápas v rade